În urmă cu patru ani, autoritățile de la Chișinău anunțau despre o captură impresionantă de aproape o tonă de chihlimbar, care urma să fie exportat ilegal, prin acțiuni de corupere. Astăzi, în timpul prezentării raportului privind rezultatele verificărilor inițiate la PA și PCCOCS, procurorul general Alexandru Stoianoglo a prezentat detalii despre finalitatea acestui dosar.

Astfel, în acest dosar de rezonanță, doar două persoane fizice și un agent economic au fost condamnați pentru contrabandă cu peste 900 de kg de chihlimbar în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.
„În cadrul urmăririi penale, contrar cerinţelor legale, procurorul de caz, fiind susţinut de către procurorul-şef, la cererea învinuitului/infractorului, pe motiv precum că CNA nu are condiţii de păstrare a chihlimbarului, a transmis acestuia spre păstrare pietrele preţioase, deşi acestea urmau a fi păstrate la organele competente ale statului”, potrivit procurorului general.

În prezenta cauză au fost reținuți și arestați cinci angajați ai Serviciului Vamal, inclusiv administratorul și șoferul firmei din numele căreia au fost întocmite documentele false de însoțire a mărfii, ca în final, doar ultimii și persoana juridică să fie inculpate, iar instanța de judecată, la propunerea procurorului, să le stabilească pedepse fie cu suspendarea condiționată a executării, fie în formă de amendă.

Procuratura urmează ca în cadrul unui proces penal să stabilească din ce cauză sentinţa pronunţată pe acest caz acum 2 ani, a fost executată doar în partea ce ţine de pedeapsa faţă de inculpaţi, iar cât privește chihlibarul ce urma a fi confiscat în favoarea statului, a fost lăsată fără executare.

„Intuim că cineva şi-a dorit ca acest dosar să nu fie verificat vreo dată şi ca chihlimbarul să nu ajungă la stat, dar acestea, ca şi legalitatea acţiunilor persoanelor publice şi cu funcţii de demnitate publică implicate, vor fi clarificate cu aprecierea juridică corespunzătoare în cadrul unui proces penal distinct, în curs de iniţiere”, a spus Alexandru Stoianoglo.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!