Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a adoptat trei hotărâri noi care vizează reclamanți din R. Moldova și decizii adoptate de instanțele de judecată moldovenești.

În cauza „Cazac și Surchician contra Moldovei și Rusiei”, CtEDO a constatat, în unanimitate, violarea de către Federația Rusă a articolului 3 din Convenție, tratament inuman și degradant și încălcarea dreptului la libertate și siguranță, la un proces echitabil și respectarea vieții private, anunță Juriștii pentru Drepturile Omului.

Curtea a acordat reclamanților 35 000 de euro  și 7 000 de euro, cu titlu de prejudiciu moral și  alte 4 000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Banii urmează a fi plătiți de  Federația Rusă.

În fața CtEDO reclamanții au fost reprezentați de către A. Postică, V. Postică, V. Ursu și A. Zubco, avocați din Chișinău.

În cauza „Grăjdianu și alții contra Moldovei”, au fost conexate cinci cereri. Reclamanții, care au obținut hotărâri judecătorești definitive în favoarea lor, s-au plâns că ulterior au pierdut aceste decizii ca urmare a admiterii apelurilor/recursurilor/revizuirilor tardive în instanțele de judecată.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea a două articole din Convenția pentru drepturile omului și a acordat câte 2 000 de euro la doi reclamanți, cu titlu de prejudiciu moral și 1 000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli, Restul reclamanților nu au formulat pretenții privind satisfacția echitabilă.

În cauza „Asiomionese contra Moldovei”, reclamantul s-a plâns de inechitatea procedurilor judiciare naționale. Curtea a constatat, în unanimitate, că reclamantul a fost condamnat fără re-audierea martorilor, după ce a fost achitat de primă instanță, ceea ce este contrar garanțiilor unui proces echitabil.

Curtea a acordat reclamantului suma de 2 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 150 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!