/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Nereguli grave identificate la Aeroportul Chișinău. „Avia Invest” a acordat împrumuturi fără dobânzi, a cumpărat o mașină blindată de 9 mil lei și nu a realizat investițiile promise

24 ianuarie 2020, ora 16:23

Compania „Avia Invest”, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, a admis mai multe nereguli în activitate, nu și-a onorat obligațiile contractuale și a făcut cheltuieli ineficiente de sute de milioane de lei, arată un audit realizat de Curtea de Conturi.

Auditorii au stabilit că Agenția Proprietății Publice a acceptat tot volumul de investiții indicat de „Avia Invest”, care a fost stabilit în baza concluziilor rapoartelor de audit ale unei companii independente, selectate tot de „Avia Invest”. Comisia de stat, care are misiunea de a monitoriza situația pe toată perioada de concesiune a aeroportului, nu a examinat la fața locului calitatea lucrărilor realizate și nu a înaintat recomandări cesionarului. Pentru perioada 2013-2017 au fost indicate investiții în sumă de 76,7 milioane de euro.

Experții Curții de Conturi atenționează că „Avia Invest” a inclus la valoarea lucrărilor executate de 63 de milioane de euro și taxa pe valoare adăugată, în timp ce „Avia Invest” a beneficiat de restituirea TVA și a încasat mijloace aferente în sumă de 269 milioane lei.

„Avia Invest” a oferit împrumuturi de 1,2 miliarde de lei

În perioada noiembrie 2013 – august 2019, „Avia Invest” a atribuit la investiții efectuate 1,3 miliarde lei, incluzând în această cifră și obiective neindicate în contractul de concesiune (cafenea, restaurant, altele). Din suma investițiilor în active pe termen lung, în valoare de 1,2 miliarde lei, indicate pentru perioada 2013 – august 2019, 22 de milioane de lei sunt dobânzi capitalizate aferente împrumuturilor.

La 31 august 2019, „Avia Invest” avea datorii pentru creditele pe care le-a luat  în sumă de 263 milioane lei. Pe de altă parte, a acordat în această perioadă unor agenți economici împrumuturi fără dobândă, cu dobândă redusă, sau avansuri pe termen lung în sumă de 1,7 miliarde lei.

„Circa 1,5 miliarde lei care puteau fi folosite la modernizarea aeroportului au fost direcționate pentru finanțarea unor activități incerte a unor persoane terțe sau afiliate”, au precizat auditorii.

Au cumpărat o mașină de lux care stă parcată

În perioada 2013-2019, „Avia Invest” a avut și cheltuieli ineficiente în sumă de 236 milioane lei pentru servicii de consultanță, cleaning, sponsorizări, creșteri nejustificate a cheltuielilor de asigurare.

Firma a cumpărat și un automobil de lux în valoare de 9 milioane de lei, care nici nu este utilizat. Este vorba de o mașină blindată de marca „Audi”.

Auditorii mai spun că „Avia Invest” a favorizat „Air Moldova”, semnând pe 31 decembrie 2018, la câteva luni după ce a fost privatizată compania, două contracte prin care operatorului aerian i-au fost stinse datorii de 165 milioane de lei, acumulate pentru  utilizarea infrastructurii aeroportului și i-a fost acordat un împrumut de 165 milioane lei pentru o perioadă de 5 ani, fără dobândă și fără un grafic de restituire a banilor.

„Avia Invest” a negat că astfel a favorizat „Air Moldova”, motivând că alți operatori aerieni nu s-au adresat la companie pentru acordarea unor ajutoare financiare.

Nimeni nu-și asumă răspunderea: „Я не я, и корова не моя” 

Potrivit Curții de Conturi, „Avia Invest” nu a finalizat toate lucrările indicate în contractul de concesiune în prima etapă de investiții, care trebuiau să fie executate până august 2017. Noul terminal al Aeroportului Internațional Chișinău nu a fost dat în exploatare. Până în septembrie 2019, la Agenția Servicii Publice nu au fost înregistrate date privind extinderea terminalului existent.

La ședința de astăzi a Curții de Conturi, reprezentanții instituțiilor de stat care trebuie să monitorizeze toate activitățile ce se desfășoară în perioada contractului ce concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, au venit nepregătiți, nu au știut să răspundă la multe întrebări adresate de membrii Curții sau au pasat vina pe alți funcționari care au activat anterior la Agenția Proprietății publice.

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, s-a arătat indignat de atitudinea funcționarilor și a comentat că aceștia merg pe principiul „Я не я, и корова не моя” (n.r. Eu nu sunt eu și vaca nu este a mea).

„Toate activele de care se folosește concesionarul rămân și vor rămâne mereu proprietatea statului. Concluzia este că statul, prin reprezentanții săi, are marele interes și firescul interes, permanent să stea cu ochii pe situația cum cel care a luat în concesie aceste active le folosește, cum asigură eficiența lor, ce are statul din asta, care sunt beneficiile, cum se conservează sau cum se dezvoltă aceste active.

Statul prin unica sa pârghie pe care o are, care se numește Comisia de monitorizare, stă cu ochiul pe acest subiect…Stă el destul de modest o dată pe an, chiar dacă hotărârea Parlamentului din decembrie 2016 dispune ca aceasta Comisie să efectueze un control strict al respectării contractului de concesiune per ansamblu și respectarea nivelului de investiție. Concluzia misiunii de audit este că destul de pasiv, ochiul cam semiînchis, mâna deloc încordată, figurativ exprimându-mă. Nu poate cu un asemenea randament al activității acestui organ, statul să-și cunoască derularea contractului per ansamblu”, a concluzionat Marian Lupu.

Auditorii Curții de Conturi au mai declarat că, în caz de reziliere a contractului de concesiune, statul nu va putea determina valoarea investițiilor reale efectuate în Aeroportul Internațional Chișinău și va trebui să restituie investițiile neefectuate sau recuperate de concesionar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram