/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ PDM nu va susține moțiunea împotriva ministrului de Externe. Ciocoi și-ar fi cerut scuze pentru declarația scandaloasă referitoare la războiul din Transnistria

19 februarie 2020, ora 15:57

Ministrul de Externe Aureliu Ciocoi și-ar fi cerut scuze de la Partidul Democrat și de la veteranii de război, după ce a declarat că Rusia a intervenit în războiul din Transistria „pentru a opri vărsările de sânge”. Despre asta a spus președintele de onoare PDM Dumitru Diacov, după ședința fracțiunii.

„Am avut o discuție cu domnul ministru pe care o consider destul de sinceră. Ne-a lămurit împrejurările în care a sunat această frază nenorocită și el regretă foarte mult. Această frază a fost ruptă din context. El și-a cerut scuze față de fracțiunea parlamentară, de veterani, față de toți oamenii care s-au simțit lezați în legătură cu această expresie”, a spus Diacov.

Ciocoi spune că declarația acestuia a fost înțeleasă greșit, din motiv că nu și-ar fi expus gândul până la urmă.

„Trebuie să constat că din păcate expresia pe care am făcut-o la conferința de presă a fost interpretat atât de eronat, greșeala mea fiind că nu am dus gândul meu până la capăt. Lucru care a mers atât de departe, încât s-au simțit jigniți veteranii războiului de pe Nistru. Profit de această ocazie pentru a-mi exprima profundul meu respect față de ei, față de oamenii care au luptat, care și-au „vărsat sângele” și foarte mulți din ei și-au pierdut viața. 

Ieri președintele PDM, Pavel Filip anunțase că Ciocoi este așteptat la ședința fracțiunii PDM pentru a discuta cu ministrul împotriva căruia deputații PAS și PPDA au înaintat recent o moțiune simplă.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc acum circa trei săptămâni, Aureliu Ciocoi a spus că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

„A fost un conflict armat, declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană (…). Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a declarat Ciocoi.

Conflictul armat de pe Nistru s-a produs în primăvara anului 1992. Acesta a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. În luna iulie 1992, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un acord de reglementare pașnică a conflictului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram