/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ CSM susține modificarea Constituției, pentru ca președintele să numească judecătorii. Ce obiecții are la proiectul propus de Ministerul Justiției

missing
11 ianuarie 2020, ora 14:28

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz pozitiv proiectului de lege pregătit de Ministerul Justiției, prin care se propun mai multe modificări în Constituția Republicii Moldova, în articolele ce țin de activitatea judecătorilor.

CSM este de acord cu propunerea ministerului ca judecătorii instanțelor de toate nivelele să fie numiți inițial în funcție de președintele țării. Pe de altă parte, CSM solicită completarea legii, fiind indicat expres dreptul exclusiv al CSM-ului de a stabili instanța de judecată în care vor activa judecătorii și tot ce ține de cariera de mai departe a acestora.

Astfel, CSM va putea asigura transferul judecătorilor în alte instanțe, fără a fi necesare decrete ale președintelui.

Aceste modificări sânt necesare în spiritul promovării principiului independenței justiției, pentru a diminua la minimum implicarea puterilor de stat în activitatea justiției…La fel, se vor exclude tergiversările nejustificate”, au motivat membrii CSM.

Obiecții 

Consiliul Superior al Magistraturii are mai multe obiecții la proiectul de lege propus de Ministerul Justiției. Membrii CSM consideră „inoportună” completarea Constituției cu un aliniat nou care să stabilească  doar imunitate funcțională în privința judecătorilor.

„Independența judecătorilor nu este o prerogativă sau un privilegiu acordat în interesul lor propriu, ci este o garanție în interesul supremației dreptului şi al celor care caută şi cer dreptate, constituind o garanție a egalității cetățenilor în fața justiției. Asigurarea judecătorilor cu o independență absolută, trebuie să fie garantată prin asigurarea acestora cu o imunitate mai largă, prin reglementări naționale la cel mai înalt nivel, fiind respectate standardele internaționale potrivit cărora imunitatea judecătorilor nu trebuie asimilată unui privilegiu, ci urmează a fi înțeleasă ca o garanție conferită prin Lege pentru activitatea desfășurată”, explică CSM.

De asemenea, plenul CSM nu este de acord cu excluderea președintelui Curții Supreme de Justiție din componența Consiliului Superior al Magistraturii. Ministerul Justiției propune și excluderea ministrului Justiției din componența CSM, dar despre asta nu se spune nimic în avizul CSM. În prezent, cei doi și procurorul general fac parte automat din plenul CSM.

Solicitare

CSM a mai făcut un amendament la proiectul propus pentru avizare de Ministerul Justiției  prin care cere să-i fie acordat dreptul să poată veni cu inițiative legislative în domeniul justiției.

Amintim că Ministerul Justiției a trimis pentru expertiză Consiliului Europei toate proiectele ce țin de reforma justiției. Pe 20 ianuarie, la Chișinău va veni un grup de experți străini, pentru a oferi consultanță specialiștilor Ministerului Justiției în definitivarea documentelor ce vizează reforma justiției, a anunțat anterior premierul Ion Chicu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram