/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

Veaceslav Platon rămâne în țară. Procuratura refuză să-l întoarcă în Ucraina

22 ianuarie 2020, ora 14:35

Procuratura Generală (PG) a respins solicitările de întoarcere a omului de afaceri Veaceslav Platon în Ucraina și de extrădare în Federația Rusă. Decizia a fost luată după ce Alexandru Stoianoglo a examinat demersurile parvenite de la Procuraturile Generale ale celor două state. 

„Procuratura Generală nu poate satisface demersurile colegilor din Ucraina și Federația Rusă, ambele fiind respinse, din motiv că inculpatul Platon deține cetățenia Republicii Moldova și își ispășește pedeapsa penală pe cauza pe care a fost condamnat și în același timp este vizat în alte dosare pe care urmărirea penală este în desfășurare, iar în lipsa lui ar putea fi încălcat termenul rezonabil al cercetărilor și în consecință s-ar leza drepturile și interesele părților vătămate”, se arată într-un comunicat al PG.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat deja autorităților din Ucraina și Federația Rusă despre imposibilitatea satisfacerii solicitării de întoarcere a inculpatului Veaceslav Platon pe teritoriul Ucrainei și respectiv de extrădare a numitului către Federația Rusă.

Pe data de 10 decembrie 2019 procurorul general al Ucrainei a solicitat printr-un demers întoarcerea lui Veaceslav Platon în Ucraina pentru efectuarea procedurilor legale privind adoptarea unei decizii finale în ce privește solicitarea Republicii Moldova de extrădare a acestuia.

„Pe 11 decembrie 2019 Procuratura Generală a Federației Ruse ne-a expediat un demers prin care solicita extrădarea numitului pentru a fi tras la răspundere penală pentru o serie de infracțini grave, comise pe teritoriul Rusiei”, spun procurorii.

În prezent, Veaceslav Platon își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.13 după ce a fost condamnat pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă. De asemenea, acesta continuă să fie cercetat penal și pe alte capete de acuzare, cum ar fi: evaziune fiscală, cauzare de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere, delapidarea averii străine.

Ieri seară, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a declarat la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8 căomul de afaceri Veaceslav Platon nu ar trebui să fie eliberat din detenție și nu este posibilă nici reîntoarcerea acestuia în Ucraina, așa cum a cerut procurorul general de la Kiev, într-o solicitare adresată omologului său moldovean Alexandr Stoianoglo.

„Nu este posibil să extrădezi și apoi să fie anulată extrădarea, în condițiile în care persoana este condamnată pe teritoriul R. Moldova și urmează să-și ispășească pedeapsa pe teritoriul R. Moldova și având încă și cetățeania R. Moldova”, și-a spus ministrul opinia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram