/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Soluția găsită de Guvern pentru a compensa parțial „Legea miliardului”. BNM va vărsa în buget 6 miliarde de lei

missing
10 februarie 2020, ora 09:37

Autoritățile au identificat o soluție pentru a compensa aproximativ șase miliarde de lei din cele 25 de miliarde care au fost puse pe umerii cetățenilor după adoptarea așa-numitei „Legi a miliardului”. Un proiect de lege urmează a fi votat în această săptămână de Guvern, a anunțat președintele Igor Dodon după ședința din această dimineață cu premierul și președinta Parlamentului. 

Soluția este ca o parte din profitul Băncii Naționale, care actualmente rămâne la dispoziția BNM, să fie direcționată în bugetul de stat pentru a compensa miliardele acordate în 2014 celor trei bănci falimentare. Potrivit calculelor, ar fi vorba de 20-30% din sumă, aproximativ 6 miliarde de lei. Astfel, banii furați din sistemul bancar vor fi compensași de Banca Națională.

Sunt și alte soluții pe care acum le identificăm și vor fi discutate și cu partenerii externi”, a declarat Igor Dodon, precizând că această primă soluție a fost analizată împreună cu experții de la Fondul Monetar Internațional și a fost agreată de aceștia.

Prin așa-zisa „Lege a miliardului” s-a pus pe umerii cetățenilor achitarea celor 13 miliarde de lei acordate drept garanții de stat pentru cele trei bănci devalizate „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” și dobânda de 5% la această sumă în decurs de 25 de ani, în total fiind vorba de 25 de miliarde de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram