/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/DOC/ Oleg Sternioală, cu donații generoase anul trecut: mii de euro și ceasuri de lux

missing
22 ianuarie 2020, ora 15:42

Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, care și-a dat demisia după ce a fost pornit un dosar penal pe numele său pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, și-a depus pe 18 ianuarie la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) declarația de venit pentru 2019.

Potrivit documentului, judecătorul a avut anul trecut un salariu de peste 434 mii lei, adică în jur de 36 de mii de lei pe lună. Încă 12 mii de lei le-a câștigat din activitatea desfășurată la Institutul Național de Justiție și Universitatea de Stat din Moldova.

Soția sa, care activează ca notar, a avut venituri în 2019 în valoare totală de peste 4,3 milioane de lei.

Oleg Sternioală a indicat același teren, apartamentul și casa care au apărut și în declarațiile de avere anterioare. Imobilele au o valoare de 35 600 euro și, respectiv, 1,1 milioane lei.

În document a apărut o mașină nouă de marca „BMW” pe care nu a cumpărat-o, dar a primit-o în posesie. Valoarea automobilului nu este indicată.

Donații de invidiat

Anul trecut, ex-judecătorul a primit donații generoase: 20 de mii de euro și două ceasuri de mână de lux: unul de marca „Raymond well” în valoare de 70 de mii de lei și altul de marca „Hublot” care ar costa 100 de mii de lei.

În câteva conturi bancare, familia Sternioală păstrează peste 300 de mi de lei.

Precizăm că, la demisie, Oleg Sternioală beneficiază și de dreptul de a ridica o indemnizație grasă. Legea cu privire la statutul judecătorului prevede că magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu 50% din „produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.

Oleg Sternioală a activat ca judecător timp de 18 ani. Respectiv, un calcul simplu arată că acesta are dreptul la o indemnizație de circa 300 de mii de lei.

Nu am reușit să aflăm dacă Curtea Supremă de Justiție i-a achitat deja indemnizația, dar precizăm că suma nu se regăsește în declarația de venit depusă de Sternioală la ANI pe 18 ianuarie.

Oleg Sternioală este acuzat de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Procuratura Anticorupție anunța anterior că fostul judecător, împreună cu membrii familiei sale, ar fi acumulat venituri de circa 7 milioane de lei, în schimb au cumpărat bunuri de lux de circa 13,8 milioane lei.

Vineri, la Judecătoria sectorului Ciocana urmează a fi examinată solicitarea procurorilor de a-l aresta pe Oleg Sternioală pentru 30 de zile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram