/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

Rudele băiatului de la Costești, ucis în bătaia din noaptea de Revelion, bat alarma: „Se dorește mușamalizarea cazului”

missing
09 ianuarie 2020, ora 12:23

Rudele lui Dumitru Jomir, băiatul de 21 de ani, din satul Costești, care a murit săptămâna trecută, după ce a fost bătut cu bestialitate în noaptea de Revelion, bat alarma și spun că le este frică de faptul că se încearcă mușamalizarea acestui caz. Acestea au semnalat mai multe nereguli care, în opinia lor, au fost admise de către reprezentanți ai instituțiilor statului, atât în seara în care s-a produs crima, cât și ulterior, pe parcursul anchetei. 

Apropiații victimei susțin că în acea seară el se afla la o petrecere cu prietenii săi: „La un moment dat, un amic de-al său a fost telefonat să iasă la poarta, iar primul l-a însoțit. La poartă ar fi venit mai mulți tineri cu care s-a iscat o ceartă. La un moment dat, victima i-ar fi spus unei fete să nu se implice în „discuția băieților”, după care agresorii s-au năpustit asupra lui și l-au lovit cu o scândură de la gard, doborând-ul la pământ. Când a încercat să se ridice de la pământ, atacatorii l-ar fi lovit din nou, doborându-l pentru a doua oară și au și sărit cu picioarele în cap, desfigurându-l”.

Ambulanța

Rudele lui Dumitru susțin că ambulanța a venit prea târziu, or, prima oară când a fost sunat serviciul 112, apelul nu a fost prelucrat.

„Un tânăr a sunat la 112 și a solicitat ajutor, comunicând cele întâmplate, însă apelul nu a fost luat în serios, pe motiv că tinerii au prezentat suspiciuni operatorului și au considerat a fi unul fals. După mai mult timp, o vecină a sunat din nou și tocmai din acel moment apelul a fost înregistrat. Ambulanța ar fi venit după mai bine de o oră. Până să fie preluat de ambulanță, el a fost plasat într-un garaj, la podea. Chiar dacă la momentul maltratării sale și ulterior, au fost prezente mai multe persoane, nimeni nu a anunțat poliția despre infracțiune”, spun rudele victimei, într-un comunicat expediat presei.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Sănătății dezmint această informație și spun că echipa de medici a ajuns la chemare în timp de 19 minute.

„Primul apel a intervenit la ora 01:46, unde apelantul informează operatorul 112 că o persoană a căzut de sine stătător și s-a lovit la cap. Solicitarea către Ambulanță a fost transmisă la ora 01:47. Echipa AMU a fost alocată la ora 01:59, imediat după finalizarea misiunii precedente și a ajuns la locul solicitării la ora 2:18. Astfel, echipa AMU a ajuns la incident în 19 min, acordând toată asistența medicală necesară. Misiunea a fost finalizată la ora 04.19”, spun reprezentanții Ministerului.

După ce băiatul a fost transportat la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, rudele acestuia spun că aici nu i s-a acordat asistența medicală necesară, i-a fost refuzată internarea și acesta a fost dus la Spitalul de Urgență. „Ținând cont de leziunile cauzate, acesta a beneficiat de asistență medicală calificată foarte târziu”, spun apropiații victimei.

Poliția

În comunicat, apropiații lui Dumitru Jomir spun că tânărul a fost bătut de către trei persoane, ceea ce se poate vedea din înregistrările video, însă, până în ziua de azi cel de-al treilea făptaș nu a fost identificat. Mai mult, potrivit lor, abia la cei de la Spitalul de Urgență au anunțat poliția despre cele întâmplate.

„În seara de 1 ianuarie, poliția nu a venit la fața locului comiterii infracțiunii după ce Dumitru a fost internat la Urgență. Poliția a ajuns la fața locului mult mai târziu, nu cunoaștem ce probe au luat, cert este că agresorii trebuiau reținuți în acea seară, colecta dovezi și preleva elementar probe de sânge, pentru a constata dacă au fost în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică la momentul comiterii faptei”, spun apropiații lui Dumitru.

Oamenii din sat au mai spus că cei doi tineri escortați în acea seară la inspectorat pentru audieri și-au făcut selfie în mașina poliției și au postat fotografiile pe rețelele de socializare, dar ulterior le-au șters.

Rudele lui Dumitru se îngrijorează de faptul că din anumite motive suspecții ar putea fi protejați de oamenii legii.

Solicitați pentru o reacție, reprezentanții Poliției de la Ialoveni ne-au spus că în curând va fi organizată o conferință de presă la care ministrul Afacerilor Interne va oferi informații privitoare la mersul anchetei intentate pe acest caz.

Înmormântarea lui Dumitru

Corpul neînsuflețit al băiatului va fi transmis abia azi rudelor. Acesta va fi înmormântat sâmbătă, la ora 10.00. Apropiații lui Dumitru au spus că vor organiza acțiuni de protest, pentru a atrage atenția opiniei publice asupra neregulilor care au lor în opinia lor în mersul anchetei.

După ce a fost bătut cu bestialitate în noaptea de 1 ianuarie, medicii nu i-au putut salva viața și Dumitru Jomir a decedat pe patul de spital pe 5 ianuarie, la ora zece dimineața.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram