/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Țeapă cu mașini second-hand! Peste 20 de oameni au rămas fără zeci de mii de euro, după ce firma de la care au comandat mașini a dispărut

22 ianuarie 2020, ora 23:25

Au căzut în plasa escrocilor. Peste 20 de oameni au pierdut mii de euro, după ce și-au comandat, de la o companie, mașini la mâna a doua. Au achitat avansul, dar automobilele, ce urmau să fie aduse deja de peste hotare, nu au mai ajuns. Compania și-a șters site-ul și toate anunțurile, iar la apelurile de telefon, nu mai răspunde nimeni. Suma pagubelor aduse se ridică la peste 80 de mii de euro. Poliția capitalei anunță că a reținut deja un suspect.

„Căuta o mașină. Am văzut pe 999 un anunț al unei companii, care are și un site oficial. Acolo era scris intrați pe site-ul oficial și comandați mașina”, spune unul dintre păgubiți.

Zis și făcut. Bărbatul și-a ales mașina, ce valora 10 mii de euro, a achitat avansul, în jur de 30 de la sută din sumă, și a semnat un contract cu firma. Astfel, pe 20 ianuarie, mașina urma să ajungă în țară. Însă, cu o zi mai devreme, angajații companiei au dispărut.

„Sunt oameni care au fost la Leușeni în vamă, pe la ora 16 s-a închis site-ul lor oficial, toate anunțurile au dispărut. Noi toți ne-am speriat”, mai spune bărbatul.

În asemena situații s-au pomenit în jur 24 de oameni. Păgubașii s-au adunat astăzi în fața sediului companiei din Chișinău, acolo unde însă nimeni nu se mai află.

„Noi am comandat o mașină în valoare de 17 mii de euro. În  schimb, trebuia să le dăm și mașina noastră și un ados de bani. Pe data de 9 ianuarie am dat suma de 5 mii de euro avans”, spune o altă păgubită.

Iar această femeie spune că a optat pentru o mașină de marca Nissan în sumă de 9 mii de euro. I s-a cerut un avans de 3 mii de euro. Femeia nu a fost alertată de nimic, pentru că a semnat contract și credea că totul este legat.

„La data de 19, ora 22 trebuia să venim la punctul vamal Botanica ca să vedem mașina, iar pe 20 trebuia să facem vămuirea”, spune femeia.

Un alt tânăr, în vârstă de 24 de ani, spune că a agonisit timp de un an bani pentru ca să-și procure primul său automobil: „S-a întâmplat cu o lună în urmă, când pe siteul 999 am căutat mașină. Am venit aici și am semnat un contract. Am dat 1500 de euro”.

După ce și-au dat seama că au fost trași pe sfoară, oamenii au alergat în grabă la oficiul companiei. Acolo au dat de unul din administratorii firmei. La scurt timp, și-a făcut apariția avocata întreprinderii pe nume Oxana Ivanov. La fața locului a fost chemată și poliția.

Patronul firmei, potrivit oamenilor, ar fi din Tiraspol, iar anterior ar fi fost condamnat pentru acte de escrocherie. Acesta le-a spus cumpărătorilor că s-ar afla în Federația Rusă. Am încercat să-l contactăm, însă acesta ne-a întrerupt apelul.

NATALIA STATI, OFIȚERĂ DE PRESĂ A DIRECȚIEI DE POLIȚIE CHIȘINĂU: „Polițiștii au stabilit că pe parcursul decembrie 2019- ianuarie 2020 a înșelat mai mulți cetățeni sub pretextul aducerii mașinilor de peste hotarele Republicii Moldova. Lua de la ei mijloace bănești, fără a-și onora obligațiunile”.

În cadrul urmării penale, oamenii legii vor stabili dacă în schemă au fost implicate și alte persoane. În total, potrivit polițiștilor au căzut în plasa așa-zisei companii 24 de persoane, iar valoarea pagubelor este de circa 80 mii de euro. Totuși, cei cu care am discutat spun că, de fapt, numărul victimelor ar fi mult mai mare.

Autoare: Mihaela Dicusar

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram