Scumpirea benzinei este justificată de creșterea prețului la petrol pe piețele internaționale și de majorarea accizului de la 1 ianuarie. Cu o astfel de explicație a venit expertul economic Veaceslav Ioniță.

El atenționează că dacă prețul la petrol nu va scădea în următoarele săptămâni pe piața internațională, atunci benzina s-ar putea scumpi cu cel puțin 50 de bani per litru.

„La petroliști au crescut careva costuri și ei vor încerca sa le includă pe toate în prețul benzinei. Prețul la petrol pe pielițe internaționale în decembrie 2019 și ianuarie 2020 a crescut față de noiembrie 2019 cu peste șase la sută, ceea ce înseamnă cam 40 de bani per litru.

De la 1 ianuarie s-a scumpit acciza la benzină, ceea ce mai adaugă 34 de bani per litru. Puțin ne salvează cursul valutar, care datorită aprecierii leului față de dolar ne salvează, 12 bani per litru. Adică dacă leul nu se aprecia, atunci prețul BRENT la petrol trebuia să crească cu 52 de bani per litru, dar nu cu 40 de bani per litru cum s-a întâmplat.

Petroliștii doar încep a importa petrol la preț mai ridicat și încă nu au introdus tot costul accizei în benzină”, a argumentat Veaceslav Ioniță pe pagina sa de Facebook.

Amintim că astăzi mai multe benzinării au afișat prețuri majorate la carburanți. Benzina s-a scumpit în mediu cu 55 de bani, motorina cu 65 de bani, iar gazul cu un leu și 20 de bani.

Consiliul Concurenței s-a sesizat cu privire la creșterea prețurilor la carburanți. Și ANRE a venit cu reacție la decizia de majorare a prețurilor. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției subliniază că deocamdată nu au primit nicio informație referitor la modificările prețurilor de la operatorii de pe piață și au explicat cum sunt stabilite acestea.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!