/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Expert economic, despre intenția  Guvernului de a vinde „Metalferos”: „Mă tem că o vor cumpăra cei care au falimentat întreprinderea”

missing
27 ianuarie 2020, ora 12:28

Intenția Guvernului de a scoate la privatizare întreprinderea de stat monopolistă „Metalferos” nu este un proastă, pentru că statul va avea de câștigat dacă aceasta va fi cumpărată de un investitor de bună-credință care o va dezvolta, dar există riscul ca instituția să ajungă pe mâna celor care au dus-o spre faliment în ultimii ani, atenționează expertul economic Veaceslav Ioniță.

Statul are o întreprindere pe care nu a controlat-o. Nu este cel mai grav că se va vinde, cel mai important este prețul. O întreprindere cum este „Metalferos” dacă va fi privată, veniturile pe care le va aduce statului de la o activitate eficientă vor fi mult mai mari decât veniturile actuale acumulate, impozite și dividente. Noi nu vom pierde bani, noi vom câștiga bani dacă va fi un proprietar de bună-credință, care într-adevăr va dezvolta întreprinderea.

„Îngrijorarea mea este că va fi cumpărată de cei care ani de zile au falimentat întreprinderea. Mă tem că se va vinde la un preț nu tocmai corect. La noi toate privatizările au fost făcute pe sub masă. Timp de 25 de ani, eu nu-mi aduc aminte nici de o privatizare corectă în R. Moldova”, a comentat Veaceslav Ioniță solicitat de TV8.md.

Expertul crede că privatizarea companiei ar putea contribui și la distrugerea monopolului de pe piața metalelor feroase.

Din păcate, timp de mulți ani, „Metalferos” a distrus orice concurență de pe piață și a creat un monopol prin care câștigător nu era statul, dar erau niște companii din jurul „Metalferos”-ului. Acest lucru a dăunat economiei noastre. Dacă s-ar privatiza, sper că vom avea, în sfârșit, o concurență normală pe această piață”, a adăugat Ioniță.

Acesta are și o recomandare pentru Guvern: să facă procesul de privatizare cât mai transparent și să nu-l facă rapid.

„Sper că nu este cunoscut din start câștigătorul”, și-a manifestat îngrijorarea Veaceslav Ioniță.

Premierul Ion Chicu a anunțat în această dimineață că „Metalferos” va fi scoasă la privatizare în anul curent. În 2018, întreprinderea a fost printre cele mai profitabile din cele pe care le administrează statul și a adus venituri  de 46 milioane de lei.

Guvernul va scoate la privatizare întreprinderea „Metalferos”. Premierul Chicu: „Cu un monopol în țară mai puțin”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram