/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Judecătorii din cauza cărora R. Moldova a pierdut la CEDO ar putea fi urmăriți penal

missing
19 februarie 2020, ora 15:41

Judecătorii care au prejudiciat bugetul de stat ca urmare a pierderii cauzelor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) vor fi urmăriți penal. Premierul Ion Chicu a cerut ministrului Justiției Fadei Nagacevschi să pregătească urgent o adresare în acest sens la Procuratura Generală. 

„Ne-au remis și contul de plată ca urmare a deciziei unor indivizi îmbrăcați în mantie de judecător: Vera Macinskaia, Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru și Sveatoslav Moldovan…Până la 15 martie rog să veniți cu mecanismul legal de înaintare a acțiunii de regres în privința judecătorilor care emit decizii pentru care statul este condamnat. Pentru aceasta nu ne trebuie reforma justiției”, a spus premierul la ședința de astăzi a Guvernului.

Ion Chicu l-a rugat pe ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, să inițieze procedura de estimare a veniturilor judecătorilor care au emis decizii pentru care statul a fost condamnat la CEDO.

„Solicit Autorității Naționale de Integritate (ANI) să inițieze procedura de verificare a integrității și eventualelor conflicte de interese în privința acestor magistrați”, a continuat premierul.

De asemenea, șeful Executivului l-a rugat pe Sergiu Pușcuța să vină cu un proiect de rectificare a bugetului, reducând finanțarea pentru sistemul judecătoresc în anul 2020 cu 70 de milioane de lei, care trebuie să-i plătească statul urmare a condamnării la CEDO în dosarul acționarilor Centrului Comercial „Gemenii”.

Vedeți mai jos detalii din acest dosar.

Decizia CtEDO în cazul Centrului Comercial „Gemenii”. Statul este obligat să plătească 3,6 milioane de euro

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram