/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ Amenzile nu-i sperie! În Chișinău se vând liber ghiocei, deși sunt incluși în Cartea Roșie

missing
04 martie 2020, ora 07:38

Amenzile usturătoare nu sunt o sperietoare pentru vânzătorii de flori interzise. Deși sunt incluși în Cartea Roșie, găseai ghiocei și pe cele mai importante străzi din capitală. Însă, unii comercianți, văzând că sunt filmați, au fugit cu tot cu flori, pe când alții spuneau că nu au habar de unde s-au luat florile lângă ei. Doar o singură femeie ne-a prezentat un certificat, care-i permite să vândă ghiocei.

Nu ne-a fost greu să găsim ghiocei în vânzare. Am pornit chiar de la vestita piață de flori de pe bulevardul Gavriil Bănulescu Bodoni.

 -Da unde vedeți aici ghiocei? -Aici. -Coșulețul cela? E din grădină.

Alte vânzătoare ne asigurau că ghioceii sunt doar pentru decor, nu și pentru vânzare.

 -Da unde am ei ghiocei? -Aici. -Din grădină sunt vreo doi. -Ați uitat că vindeți ghiocei? -Am uitat de când sunt. Uite la dânșii că deja sunt veștejiți, vezi?

Doar o singură femeie a recunoscut că are ghiocei de vânzare, dar a prezentat și un certificat de la autoritățile locale, care îi permite acest lucru. În schimb, și prețul florilor era pe măsură. Un fir era vândut cu 10 lei.

 În condiții de casă, în seră. Scump pentru că au fost îngrijiți toată iarna, încălziți cu gaz, au avut parte de o îngrijire specială. -La cine acasă? -La Ghidighici, la patron.

O altă plantă interzisă comerțului este un soi de viorele. Câteva buchete am găsit în preajma sediului primăriei Chișinău și costau în jur de 15 lei. Însă, vânzătoarele au fugit cu tot cu flori, așa că nu am mai reușit să ne convigem că plantele pot fi comercializate în voie.

Sunt din pădure? -Nu știu, am strâns, dar nu vreau să vă spun de unde.

Și lângă Piața Centrală am găsit ghiocei și toporași. Proprietarul florilor a preferat să se ascundă de echipa TV8.

Nu-s ale mele fata mea. Le-a pus aici cineva, nu știu cine.

Deși amenzile pot ajunge chiar și la 3000 de lei, oamenii care au acceptat să vorbească spun că sunt impuși de sărăcie să iasă în stradă.

-Poliția vă alungă? -Da, dar ce să faci. Fac un ban și iau mâncare. Am cinci copii, cinci nepoți, trăiesc foarte greu.

Conform legii, pe lângă amendă, cei care rup florile încluse în Cartea Roșie, trebuie să achite și prejudiciul provocat. Autoritățile afirmă că, deși organizează regulat razii pentru a penaliza comercianții, nu duc evidența plantelor.

DUMITRU SOBOLEV, ȘEF ADJUNCT DIRECȚIA MONITORING RESURSE NATURALE

 Avem 400 de mii de hectare de pădure și e imposibil să parcurgi fiecare metru pătrat. Pentru fiecare plantă nimicită, conform legii regnului vegetal, două unități convenționale pentru fiecare plantă.

Potrivit Inspecţiei Ecologice, culegerea şi comercializarea celor 208 de plante incluse în Cartea Roşie, din pădurile statului, inclusiv ghiocei, toporaşi, viorele, lăcrimioare, este interzisă.

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram