/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Banii destinați justiției, blocați de Guvern. Chicu pregătește o nouă surpriză judecătorilor după cazul „Gemenii” pierdut la CtEDO

26 februarie 2020, ora 16:26

Alocații în sumă de 70 de milioane de lei, destinate sistemului judecătoresc,  au fost blocate de Ministerul Finanțelor pentru o perioadă de 60 de zile. Acest exercițiu este permis de Legea finanțelor publice, a precizat ministrul Sergiu Pușcuța la ședința Guvernului.

Acesta a explicat că, în decurs de două luni, Ministerul Finanțelor va pregăti proiectul de rectificare a bugetului de stat pentru 2020, astfel încât să fie luate 70 de milioane de lei din suma alocată domeniului justiției și să fie direcționate pentru achitarea despăgubirilor dictate de Curtea Europeană poentru Drepturile Omului în cazul „Gemenii”. Proiectul urmează a fi remis Parlamentului pentru aprobare.

Premierul Ion Chicu a cerut ca, la rectificarea bugetară, să nu fie atinse salariile celorlalți angajați din judecătorii, cum ar fi grefierii sau personalul auxiliar.

Prim-ministrul a amintit și de proiectul de lege care vizează modificarea sistemului special de indexare a pensiilor judecătorilor, care a fost aprobat deja de Guvern și a cerut ca acesta să fie promovat cât mai repede în Parlament.

Ion Chicu a mai anunțat o surpriză pentru magistrați. Guvernul va pregăti un proiect de lege pentru a modifica vârsta de pensionare a judecătorilor, de la 50 la 63 de ani.

Până la 15 martie, Ministerul Justiției trebuie să prezinte un mecanism clar pentru a putea înainta acțiuni de regres împotriva judecătorilor și altor persoane care se  fac vinovate de condamnările R. Moldova la CtEDO.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram