/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoza alarmantă a unui oficial polonez

Expert economic: „Benzina ar trebui să se ieftinească cu 2 lei pe litru în următoarele săptămâni”

missing
11 martie 2020, ora 10:54

Prețul petrolului pe piețele internaționale a atins nivelul minim din ultimii 4 ani și dacă  va rămâne la același nivel, atunci petroliștii din R. Moldova ar trebuie să ieftinească benzina cu cel puțin 2 lei/litru în următoarele 3-4 săptămâni, spune expertul economic Veaceslav Ioniță.

Dacă la începutul anului, petrolul era vândut cu 65 USD/Barrel, atunci săptămâna aceasta el se vinde la jumate de preț, sau cu 37 USD/Barrel.

Convertit în lei, la actualul curs valutar, pe piețele internaționale un litru de petrol costa 7 lei, iar acum 4 lei.

„Ultima dată, prețul petrolului la așa nivel a fost la începutul anului 2016.
Dacă considerăm că restul cheltuielilor petroliștilor sunt la fel, atunci doar din contul reducerii prețului la materie primă avem o rezervă de scădere a prețului de 3 lei/litru în următoarele săptămâni.Trebuie de menționat că acciza în 2020 a crescut cu 0,41 lei/litru de la 4,06 lei/litru în 2019 la 4,47 lei/litru în 2020”.

Să fim cu ochii pe petroliști și ANRE”, îndeamnă expertul economic.

Ieri, mai multe rețele de benzinării au afișat prețuri mai mici la carburanți. Benzina s-a ieftinit cu un leu pentru un litru.

/FOTO/ Benzina, motorina și gazul, mai ieftine. Care sunt prețurile afișate de stațiile PECO

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram