/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

/VIDEO/ Experții spun că Igor Dodon poate fi amendat, după ce a anunțat numele persoanei infectate cu noul coronavirus

missing
09 martie 2020, ora 22:41

Igor Dodon ar putea fi tras la răspundere, după ce, în cadrul unei conferințe de presă, a dezvăluit numele pacientei internate la Spitalul Republican cu noul coronavirus. Juristul Ion Guzun afirmă că preșdintele a încălcat legea, pentru că și-a depășit atribuțiile. Nu se știe, deocamdată, dacă pacienta a sesizat organele de drept.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA

Noi verificăm acum dacă este vorba de domna … sau nu, probabil este vorba de această cetățeană, care, din câte cunoaștem, are dublă cetățenie. Dar se verifică dacă e vorba de acest caz sau altul. Deocamdată, avem doar acest caz. 

Juristul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun, afirmă că Igor Dodon, în calitate de președinte, a încălcat legea, pentru că și-a depășit atribuțiile.

SINCRON TELEFONIC: ION GUZUN, JURIST CRJM

Igor Dodon, în calitate de președinte, are anumite atribuții. Acest virus și evoluția epidemiologică ține de competența unor instituții din subordinea Ministerului Sănătății. Divulgarea numelui, prenumelui nu este informație de utilitate publică.

Faptul că Igor Dodon a încălcat legea o spune și unul dintre juriștii Centrului Național Pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Acesta poate fi tras la răspundere doar în cazul în care pacienta va depune o plângere la poliție.

DENIS COȚOFANĂ, JURIST CENTRUL NAȚIONAL PENTRU PROTECȚIA DATELOR

 La momentul de față, în linii generale, urmează a fi aplicată legea cu privire la drepturile pacienților. În cazul în care va fi o sesizare, o plângere din partea petiționarului riscă să fie pedepsit în conformitate cu codul contravențional – articolul 74 prim.

Astfel, potrivit Codului Contravențional, persoanele juridice care au încălcat drepturile subiectului datelor cu caracter personal riscă amendă de până la 15 mii de lei. Șeful statului nu a venit cu o reacție. Purtătoarea de cuvânt a Președinției nu a răspuns la telefon. Cu un apel a venit și Asociația PromoLEX, după ce în spațiul public au apărut critici la adresa pacientei infectate cu virusul periculos, pentru că, aflându-se într-o stare extrem de rea, s-a întors din Italia, punând în pericol atât persoanele aflate la bordul navei, cât și alți cetățeni ai Republicii Moldova. În acest sens, Asociația a precizat că, în conformitate cu Constituția Republicii Moldova, orice cetățean, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie sunt egali în fața legii și a autorităților publice. Iar starea de sănătate a unui cetățean nu trebuie să fie un criteriu de discriminare.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram