/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Fostul președinte al Curții Constituționale anticipează decizia judecătorilor. Ce sistem de vot ar trebui aplicat în cazul alegerilor parlamentare anticipate

missing
17 ianuarie 2020, ora 06:50

Deși au trecut trei luni de când deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care i-a cerut să spună ce fel de sistem electoral urmează a fi aplicat, dacă ar fi organizate alegerile parlamentare anticipate, instanța nu s-a expus încă la acest subiect. Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase anticipează decizia pe care ar putea să o ia judecătorii în această situație. 

„Este logic că alegerile anticipate pot avea loc în baza sistemului care este stabilit de lege astăzi. Codul Electoral are o anumită procedură de alegeri și în baza acestei legi se fac alegerile. Nu poți face în baza unei legi care nu mai există. Trebuie să fim rezonabili în sensul ăsta și eu cred că dl Dodon știe foarte bine acest lucru. Nu știu ce va spune Curtea, dar altă soluție decât asta nu poate exista. Este și prevedere clară în Codul jurisdicției constituționale, atunci când se moifică o lege, evident că este un temei de distanțare de propria jurisprudență. Aici nu ar fi o chestie ieșită din comun”, a explicat Tănase în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune „N4”.

Amintim că deputații Blocului ACUM și cei din PSRM au anulat în vară sistemul electoral mixt pentru alegerile parlamentare și s-a revenit la cel proporțional în care deputații se aleg doar pe liste de partid.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram