Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, dezvăluirea lui Zelenski și alerta lui Tusk! „Urmează o perioadă dificilă”

Îngrijorător! Aproape toți deținuții au scris cereri pentru a le fi reduse pedepsele din cauza condițiilor proaste din penitenciare. 128 de persoane au ieșit la libertate

missing
05 februarie 2020, ora 10:44

Aproape toți deținuții condamnați în R. Moldova au depus cereri pentru a beneficia de mecanismul compensator pentru condiții proaste de detenție. Începând cu 1 ianuarie 2019, când au intrat în vigoare prevederile legale, au fost înregistrate peste 5 000 de cereri, iar 1 800 au fost deja examinate în instanțele de judecată.

Judecătorii au redus peste 436 de mii de zile din pedepsele aplicate deținuților, iar din penitenciare au fost eliberate 128 de persoane. Cifrele au fost prezentate la ședința Comisiei parlamentare securitate și ordine publică de către Vladimir Cojocaru, director interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În plus, din bugetul de stat au fost achitate 1,6 milioane de lei după ce instanțele de judecată au dictat achitarea unor prejudicii pentru deținuții care au stat în condiții proaste în penitenciar.

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a atenționat că acest mecanism compensator  atentează la securitatea statului.

Prin prisma eficienței economice, acest mecanism își are locul, dar dacă vorbim de securitate mi se pare că creăm niște bombe sub securitatea R. Moldova. Ies din penitenciar și violatori. Lucrurile nu vor putea fi ținute sub control. Trebuie să decidem ce este important pentru noi – să garantăm securitatea statului sau să păstrăm acest instrument compensatoriu. Cred că securitatea statului este net superioară”, a declarat Nagacevschi.

Fostul ministru de Interne și actualul președinte al Comisiei securitate a Parlamentului, democratul Alexandru Jizdan a spus că acest mecanism este aplicat reieșind din dispoziția judecătorilor, iar miile de cereri care au fost scrise trezesc suspiciuni de corupție.

Acest mecanism este declanșat și mie mi se pare unul periculos. Va permite ilegal eliberarea mai multor condamnați care ar trebui să-și ispășească pedeapsa”, a atenționat Jizdan.

Vor ieși la libertate autorități ale lumii interlope

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan a declarat că deține informații că se pregătesc să iasă din penitenciare autorități ale lumii criminale.

Sunt o sumedenie de oameni care așteaptă să fie eliberați, personalități în lumea criminală și îmi închipui ce se va întâmpla în societatea noastră când ne vom trezi cu un asemenea contingent la libertate”, a  punctat Moțpan.

Directorul interimar al ANP a enumerat câteva deficiențe care au fost identificate pe parcursul anului la aplicarea mecanismului compensator. Potrivit  lui Vladimir Cojocaru, deciziile instanței de judecată vin deseori în contradicție una cu alta și nu este clar cum aplică judecătorii formula de calcul la reducerea pedepselor.

Scopul nu este atins atunci când automat, pentru toate categoriile, indiferent de profilul persoanei, este aplicat acest mecanism compensator. Dacă este aplicat și mecanismul de eliberare condiționată, sentința este executată într-o mică parte”, a explicat Cojocaru.

De asemenea, există cazuri când deținuții se plâng pe condiții proaste de detenție, referindu-se la perioade mari de timp. „Perioada pentru care se aplică instrumentul compensator este una nedeterminată. Dar efectiv nu ai cum să demonstrezi în instanță care era situația la acea dată. Registrele, bonurile de repartiție erau păstrate doar pentru o perioadă de cel mult 3 ani. Suntem în imposibilitatea să demonstrăm ce era cu 4-5 ani în urmă”, a adăugat Cojocaru.

Verificarea deciziilor judecătorilor a scos la iveală faptul că se aplică tuturor deținuților mecanismul compensator de 30% la reducerea pedepsei (n.r. adică o zi de aflare în penitenciar în condiții precare taie 3 zile din sentința de condamnare), deși legea prevede o reducere a pedepsei și cu 10 sau 20%.

„Instanțele, de regulă, aplică 3 zile. Reducerea nemotivată a termenelor, fără argumentare. Nicio decizie de judecată nu conține motivarea detaliată”, au stabilit și experții Centrului Național Anticorupție, care au făcut o expertiză. Concluziile CNA au fost citite de Alexandru Jizdan.

După audierea raportului ANP, deputații Comisiei securitate au decis să organizeze dezbateri, inclusiv cu participarea reprezentanților judecătoriilor, pentru a veni ulterior cu propuneri de modificare a Legii privind mecanismul compensator pentru condiții proaste de detenție.

Amintim că fostul premier Vlad Filat a fost eliberat pe 3 decembrie 2019 din penitenciar, după ce a beneficiat de acest mecanism compensator. Pedeapsa lui Vlad Filat a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Vlad Filat explică detaliat de ce a fost eliberat din detenție și ce planuri are pentru viitorul apropiat

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.