/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Stoianoglo amintește „păcatele” Procuraturii și spune care sunt prioritățile pentru acest an

missing
28 februarie 2020, ora 13:31

Procurorul general a amintit astăzi în cadrul Adunării Generale a Procurorilor care sunt „păcatele” instituției și care sunt prioritățile pentru acest an. Alexandru Stoianoglo s-a referit la monopolul exportului de nuci, interceptările ilegale și lupta anticorupție. 

„Procuratura a contribuit la monopolizarea exportului de nuci”

„În ultimii zece ani, statul a depus eforturi pentru a dezvolta exportul de nuci, sute de cetățeni au fost implicați. Noi am pornit zeci de dosare și am audiat  zeci de persoane. Am contribuit la monopolizarea acestei piețe. 

Știu că veți spune că unii nu achitau taxele, dar Procuratura nu se subordonează Serviciului Fiscal de Stat. Pe aceste cazuri sunt și persoane condamnate, ne-am pomenit într-o situație din care cu toții trebuie să ne gândim cum găsim ieșire”. 

„Nici până în prezent nu știm numărul persoanelor reținute de PA și PCCOCS”

„Au fost urmăriți de la activiști, oameni de afaceri și jurnaliști până la simpli cetățeni. Nici chiar după două luni de controale la PA și PCCOCS noi nu știm cifra exactă a persoanelor reținute și arestate de procurorii din cele două procuraturi specializate. 

Am ajuns până la punctul în care Parlamentul European recunoaște că în Republica Moldova există dosare penale. Procuratura era utilizată ca bâtă împotriva persoanelor incomode. Putem declara că pe unele dosare procurorii au comis abateri și trebuie urmăriți penal. Au fost reluate dosare care au expirat de circa 12 ani.

În toate aceste ilegalități au fost implicate atât Procuratura Chișinău, cât și alte procuraturi locale”.

„Intrigile și grupările nu-și au locul în activitatea procuraturilor”.

„Acolo unde acestea persistă rezultatele în muncă lipsesc, deoarece toată energia și eforturile se irosesc pe lucruri goale. Spre marele meu regret această problemă există. Sper foarte mult ca acest mesaj să fie înțeles de toți”.

„Trei reguli pentru lupta anticorupție”

1. Procuratura nu este locul unde poți face business.
2. Monitorizarea modului de viață a tuturor procurorilor.
3. Responsabilitatea pentru starea corupției în organele Procuraturii este pusă pe sarcina procurorului-șef. 

Procurorul general a spus că prioritățile pentru următoarea perioadă sunt axate pe mai multe domenii precum: management, urmărirea penală, justiție, apărare și comunicare.

Domeniul managementului

„Trebuie să implementăm planul de dezvoltare strategică pentru perioada 2016 – 2020 și să elaborăm planul pentru perioada 2021 – 2025. De asemenea, trebuie să asigurăm un climat de integritate instituțională”.

Domeniul urmărire penală

„Trebuie să excludem cazurile de rețineri neîntemeiate, menținerea în arest nejustificată și efectuarea perchezițiilor ilegale. Trebuie să identificăm noi soluții pentru a accelera derularea investigațiilor și pentru a reduce cazurile tergiversate. Totodată, este nevoie să dezvoltăm sistemul automatizat de urmărire penală e-dosar”.

Domeniul judiciar

„Trebuie să ridicăm calitatea urmăririlor penale și să continuăm procesul de diseminare a practicii Curții Europene pentru Drepturile Omului”.

Prioritățile au fost avizate de către Consiliul Superior al Procurorilor.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram