/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Conferința de Securitate de la Munchen a adus o veste excelentă pentru România

16 februarie 2020, ora 09:55

România a primit o veste excelentă la Conferința Internațională de Securitate de la Munchen, cel mai important forum euroatlantic din sector. Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a dat asigurări că SUA vor finanța proiecte energetice în valoare de 1 miliard de dolari în țările reunite sub umbrela Inițiativei celor Trei Mări, unde pe lângă România se mai află Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia. 

„Vrem să stimulăm investiţiile sectorului privat în sectoarele lor energetice pentru a proteja libertatea şi democraţia în lume”, a argumentat Secretarul de stat al SUA, potrivit „Calea Europeană”.

Această veste a fost primită cu entuziasm de mai mulți oficiali cu rezonanță în spațiul euroatlantic. Unul este chiar Mircea Geoană, fost ministru român și actual secretar general adjunct al NATO, care a salutat gestul Administrației Trump.

„Particip cu plăcere la Forumul de Securitate de la Munchen, cea mai importantă platformă de dezbatere în spațiul Euro-Atlantic. Salut anunțul Administrației și al Congresului SUA de a aloca 1 miliard de dolari pentru Initiativa celor 3 Mari”, a scris Mircea Geoană pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a fost cel care a susținut intrarea României în Inițiativa celor Trei Mări, o platformă politică informală, ce a fost creionată în 2015 – la nivel prezidențial – și care are drept scop creșterea convergenței și coeziunii între statele aflate pe axa a trei mări, după cum o sugerează și numele, Marea Baltică, Marea Adriatică și, nu în ultimul rând, Marea Neagră.

Potrivit MAE, Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram