Statele Unite ale Americii (SUA) nu-i vor mai prelungi viza de călătorie fostului deputat Vlad Plahotniuc, ex-președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM). Anunțul a fost făcut astăzi de către reprezentanții Departamentului de Stat al SUA. Interdicția se răsfrânge și asupra membrilor familiei lui Plahotniuc. Potrivit secretarului de stat american Mike Pompeo, motivul interdicției este legat de actele de corupție asociate cu numele fostului lider al PDM și subminarea de către acesta a statului de drept în Republica Moldova.
Vladimir Plahotniuc’s corrupt actions undermined the rule of law and severely compromised the independence of democratic institutions in #Moldova. Today, I publicly designate him. The U.S. stands with Moldova in its fight against corruption.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 13, 2020
„Astăzi îl desemnez pe fostul oficial și oligarh moldovean Vladimir Plahotniuc pentru implicare în acte semnificative de corupție. În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție, care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Moldova”, este declarația secretarului american de stat Pompeo, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
Pe lângă Vlad Plahotniuc, inderdicție de a obține vize de intrare pe teritoriul Statelor Unite au și membrii familiei lui: Oxana Childescu, soția lui Vlad Plahotniuc, și cei doi copii – Timofei Plahotniuc și fiul minor al acestuia.
„Decizia de astăzi trimite un semnal ferm că Statele Unite nu tolerează corupția și se solidarizează cu poporul Republicii Moldova în lupta contra acesteia. Departamentul de Stat va continua să folosească aceste mecanisme pentru a promova responsabilizarea actorilor corupți atât în această regiune cât și pe plan global”, se mai menționează în comunicatul emis de Departamentul de Stat al SUA.
Interdicția s-ar răsfrânge asupra ambelor identități ale fostului lider democrat – Vladimir Plahotniuc și Vladislav Novak.
Plahotniuc, surprins în Miami și la Iași
După ce, în iunie 2019, Vlad Plahontiuc a dispărut din țară, mai multe voci spuneau că acesta se află în Statele Unite și anume, în Miami. Totodată, câțiva politicieni de la noi, printre care și șeful statului Igor Dodon, au declarat că dețin informații precum că Vlad Plahotniuc ar intenționa să ceară în SUA azil politic. Informația nu a fost confirmată însă oficial.
În luna iulie, deputatul Chiril Moțpan afirma că Vladimir Plahotniuc ar fi fost surprins în Miami, acolo unde s-ar fi cazat la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din oraș. Acesta a publicat și imagini, care i-ar fi fost transmise de un cetățean moldovean și care au fost surprinse la sfârșitul lunii iunie, după ce Plahotniuc a părăsit Republica Moldova.
În noiembrie, în spațiul public a apărut o nouă poză în care ar fi fost surprins Plahotniuc tot în Miami, alături de o femeie.
În decembrie, Centrul Național Anticorupție a trimis un demers în adresa autorităților române în care scria că Plahotniuc a fost văzut „în zona spitalului Parhon din Copou, municipiul Iași” în perioada 25-28 octombrie. CNA a cerut ajutor de peste Prut pentru stabilirea locului aflării lui Vladimir Plahotniuc.
Viza pentru SUA, expirată
Anterior presa a scris despre faptul că viza pentru călătorii temporare în Statele Unite ale Americii, pe care a folosit-o în ultimii ani fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a expirat pe 14 decembrie 2019.
Potrivit bazei de date deschise a organelor de imigrare ale SUA, Vladimir Plahotniuc s-a aflat ultima dată în SUA în perioada 15-17 iunie 2019, la scurt timp după ce a fugit din R. Moldova, după căderea Guvernului democrat.
Potrivit informațiilor din bazele de date oficiale Vlad Plahotniuc nu deține nici proprietăți, nici afaceri pe teritoriul Statelor Unite.
Două dosare penale pe numele lui Plahotniuc
La începutul lunii octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că Vladimir Plahotniuc este vizat în două cauze penale inițiate pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, care au fost conexate într-un singur dosar.
În primul caz, Plahotniuc este învinuit că a creat, în perioada 2013-2015, o schemă infracțională, înregistrând, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii în R. Moldova, dar și în zone offshore, prin intermediul cărora au fost spălate mijloace bănești în sumă de 18 milioane dolari și 3,5 milioane euro. Potrivit procurorilor, s-a demonstrat că Vladimir Plahotniuc cunoștea că banii provin din creditele neperformante oferite de „Banca Socială”, „Banca de Economii” și „Unibank”.
În cea de-a doua cauză este vizată compania „Finpar Invest”, care îi aparține lui Plahotniuc, care ar fi primit un împrumut de 7,2 milioane de dolari de la o firmă offshore „Tukumaan Limited”. Aceeași firmă a transferat peste 381 de mii de euro, cu destinația „air transport services for passengers” către compania „Nobil Air”, afiliată lui Plahotniuc.
Tot offshore-ul „Tukumman Limited” a transferat 1,5 mil euro și 1,1 mil dolari către firma „ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED”, care a efectuat mai apoi transferuri băneşti către soția lui Plahotniuc, pe un cont bancar deschis la „ABLV BANK”.
Atunci oamenii legii anunțau că au reținut și o persoană pentru 30 de zile, „pentru complicitate la infracțiune”. Persoana gestiona fictiv un agent economic prin intermediul căruia au fost transferați banii.
Solicitarea R. Moldova către INTERPOL, „în curs de examinare”
Pe 29 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că Plahotniuc a fost dat în căutare internațională. Autoritățile de la noi au expediat o solicitare de introducere a lui Vlad Plahotniuc în baza de date a persoanelor căutate la nivel internațional INTERPOL, însă, potrivit șefului Centrului cooperare polițienească internațională, Viorel Țentiu, deocamdată Republica Moldova nu a primit vreun răspuns de la organizația internațională, dacă demersul a fost acceptat sau respins.
„Până la moment nu este acceptată solicitarea. Secretariatul ne-a anunțat că solicitarea este în curs de examinare. Nu este stabilit niciun termen, însă, pornind de la premisa că acum au fost și sărbătorile de iarnă, nu cunoaștem de ce nu avem deocamdată un răspuns, știm că încă se examinează. Respectiv, reprezentanții INTERPOL urmează să revină la noi cu un mesaj”, a declarat Viorel Țentiu, contactat de TV8.md.
Același lucru ni l-a comunicat și procurorul Alexandru Cernei, cel care care instrumentează dosarul lui Vlad Plahotniuc.
Plahotniuc nu este în România și nici în Marea Britanie
La finele anului trecut, atunci când informația despre cea de-a doua identitate a lui Vlad Plahotniuc – Vladislav Novak a devenit publică, autoritățile de la Chișinău au expediat demersuri către România, Marea Britanie și SUA cu solicitarea de a fi sesizate, în cazul în care acesta va fi identificat pe teritoriul uneia dintre aceste țări.
Reprezentanții Centrului Național Anticorupție, instituția care a trimis demersurile, au precizat pentru TV8 că Marea Britanie și România au răspuns deja la solicitări și au anunțat că, în urma verificărilor, s-a stabilit că Vladimir Plahotniuc nu se află pe teritoriile acestor două state.