/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Avocatul lui Șor îl acuză pe Nagacevschi de imixtiune în justiție: „Suntem martorii unei degradări grave”

missing
24 februarie 2020, ora 13:34

Avocatul deputatului fugar Ilan Șor îl acuză pe ministrul Justiției Fadei Nagacevschi de imixtiune în actul justiției și de faptul că ar încerca să influențeze procesul de judecată în cazul clientului său. Asta după ce Nagacevschi a anunțat că  va trimite sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii și la Consiliul Superior al Procurorilor, pentru verificarea judecătorilor care examinează dosarul Șor și a procurorului care a reprezentat acuzarea de stat în acest caz.

Avocatul afirmă dă declarațiile unor oficiali cu privire la tergiversarea dosarului Șor sunt speculative, neîntemeiate și „improprii funcțiilor deținute de aceștia”.

„Comentariul de vineri al ministrului Justiției reprezintă o ingerință crasă în actul de justiție, iar amenințările făcute în adresa instanțelor la sigur încalcă principiul separației puterilor în stat. Suntem martorii unei degradări grave a independenței justiției și a influenței mersului dosarului clientului meu Ilan Șor”, a declarat avocatul Iulian Balan în cadrul unei conferințe de presă.

Apărătorul lui Ilan Șor insistă pe faptul că expertiza financiar-contabilă pe care a cerut-o în instanță este absolut necesară și neagă că aceasta ar tergiversa dosarul pentru că se realizează într-o perioadă mai îndelungată de timp.

Iulian Balan a prezentat și o statistică pentru 2019 a datelor de pe site-ul administrării instanțelor de judecată. Avocatul afirmă că sunt mii de cauze care au necesitat expertize sau rapoarte de constatare și în majoritatea cazurile ce vizează chestiuni economice a fost nevoie de audituri financiare sau expertize care s-au făcut greu.

„Mai mult de 75% au un termen mai mare de examinare de 36 de luni. Se impune justa concluzie că durata cauzei pentru care se agită opinia publică nu se diferențiază cu nimic de restul cauzelor”, a spus Balan.

Avocatul este de părere că dosarul lui Ilan Șor nu ar trebui să fie atât de mediatizat pentru că astfel se pune presiune pe magistrații de la Curtea de Apel Cahul care examinează cauza.

„Crearea presiunii sociale prin mediatizare excesivă, este imixtiunea anului 2020 unde judecătorul sau expertul încolțit de tertipuri sau speculații va ceda în defavoarea unui proces echitabil”, a concluzionat  Iulian Balan.

Amintim că ședința de vineri în dosarul lui Ilan Șor a fost din nou amânată, următoarea fiind fixată pentru data de 19 martie. A fost a opta oară când ședința în acest dosar a fost amânată din exact același motiv – nu a ajuns în instanță o expertiză financiar-contabilă cerută de apărare.

Ilan Şor a fost condamnat de prima instanţă la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Șor a  fugit din R. Moldova în iunie 2019, în ziua în care Partidul Democrat a fost înlăturat de la guvernare. Ilan Șor a fost anunțat în căutare internațională. Potrivit ultimelor date obținute de autorități, acesta s-ar afla în Israel.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram