/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/INFOGRAFIC/ Profitul BNM pentru ultimii cinci ani în cifre! Cum va compensa cele 6 miliarde anunțate de Dodon? Sturza: „O mișcare populistă”

11 februarie 2020, ora 12:42

Președintele Igor Dodon a anunțat ieri că va înainta o inițiativă legislativă care va permite compensarea a aproximativ șase miliarde de lei din cele 25 de miliarde care au fost puse pe umerii cetățenilor după adoptarea așa-numitei „Legi a miliardului”. Soluția identificată de președinte este ca o parte din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să fie direcționată în bugetul de stat pentru a compensa miliardele acordate în 2014 celor trei bănci falimentare.

O analiză a rapoartelor publicate de Banca Națională a Moldovei în ultimii ani arată că instituția a avut profit în 2018, iar până atunci, doi ani consecutivi a înregistrat pierderi. Nici în 2018 suma profitului nu a fost atât de mare, fiind vorba de 249 de milioane de lei.

În anul 2017, BNM a înregistrat o pierdere totală în valoare de 95 de milioane de lei, iar cu un an mai devreme pierderile au fost de 262 milioane lei.

 

Am solicitat informații de la Banca Națională despre profitul disponibil pentru distribuire în 2019 și ce sumă ar urma să fie vărsată în buget în cazul în care inițiativa președintelui Igor Dodon ar fi acceptată. Vom reveni cu detalii imediat ce vom primi un răspuns.

Sturza: „ E obligația BNM să ne apere de economistul Dodon”

Într-o postare pe Facebook, fostul premier Ion Sturza a catalogat propunerea președintelui ca fiind o „mișcare populistă de moment” și l-a întrebat pe „economistul Igor Dodon” de unde vor fi luate cele 5-6 miliarde de lei despre care a vorbit, dacă profitul BNM raportat anul trecut a fost unul modest.

Profitul BNM, conform legii, nu se repartizează. El rămâne pentru acoperirea pierderilor din trecut și capitalizarea treptată a băncii. Minimum 10% din obligațiile monetare (astăzi doar 6,5)! Lucru mandatoriu pentru stabilitatea financiară a țării. Voi vreți să-l repartizați. Voia boierului de la Sadova. Dar de unde 5-6 miliarde?

BNM a raportat anul trecut un profit de 290 milioane de lei. Anii anteriori, mai mult pe pierderi. La o adică ați putea repartiza o jumătate. Anual, bugetul trebuie să restituie din „furtul miliardului” 800-900 milioane. Acești bani nu sunt venitul BNM, cum își imaginează unii, ci sunt o rambursare de credit . Deci, 10-15% și asta în condițiile unui compromis serios cu necesitatea capitalizării BNM. O mișcare populistă de moment.

Sigur, e mai ușor decât să recuperezi miliardul de la cei care l-au furat! Mă gândesc cât de cinic judecă unii la Chișinău. De ce să suflecăm mânecile și să muncim, să acumulăm impozite, dacă avem Banca Națională?! Luăm din rezervă, luăm din capital… Exact așa au gândit și acționat cei care au furat miliardul. Unica speranță ne-o punem în conducerea BNM. E obligația ei legală să ne apere de „economistul” Dodon”, a scris Ion Sturza.

Cei mai buni ani la BNM

Rapoartele prezentate anterior de Banca Națională mai arată că anii 2014-2015 au fost cu profit. Indicatorul a depășit un miliard de lei.

În 2014, profitul disponibil pentru distribuire a fost de 1,7 miliarde de lei, iar în 2015 s-a ridicat la 1,9 miliarde lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram