/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Rezultatele controalelor la PA și PCCOCS: Dosare pornite la comandă vs dosare de rezonanță, ce stau prăfuite cu anii în sertare

20 ianuarie 2020, ora 13:24

Procuratura Generală a finalizat controalele inițiate la începutul lunii decembrie la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Rezultatele acestora au fost prezentate astăzi de procurorul general. Alexandru Stoianoglo susține că în ultimii patru ani, cele două procuraturi specializate au activat ineficient, iar mai multe dosare ar fi fost tergiversate intenționat.

„Zilnic am fost martori la spectacole cu mascați, în realitate lucrurile au stat diametral opus, iar controalele au scos la lumină fața nevăzută a activității celor două subdiviziuni”, a spus Stoianoglo.

Astfel, potrivit procurorului general, în cadrul PA și PCCOCS s-a constata lipsa totală a registrelor de evidență a cauzelor penale și a persoanelor reținute sau arestate. În această situație, nu a fost posibil de verificat completamente pe câte cauze cauze penale s-a exercitat și condus urmărirea penală, câte persoane au fost reţinute şi din ele câte au fost arestate, câte din ele au fost scoase ulterior de sub urmărire penală.

Mai mult, pentru a sustrage atenția societății de la dosare de rezonanță și pentru statistică, procurorii PA și PCCOCS ar fi acordat o atenție sporită cazurilor „de corupție minore”, în care obiectul mitei sunt sume ce nu depășesc suma de 5 mii de lei.

„Potențialul procuraturii este folosit pentru documentarea cazurilor minore, doar pentru evidența unor statistici. Asistăm la scăderea eficientă a potențialului acestor instituții, dosarele de rezonanță se prăfuiesc în sertare neavând finalitate cu anii”, a subliniat Alexandru Stoianoglo.

De asemenea, controalele ar fi arătat că în multe dintre cazuri, cele două procuraturi ar fi pornit dosare la comandă, contrat legii, ținta atacurilor fiind de multe ori reprezentanți ai mediului de afaceri.

Iar în cazul unor dosare importante, de rezonanță, accentele ar fi fost puse ilogic.

„În dosarul fraudei bancare, de exemplu, investigațiile au fost duse șase procurori, pe când într-un caz de pretinsă spălare de bani a fost dispusă crearea unei echipe din 45 de procurori, astfel de practici fiind multiple”, a menționat șeful Procuraturii Generale.

Totodată, ar fi fost identificare cazuri când dosarele au fost pornite în lipsa oricărei bănuieli rezonbaile, doar în baza unor rapoarte, fără suport factologic, în multe dintre cazuri doar în scopul efectuării interceptărilor şi altor măsuri speciale de investigaţii.

„Spre exemplu, pretinsa contrabandă cu mijloace financiare şi spălare de bani din anul 2018. Temei pentru pornirea urmăririi penale  l-a constituit doar raportul de autosesizare întocmit de către ofițerul de investigație potrivit căruia, în baza informațiilor de interes operativ, a stabilit că ”…unii funcționari din cadrul unei instituţii superioare de învăţământ, împreună cu unii studenți racolează tineri din cadrul instituției vizate sau din exterior și promit o remunerare, pentru introducerea în țară a sumei de 10000 dolari SUA…”. După autorizarea şi efectuarea mai multor măsuri speciale de investigaţii (interceptări şi urmărire vizuală), fără nici o pertinenţă probatorie, nefiind efectuate alte acţiuni de anchetă, cauza a fost clasată”, a explicat Stoianoglo.

Alexandru Stoianoglo a vorbit și despre solicitarea de acum câteva luni a lui Viorel Morari de a fi majorat numărul procurorilor în cadrul Procuraturii Anticorupție.

„Verificările au stabilit că această scrisoare, de fapt, a venit pe fondalul luării în gestiune la PA a unei multitudini de cauze în afara competenţei stabilite (de competenţa altor organe – contrabandă, evaziune fiscală, fals în documente, spălare de bani, escrocherii şi alte infracţiuni contra patrimoniului) care a determinat o încărcătură mare pentru procurorii şi ofiţerii detaşaţi din subordine, în aşa mod sustrăgându-i de la activitatea lor de bază – combaterea corupţiei, în special celei mari”, a spus Stoianoglo.

Un lucru la fel de grav este faptul că zeci de persoane ar fi fost interceptate ilegal în perioada anilor 2016 – 2019, timp de 10 sau chiar 12 luni.

„Procuratura Anticorupţie în lipsă de temeiuri, deşi persoana nu era implicată în comiterea faptei şi cercetările se efectuau cu privire la alte persoane, a efectuat vădit ilegal interceptarea convorbirilor unui conducător de subdiviziune din cadrul CNA, sub pretextul că nu este cunoscută identitatea lui ca utilizator al nr. respectiv de telefon, pe care de fapt îl utiliza în activitatea de zi cu zi la serviciu şi era ultra cunoscut de către toţi procurorii şi ofiţerii CNA”, a precizat Alexandru Stoianoglo.

Procurorul general a mai spus că unele dosare intens mediatizate ar fi fost pornite pentru a sustrage atenția opiniei publice de la cazuri importante, iar multe dintre acestea nici măcar nu au avut o finalitate.

Verificările la PCCOCS au scos la iveală că în peste 100 de cauze penale, acuzarea era susținută de către procurorii care au condus urmărirea penală. Stoianoglo spune că acest lucru era utilizat intenționat pe o bună parte din dosare, în care la etapa urmăririi penale erau admise grave derogări pentru a evita scoaterea lor la iveală de către alți procurori în cadrul judecării cauzei.

Alexandru Stoianoglo a mai precizat că în contextul neregulilor constatate, în privința mai multor procurori a fost pornită procedură disciplinară.

De asemenea, șeful PG și-a cerut scuze în mod public în fața cetățenilor, care ar fi fost urmăriți penal ilegal de procurori.

„Îmi cer scuze public față de sutele de cetățeni care ilegal au fost urmăriți penal de procurori. Vă asigur că vom readuce instituția în albia legalității”, a subliniat Alexandru Stoianoglo.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram