/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Fadei Nagacevschi, despre proiectul pe care l-a pregătit pentru reforma justiției: „Totul poate fi schimbat”

missing
21 ianuarie 2020, ora 20:40

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că proiectele trimise pentru expertiză Consiliului Europei ce vizează reforma justiției sunt doar niște ciorne și „totul poate fi schimbat” după consultările publice, dacă vor veni propuneri bune de la experți sau de la judecătorii și procurorii vizați direct de reformă.

„Totul se discută. Această propunere de proiect este un act extrem de flexibil și totul poate fi schimbat”, a declarat Nagacevschi la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul promite că inițiativele vor fi dezbătute ca la carte și va accepta și critica, dacă va fi argumentată. Nagacevschi nu este sigur de faptul că propunerile pe care le-a înaintat vor fi efective și vor schimba situația în sistemul judecătoresc și la procuratură.

„Eu o să iau aceste acte, o să mă urc în automobil și o să umblu în tot sistemul judecătoresc de la Nord la Sud, inclusiv în sistemul Procuraturii, pentru a le prezenta toate drafturile de proiecte ca ei să vină cu propuneri de îmbunătățire. O să organizez dezbateri largi și la cei mai activi experți o să le transmit invitații personale, să vină chiar să mă critice, important este să discutăm”, a comentat ministrul.

Fadei Nagacevschi a explicat de ce nu se spune nimic în proiectul prezentat Consiliului Europei despre evaluarea procurorilor și se insistă doar pe cea a judecătorilor.

„Ministerul Justiției are capacități tehnice limitate. Am considerat ca noi să targhetăm întâi sistemul justiției, pentru că este foarte sensibil și există elementul acesta de independență a  judecătorilor pe care trebuie să-l depășim și să-l coordonăm cu partenerii noștri și să adaptăm totul Constituției R. Moldova. În momentul în care eu o să constat că acest proiect are tot consensul necesar, atunci fix aceeași abordare o transpun și în sistemul procuraturii și le promovăm pe ambele  în același timp”, a dat asigurări Fadei Nagacevschi.

Amintim că reprezentanții Blocului ACUM au criticat inițiativele actualului ministru și s-au arătat nemulțumiți de modul în care urmează a fi evaluați judecătorii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram