/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ministerul Justiției cere modificarea Constituției! Vrea să excludă Parlamentul din procesul de numire a magistraților la CSJ și să limiteze imunitatea judecătorilor

03 ianuarie 2020, ora 14:10

Ministerul Justiției a remis Guvernului spre examinare proiectul Legii pentru modificarea Constituției, în partea ce ţine de numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Printre altele, se propune excluderea termenului inițial de 5 ani de numire a judecătorilor, prevăzut în Constituție.

„Această abordare a devenit necesară în lumina potențialului efect al acestui termen asupra independenței și imparțialității sistemului judecătoresc, remarcat de către organizațiile internaționale, precum și a promovării noului sistem de evaluare a judecătorilor. Urmare a adoptării acestui proiect de lege, judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM”, explică autorii proiectului.

În prezent, conform prevederilor Constituției, judecătorii sunt numiți inițial pentru o perioadă de 5 ani. Numai în cazul în care își desfășoară activitatea în mod corespunzător pe parcursul acestei perioade, judecătorii sunt numiți până la atingerea plafonului de vârsta de 65 de ani.

De asemenea, proiectul propune completarea Constituției cu prevederea referitoare la dreptul președintelui Republicii Moldova de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare se referă la modul de numire și selectare a judecătorilor CSJ. Astfel, se propune ca aceștia să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM.

Urmează a fi exclusă cerința deținerii „vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani” de către președintele, vicepreședinții și judecătorii Curții Supreme de Justiție. Aceasta are ca scop obținerea calității de judecător la CSJ și a persoanelor cu o vechime în funcție alta decât cea de judecător, pentru „excluderea corporativității în cadrul CSJ”.

„Această modificare va reduce influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor”, argumentează autorii.

În prezent, judecătorii CSJ sunt numiți și demiși de Parlament la propunerea CSM.

Cu referire la imunitatea judecătorilor, proiectul vine cu o completare la art. 116 din Constituție care va reglementa imunitatea funcțională a judecătorilor. Aceștia vor avea imunitate funcțională doar în condițiile legii.

Astăzi, premierul Ion Chicu a anunțat la ședința Guvernului că Ministerul Justiției va remite Consiliului Europei tot pachetul de documente ce se referă la reforma justiției: planul de acțiuni, strategia pentru asigurarea independenței justiției și proiectul de lege pentru evaluarea judecătorilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram