/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: Atacuri la Harkov și Odesa. Zelenski se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord-est

/DOC/ Un senator american cere investigarea noului șef al Serviciului de Informații al SUA, care ar fi făcut lobby pentru Vlad Plahotniuc

missing
01 martie 2020, ora 17:20

Senatorul american Charles Schumer cere investigarea noului șef al Serviciului de Informații al SUA, Richard Grenell, care ar fi făcut anterior lobby pentru Vlad Plahotniuc și reprezentanți ai guvernului Ungariei. Acesta a expediat recent Departamentului de Justiție al SUA o scrisoare prin care solicită o anchetă pe numele lui Grenell.

Senatorul Schumer consideră că Grenell, care a fost până nu demult ambasador al SUA în Germania, ar fi încălcat legea, pentru că nu ar fi făcut public faptul că a făcut lobby în SUA pentru entități străine, așa cum cere legislația Statelor Unite.

În scrisoarea sa către Departamentul de Justiție, Schumer cere tragerea la răspundere civilă sau chiar penală a lui Grenell, dacă se va dovedi că acesta nu a făcut publice activitățile sale anterioare de lobby, ceea ce-l face vulnerabil și șantajabil în noua sa poziție de director la Serviciului de Informații, funcție care-i oferă acces inclusiv la informații care constituie secret de stat.

Sursa: democrats.senate.gov

Richard Grenell a fost numit șef interimar al Serviciului de Informații al SUA pe 20 februarie 2020. Acesta a deținut funcția de ambasador al SUA în Germania în perioada anilor 2018-2020.

Amintim că, la începutul acestui an, Departamentul de Stat al SUA a decis că nu-i va mai prelungi viza de ședere a fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc pe teritoriul Statelor Unite, din motiv că acesta ar fi suspectat de acte de corupție și violarea statului de drept în Republica Moldova.

Plahotniuc a dispărut din Moldova la mijlocul lunii iunie a anului trecut. Oficial, nimeni nu cunoaște unde se află acum, însă există opinii precum că el ar fi în Statele Unite, în Miami. Faptul că fostul democrat ar fi în SUA a spus-o și Andrian Candu, fostul său coleg de partid, care îi este și fin de cununie.

Zilele trecute, președintele Igor Dodon a declarat că deține informații noi din SUA care ar confirma faptul că Vlad Plahotniuc este acolo și că autoritățile de la noi au de gând să ceară în scurt timp extrădarea acestuia. Totuși, solicitați de TV8, reprezentanții Centrul Național Anticorupție și ai Procuraturii Generale ne-au spus că nu există asemenea informații oficiale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram