/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Astăzi e ajunul Bobotezei. În biserici se face agheasma mare

missing
18 ianuarie 2020, ora 13:24

Creștinii ortodocși care respectă calendarul pe stil vechi marchează astăzi Ajunul Bobotezei. Dimineață, în biserici a fost săvârșită Sfânta Liturghie, după care a fost făcută Agheasma Mare. Enoriași sunt chemați la biserică pentru a lua apă sfințită.

„Boboteaza, sau Botezul Domnului Isus Hristos, este un bun prilej de rebotezare, reevaluare și de redeșteptare a noastră lăuntrică”. Dacă pe parcursul anului se face de câteva ori Agheasma Mică, numai două zile în an, în Ajun și de Boboteaza, se săvârșește slujba de binecuvântare a apelor, conform unor orânduieli speciale și se face Agheasma Mare, care se bea timp de o săptămână după Boboteaza”, a spus preotul Octavian Moșin pentru IPN.

La Catedrala Mitropolitană, mai mulți oameni au venit să ia agheasmă. Totuși, înghusială nu a fost.

Pe 19 ianuarie este sărbătorit Botezul Domnului Iisus Hristos, zi în care la fel creștinii, merg la biserică după Agheasma Mare. Pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși vor marca Sfântul Ion Botezătorul, care încheie șirul sărbătorilor de iarnă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram