/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Goncearenko nu a devenit încă proprietarul de facto al „Avia Invest”. Cine e deținătorul companiei, după ce Rothschild a renunțat la tranzacție

missing
26 decembrie 2019, ora 15:49

Deși de câteva zile se tot vorbește că milionarul rus Andrei Goncearenko este noul proprietar al „KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST LTD”, companie ce deține 95% din „Avia Invest” SRL, de facto, omul de afaceri nu este, cel puțin deocamdată, proprietar al companiei. După ce Nathaniel Rothschild a renunțat la tranzacția de cumpărare a „KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST LTD”, acționar majoritar al acesteia a redevenit Marin Mihov Tenev, un businessman din Bulgaria, cel care a deținut compania din luna aprilie 2018 și până în august 2019, perioadă în care „Avia Invest” ar fi fost controlată de deputatul Ilan Șor. 

Dimineața, mai multe redacții de presă de la noi au primit un email anonim (n.r. email-ul a fost semnat, de fapt, cu numele Ion Morozov, cu mențiunea că acesta este un pseudonim), la care sunt atașate o serie de documente cu privire la proprietarii „KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST LTD” din 2016 și până în prezent. Printre documente este și cel care confirmă transferul companiei date de la Rothschild la Tenev, care a avut loc pe data de 12 decembrie 2019.

Potrivit extrasului din baza de date a companiilor înregistrate în Cipru (unde este înregistrată și „KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST LTD”), pe data de 24 decembrie 2019 proprietar al companiei era Marin Mihov Tenev , iar director – Andreas Menelaou.

Marin Mihov Tenev mai figurează ca și fondator al unei alte companii de la Chișinău, este vorba despre „Euro Partners Consulting S.R.L”, pe care a creat-o împreună cu Modris Karklinsh, acesta din urmă este printre primii proprietari ai „KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST LTD” (a deținut această companie în perioada anilor 2016 – 2018, după care a i-a vândut-o lui Marin Mihov Tenev).

Această companie, înregistrată în 2017, își are adresa juridică pe bd. Dacia 80/3, adresa Aeroportului Internațional Chișinău. Anterior, RISE Moldova a scris despre faptul că Marin Mihov Tenev ar fi făcut afaceri cu businessmanul moldovean Vladimir Russu, care la rândul său ar fi cumpărat de la Vladimir Plahotniuc imobilul supranumit „Casa Albă”.

Ce spun reprezentanții „Avia Invest”?

Reprezentanții de la Chișinău ai „Avia Invest” confirmă faptul că Andrei Goncearenko nu este deocamdată oficial proprietarul companiei care deține 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău și spun că în acte nu figurează deocamdată numele lui pentru că procesul de preluare a companiei nu s-a finalizat.

Potrivit reprezentanților „Avia Invest”, după ce Rothschild a renunțat la a cumpăra compania „KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST LTD”, Tenev a redevenit proprietarul acesteia și a început să caute alți investitori: „Andrei Goncearenko de mult era interesat de Aeroportul Internațional Chișinău, iar luni, 23 decembrie, a fost semnată tranzacția cu privire la transmiterea acțiunilor „Komaksavia Airport Invest” Ltd. că noul investitor.

Asemenea tranzacții au loc în două etape. În prima etapă are loc înregistrarea tranzacției. Timp de două zile, în Registrul comercial al Ciprului va fi inclus oficial numele lui Andrei Goncearenko în calitate de beneficiar al „Komaksavia Airport Invest”. Ulterior, va urma etapa a doua, care prevede că timp de două săptămâni să fie definitivate toate procedurile ce țin de documentație”, se menționează într-un comunicat emis de angajații serviciului de presă al „Avia Invest”.

***

Aeroportul Internațional din Chișinău a fost concesionat în anul 2013. În luna septembrie a acestui an, Agenția Servicii Publice a atacat în instanță contractul de concesionare a Aeroportului, solicitând anularea acestuia; argumentul acestora a fost că obiectivul a fost dat în concesiune contrar intereselor statului. În paralel, în Parlament a fost creată o comisie de anchetă care a investigat modul de concesionare a Aeroportului; în raportul comisiei se spune că procesul de selectare a companiei căreia să i se ofere Aeroportul în concesiune a fost unul defectuos și recomandă, de asemenea, anularea contractului și întoarcerea către stat a dreptului de gestionare a obiectivului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram