/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Un deputat le recomandă primarilor pe ce subiecte să insiste la întâlnirea cu premierul Chicu

missing
09 ianuarie 2020, ora 08:20

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Petru Frunze, care a fost primar al satului Puhoi, le recomandă aleșilor locali pe ce subiecte să insiste la întâlnirea pe care o vor avea cu prim-ministrul lon Chicu pe 22 ianuarie.

Parlamentarul îi îndeamnă pe primari să aibă o poziție consolidată, indiferent ce partid reprezintă și să nu uite că Guvernele se pot schimba, iar problemele localităților rămân.

„Consider că toți primarii au înțeles că guvernele sunt de scurtă durată și oamenii nu apreciază când unii primari în anul 2019 au fost membri la trei partide politice, doar pentru a spera că vor avea mai mulți bani pentru comunitate. Deseori la întâlnirile primarilor cu Cabinetul de miniștri, o parte critică guvernarea pentru inechitatea repartizării banilor către comunitățile locale, alții doar aplaudă. Este timpul să fiți toți consolidați și în final toți să aplaudați rezultatul comun obținut pentru comunitățile locale.

La întâlnirea cu prim-ministrul trebuie să cereți:

1. Repartizarea echitabilă a banilor din fondul rutier în cadrul „Programului Drumuri Bune 3″, formula de repartizare să fie conform numărului de locuitori. În cazul în care repartizarea banilor va fi una politică, atunci localitățile care au contribuit cel mai mult la bugetul fondului rutier vor primi cei mai puțini bani. Cel mai mult vor fi afectate localitățile din centrul Republicii Moldova și localitățile unde oamenii au viziuni pro-europene și pro-românești.

2. Dreptul de selectare a drumurilor care vor fi reparate să fie a consiliilor locale după consultări publice cu locuitorii. Nu este corect ca politicienii din Chișinău să decidă în locul comunității care drum să fie reparat, pentru a impune pe toți cei care locuiesc în preajma drumului să dețină carnet de partid.

3. Sa fie modificat “Programul Drumuri Bune”, fiind unul ilegal care nu corespunde normelor în construcții. Sa fie incluse norme care ar face mai durabile lucrările și ar asigura securitatea cetățenilor, cum ar fi: instalarea bordurelor și construcția trotuarelor, construcții pentru scurgerea apelor pluviale, construcția barajelor de protecție a drumurilor.

4. Sa fie anulat pentru anul 2021 “Programul Drumuri Bune”, dreptul gestionării banilor să fie a primăriilor prin majorarea transferurilor cu destinație specială în baza unei metodologii echitabile.

5. Sa fie cerută examinarea tuturor dosarelor penale fabricate primarilor din interes politic și material.

6. Sa fie repartizate fondurile naționale în mod transparent.

7. Sa fie continuate măsurile de descentralizare a finanțelor publice”, recomandă Petru Frunze într-un mesaj postat pe Facebook.

Premierul Ion Chicu a anunțat anterior că va avea o întâlnire cu primarii pe 22 ianuarie.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram