/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Atacuri cu drone în mai multe regiuni, inclusiv Kiev. Avertismentul Estoniei

La bordul avionului venit din Milano au fost 145 de persoane, care sunt plasate în carantină. Medicii luptă pentru viața femeii testate pozitiv la coronavirus

missing
08 martie 2020, ora 08:31

Starea femeii testate pozitiv la coronavirus, care a revenit ieri din Italia cu o cursă Milano-Chișinău, este stabilă, dar foarte gravă din cauza unor alte boli de care suferă. Pe parcursul nopții, medicii au luptat pentru viața ei, pentru că aceasta are bronhopneumonie bilaterală, diabet zaharat și hipertensiune.

„Avem o dovadă de iresponsabilitate. Doamna a fost internată în spital în Italia, dar l-a părăsit într-un mod iresponsabil, s-a urcat în avion și a venit în R. Moldova”, a declarat premierul Ion Chicu la ședința Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică.

În urma verificărilor, s-a stabilit că femeia s-a adresat la spital în Italia, în stare gravă, pe 4 martie și i-a fost indicat un tratament cu antibiotice. Aceasta nu a prezentat nicio informație vizavi de starea sa de sănătate nici la aeroport, nici la bordul avionului cu care a venit la Chișinău.

Autoritățile au informat că la bordul navei de pe ruta Milano-Chișinău s-au aflat 145 de pasageri. Toți au fost identificați și  contactați de reprezentanții Ministerului Sănătății și rugați să stea acasă în carantină timp de 14 zile, pentru a monitoriza starea de sănătate. Medicii de familie îi vor vizita la domiciliu și aceștia au obligația să-și măsoare febra de trei ori pe zi și să observe alte simptome de boală.

„Persoanele care au stat în imediata apropiere a femeii testate pozitiv la Coronavirus, cele care au stat în avion cu două scaune în față, două în spate și două lateral le tratăm cu o atenție deosebită. Avem în vizor 45 de persoane și le-am informat despre obligativitatea de a nu părăsi domiciliul, că vor fi monitorizați zilnic de medicul de familie și de trei ori pe zi să-și măsoare febra”, a precizat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu.

De asemenea, autoritățile au informat că la bordul avionului au fost și zece cetățeni ai Ucrainei. Prin canale diplomatice, au fost informate autoritățile din statul vecin, care urmează să stabilească adresele persoanelor și să le monitorizeze la domiciliu.

Până în prezent, în R. Moldova s-au prelevat și analizat 33 de probe ale persoanelor care au venit din zonele infectate. Testele la coronavirus au fost negative, cu excepția femeii identificate ieri.

În toate spitalele există echipament de protecție și medicamentele necesare pentru tratamentul virozelor grave..

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram