/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Un deputat de la Chișinău cere autorităților de la București să urgenteze procesul de redobândire a cetățeniei române de către basarabeni  

missing
28 ianuarie 2020, ora 09:39

Peste 230 de mii de dosare pentru redobândirea cetățeniei române , depuse de basarabeni din 2017 până acum, se află în proces de examinare la autoritățile de peste Prut. Deputatul Iurie Reniță cere oficialilor de la București să identifice soluții pentru a urgenta procesul.

„Îmi aduc aminte de anii 2010–2015, când am reușit, împreună cu autoritățile statului român și cu implicarea directă a dlui Președinte Traian Băsescu, să deblocăm redobândirea cetățeniei după o perioada mult prea îndelungată de “înghețare” a procesului respectiv. Atunci a existat suficientă voință politică și acțiuni concrete, care au reaprins speranța sutelor de mii de basarabeni că, în sfârșit, vor redeveni și ei cetățeni români cu acte în regulă. A fost un efort comun, la care, în funcție de posibilități, am contribuit și eu în calitate de Ambasador al Chișinăului la București.

Deputatul crede că este necesară implicarea personală a ministrului Predoiu și a noului președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC).

Iurie Reniță mai spune că ar trebuie realizată o evaluare exigentă a persoanelor care au compromis, profanat și defăimat, în mod demonstrativ și sfidător atât România, cât și cetățenia română, chiar fiind deținătorii acesteia.

„Regretabil, dar “nu ducem lipsă” de cei care mai ieri operau cu cuvinte gen “frați români”, iar astăzi deja vorbesc de “ocupația română” doar ca să între și mai mult în grațiile Moscovei. Dacă autoritățile de la București au vreo problemă în identificarea lor, vă asigur că basarabenii care au redobândit cetățenia părinților și a buneilor noștri din respect, dragoste și mândrie față de Neam și de Țară, vor ajuta să-i identifice pe cei care manifestă o atitudine profund ostilă și agresivă față de tot ce-i românesc aici, în Republica Moldova, și peste hotarele ei”, scrie deputatul.

Potrivit statisticilor, în anul 2017 au fost înregistrate 94 916 dosare de redobândire a cetățeniei române parvenite de la basarabeni, în 2018 – 100 157, în 2019 – 100 147.

Dintre acestea, au fost soluționate 85 307 dosare din 2017,  47 157 din 2018 și 43 551 din 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram