/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Slusari acuză Ministerul Economiei de trucarea licitațiilor pentru reparația drumurilor. Explicațiile ministrului Anatol Usatîi

missing
15 ianuarie 2020, ora 17:11

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, acuză Ministerul Economiei că ar încerca să aranjeze licitațiile publice pentru reparația drumurilor la comanda președintelui Igor Dodon, care ar avea înțelegeri cu anumiți agenți economici care trebuie să le câștige. Deputatul cere ca licitațiile să fie anunțate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru a fi atrase companii din exterior. Ministrul Economiei, Anatol Usatîi, dă asigurări că procedura se desfășoară după toate prevederile legale și se mizează pe firme din afara țării.

Din sursele noastre, demne de încredere, am aflat că, la începutul anului, ministrul Economiei Anatol Usatîi a dispus să lanseze licitații pentru lucrările de reabilitare a drumurilor în regim urgent, precum că este indicația directă a președintelui Dodon, ca în luna martie să înceapă lucrările respective.

Administrația de Stat a Drumurilor a propus să fie respectată legislația și să fie organizate licitațiile într-un regim transparent cu invitarea companiilor mari din Uniunea Europeană și alte țări. Mai mult ca atât, nu este clară sursa de finanțare, deoarece Ministerul Finanțelor nu a încheiat până ce niciun acord de finanțare și respectiv licitațiile nu pot fi petrecute. AST a înțeles de la ministru că pe dânsul îl interesează ca totul să se întâmple cât mai repede, întrucât deja sunt cunoscuți câștigătorii și Președintele deja a planificat vizitele șantierelor începând cu luna martie”, a scris Slusari.

Deputatul mai spune că  licitațiile referitoare la contractarea lucrărilor de construcție a drumurilor în valoare de peste 640 de milioane de lei au fost publicate doar în Buletinul de Achiziții Publice, fapt care încalcă prevederile legale. Anunțurile pentru proiecte de asemenea anvergură trebuiau să fie publicate şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dar acest lucru a fost ignorat.

La ședința Guvernului, ministrul Economiei Anatol Usatîi s-a referit la acest subiect și a anunțat că sunt 17 loturi de lucrări la drumuri pe care autoritățile planifică să le supună licitațiilor internaționale. Anunțurile vor fi plasate pe „MTender” și vor fi distribuite și prin intermediul canalelor diplomatice, cu toată documentația aferentă proiectelor.

„Companiile internaționale trebuie să poată să participe, pentru că proiectele sunt foarte mari. În mod obligatoriu trebuie să atragem companii internaționale. Publicăm tot prin Mtender. Noi avem refuzul de la această publicație (n.r. Jurnalul Uniunii Europene), deoarece Moldova nu este membră a UE, dar o să găsim soluții să lansăm informațiile prin alte mijloace către cei interesați”, a explicat Usatîi.

Ministrul spune că deschiderea primei licitații este preconizată pentru data de 2 martie, în decurs de trei săptămâni se vor analiza contestațiile, dacă vor fi, iar lansarea lucrărilor de reconstrucție a drumurilor va depinde de țara de origine a companiilor care vor câștiga licitațiile, pentru că acestea au nevoie de timp să-și aducă utilajul în R. Moldova.

„Companiile mari din regiune contactați-le la direct să participe la concursuri”, a dat indicații premierul Ion Chicu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram