/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Discuții aprinse la CSM! Nagacevschi, de partea judecătorului Vladislav Clima, care a cerut să fie evaluat pentru promovare la CSJ

24 ianuarie 2020, ora 10:49

Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat astăzi să emită Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor actele care îl vizează pe magistratul Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, care vrea să fie promovat în funcție administrativă la Curtea Supremă de Justiție.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a cerut să fie amânată transmiterea dosarului către Colegiul de evaluare până când Inspecția Judiciară nu va verifica hotărârile luate de Vladislav Clima în două dosare de rezonanță. Musteață a argumentat că în spațiul public au apărut informații despre o decizie pronunțată de Clima în 2016 prin care acesta a dispus încasarea unei sume de 700 de mii de dolari, de la o companie din Panama, în folosul unei întreprinderi ce are legături strânse cu „Metalferos”.

Anterior, Inspecția Judiciară a vrut să verifice acest dosar, dar nu l-a găsit pentru că materialele au fost ridicate de Procuratura Anticorupție. Dorel Musteață i-a cerut procurorului general Alexandr Stoianoglo să verifice dacă există o cauză penală pe faptele invocate și dacă este vizat judecătorul Clima.

„Din câte știu eu, dosarul nu este pe dl Clima, dar pe evaziune fiscală la „Metalferos”, a precizat Stoianoglo la ședința CSM.

De asemenea, Vladislav Clima a făcut parte din completul de judecată care a luat o decizie în favoarea companiei „Finpar Invest” prin care Agenția Proprietății Publice a fost obligată să-i cedeze firmei lui Vladimir Plahotniuc 1,17 ha de teren din zonă de parc, de pe teritoriul ,,Moldexpo”, unde sunt amplasate mai multe instituții media controlate de Plahotniuc. Recent, Curtea Supremă de Justiție a casat decizia Curții de Apel Chișinău.

Nagacevschi, în apărarea lui Clima

Propunerea lui Dorel Musteață de a amâna remiterea dosarului lui Clima la Colegiul de evaluare a stârnit discuții aprinse la ședință. Ministrul Justiției, Fadei Nagcevschi, i-a învinuit pe membrii CSM că s-ar răzbuna pe Clima, pentru că acesta a participat la organizarea Adunării Generale a Judecătorilor din septembrie 2019, unde s-a decis revocarea din funcții a membrilor CSM.

Noi azi utilizăm duble standarde pe motivul unor lupte care s-au petrecut în cadrul sistemului. Dl Clima a participat la Adunarea Generală din septembrie. Acum îl blocăm ca el să nu se ducă să-și încerce șansa. Miroase a corporativism. Să nu utilizăm tertipuri politice, pentru a nu lăsa organele competente să se expună. Este Consiliul de evaluare, să lăsăm să spună merită sau nu. Colegiul de evaluare tot poate să amâne până le vine raportul de la Inspecția judiciară”, a insistat Nagacevschi pe necesitatea remiterii dosarului lui Clima la Colegiul de evaluare.

După deliberări, CSM  decis, totuși, să amâne acest lucru pentru a clarifica toate circumstanțele invocate și să se sesizeze Inspecția Judiciară, pentru verificarea hotărârile menționate adoptate anterior de Clima.

Amintim că, în luna iunie 2019, liderul PPDA Andrei Năstase,  a cerut procurorului general să se autosesizeze și să dispună intentarea unei cauze penale în privința judecătorului Vladislav Clima, pentru decizia pe care a pronunțat-o pe 7 iunie 2016, în perioadă în care magistratul activa în cadrul Judecătoriei Ciocana. Năstase afirma că magistratul a dispus încasarea unei sume de 700 de mii de dolari, de la compania din Panama „Rastel European Trade Corp” în folosul Societății pe Acțiuni „Bălțimetreut”, care ar fi o „căpușă” a întreprinderii „Metalferos”.

/DOC/ Năstase cere dosar pe judecătorul Clima, după ce-a dispus încasarea unor bani din offshore pentru o firmă-căpușă legată de Metal Feros

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram