/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Presa din România: Cum a încercat primarul pro-rus al Chișinăului să atragă primăria București în campania lui de imagine

missing
19 ianuarie 2020, ora 20:39

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, aflat în plină campanie de imagine pe plan intern pentru a puncta în partid în fața președintelui Igor Dodon, a încercat să prezinte o vizită banală a unei delegații a primăriei București drept un mare succes diplomatic, scrie presa din România.

Pe fondul răcelii politice evidente dintre București și Chișinău cauzate de trântirea guvernului Maia Sandu și instalarea unui guvern pro-rus, Ceban a invitat la Chișinău o delegație a primăriei Capitalei României pentru a celebra ziua lui Mihai Eminescu.

În paralel, Ceban o organizat o ședință în care Consiliului general al Primăriei Chișinău a votat un acord de colaborare adițional la Protocolul de Înfrățire încheiat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria municipiului București la 4 noiembrie 1999 (când primarul Bucureștiului era Viorel Lis).

Sursa citată scrie că Ceban a încercat să prezinte pe contul de Facebook, pe propriul site și în presa apropiată de la Chișinău o mare victorie diplomatică, ”un moment istoric” și o dovadă a faptului că a spart izolarea politică din partea României. El a dat de înțeles că acordul e bătut în cuie, omițând însă constant să spună că acordul votat de consilierii din Chișinău nu are nicio valoare, cât timp nu este dublat de un vot în Consiliul General al Primăriei București.

Strategia de comunicare a lui Ceban a fost facilitată de declarațiile echivoce ale lui Aurelian Bădulescu, care a spus că „este o onoare să fim astăzi la Chişinău. Pentru noi această colaborare este una fundamentală, astfel încât instituţiile noastre să poată beneficia de experienţa celor două unităţi administrative, iar proiectele pe care intenţionăm să le realizăm împreună, să aibă obiectivul şi rezultatul scontat. Ne propune să facem cât mai mult, astfel ca cetăţenii municipiului Chişinău să fie mulţumiţi “, potrivit site-ului lui Ceban.

Or, un comunicat oficial al Primăriei București, semnat de Gabriela Firea, arată clar că instituția nu a girat acest acord: ”Respingem ferm speculațiile aparute in mass-media conform carora delegatia oficiala a Primariei Capitalei, condusă de viceprimarul general, Aurelian Badulescu, ar fi semnat un protocol de colaborare cu Primaria oraşului Chisinau. Viceprimarul General nu a semnat un astfel de protocol și nici nu a avut mandat de la Primarul General, Gabriela Firea, sa semneze un protocol de colaborare sau sa reînnoiască protocolul semnat în anul 1999, când primar general al Bucurestiului era Viorel Lis”.

Mai mult, primarul Chișinăului a susținut că delegația consilierilor bucureșteni ar fi participat la o ședință comună cu consilierii moldoveni, ”Este o premieră pentru Chișinău organizarea acestei ședințe comune, care demonstrează buna colaborare și prietenie dintre cele două municipalități”.

Dar comunicatul Primăriei București îl contrazice dur: ”Primarul General, Gabriela Firea, a explicat ca exclude orice implicare politica a acestei delegatii, care a fost organizata exclusiv in scop cultural si anunta ca viceprimarul general, Aurelian Badulescu, nu semnat nici un document de colaborare intre capitala Romaniei si Chisinau, neavand un mandat in acest sens. Aceasta delegatie a avut strict atributii in domeniul cultural, vizita oficiala fiind prilejuita de ziua marelui poet national Mihai Eminescu, programul vizitei fiind intocmit de altfel in acest sens”.

În final, comunicatul Primăriei București menționează valorile europene și nord-atlantice, o referință clară față de atitudinea oficială a guvernului Orban și președintelui Iohannis, care au stopat orice asistență pentru Moldova până la revenirea pe cursul pro-european: ”Primarul General, Gabriela Firea, isi reafirma sustinerea pentru valorile Uniunii Europene si ale Aliantei Nord-Atlantice (NATO): „valori in care credem si pe care le promovam!”.

Îl vom contacta mâine pe primarul de Chişinău pentru a cere o reacţie cu privire la acest caz.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram