/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Angajații celei mai mari fabrici de sortare a deșeurilor de lângă Chișinău își riscă sănătatea

missing
15 februarie 2020, ora 09:47

Respiră aer toxic în fiecare zi, însă nu-și fac griji că s-ar putea îmbolnăvi. Iar măștile de protecție li se par inutile. În așa condiții precare aleg să muncească o parte din angajații celei mai mari fabrici de sortare a deșeurilor. Managerul companiei afirmă că le împarte echipamentul necesar atunci când își încep munca, dar nu-i poate impune pe oameni să-l poarte.

În fiecare zi, la fabrica de sortare a deșeurilor lucrează în jur de 60 de oameni, ne spune managerul companiei. În timp ce filmam reportajul, acolo erau însă mai puțini angajați. Toți sortau gunoiul fără a avea o mască de protecție și fără haine speciale sau, cel puțin, un șort. Doar mănușile îi separau de mizeria adusă din toată capitala.

Nu vă este frică pentru sănătatea dvs? -Totul e normal. Lucru e lucru. -De ce nu aveți o mască de protecție sau un echipament necesar? -Și așa e cald.

 Nu vă este frică că o să vă îmbolnăviți ? Nu vă puneți viața în pericol?

În interior, acolo unde sunt benzile rulante, mirosul urât și aerul plin de impurități se simțea cel mai tare.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8

Acesta este procesul de sortare a deșeurilor. Muncitorii separă materialele reciclabile de cele care nu mai pot fi reciclate, dar și de resturile alimentare. În pofida faptului că riscă să se aleagă cu diverse boli, lucrătorii nu poartă măști de protecție.

Managerul fabricii de sortare afirmă însă că angajații au parte de toate echipamentele necesare pentru ca să-și protejeze sănătatea.

VLADA BOLICA, MANAGER, FABRICA DE SORTARE

Măștile sunt oferite gratuit. Sunt persoane care refuză să le poarte. Este decizia lor. Noi oferim măștile, forma și mănușile.

TEXT: Totuși, angajații nu s-au plâns până acum că ar fi contractat vreo boală în timpul serviciului, mai spune managerul.

VLADA BOLICA, MANAGER

Nu am avut cazuri de îmbolnăvire. Noi nu-i obligăm să nu-și pună masca. Ei au toată libertatea.

Munca în astfel de condiții nocive îi poate îmbolnăvi pe angajații fabricii, care refuză să ia măsuri de protecție, afirmă medicii.

GEORGETA GAVRILIȚA, vicedirector medical, IMSP AMT Botanica

Persoanele respective pot face bronhopneumatopii cronice, astm  bronșic, alergoze respiratorii, se afectează pielea, dermatoze inflamatorii transmisibile sau netransmisibile.

Și dacă măștile de protecție ar reduce din riscul de îmbolnăviri ale căilor respiratorii, hainele speciale și mănușile i-ar ajuta pe oameni să nu capete boli de piele.

Zilnic, la această fabrică de sortare a deșeurilor sunt aduse 500 de tone de deșeuri, jumătate din gunoiul generat în municipiul Chișinău. După ce sunt sortate, deșeurile ajung să fie reciclate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram