/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

Moțiunea împotriva ministrului Economiei a căzut

missing
12 martie 2020, ora 18:07

Moțiunea depusă de deputații din Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Acțiune și Solidaritate împotriva ministrului Economiei Anatol Usatîi a picat. Aceasta a fost votată doar de    deputați

În timpul dezbaterilor, ministrul Economiei a declarat că se mizează în mare parte pe creditul promis de Federația Rusă și în cazul în care banii nu vor veni de la Moscova, licitațiile lansate vor fi anulate și va fi nevoie de o rectificare a bugetului, pentru ca banii pentru drumuri să fie distribuiți altfel.

„Resursele financiare disponibile pentru reparația drumurilor sunt din 3 surse: din Fondul Rutier, resursele autorităților locale, BERD, BEI și Banca Mondială și în cazul în care nu vine creditul din Rusia va trebui rectificat bugetul, de anulat licitațiile și să se meargă cu ce va fi”, a precizat deputatul Andrian Candu.

„Dacă resursele din acest credit nu vor fi accesibile, clar că vom respecta legea, anularea licitațiilor și alte condiții care sunt”, a confirmat ministrul.

Atenționat de parlamentari că a fost încălcată legea pentru că licitația nu trebuia pornită dacă nu există deocamdată acoperire financiară sigură, Guvernul bazându-se doar pe un credit care nu a fost negociat până la capăt, Anatol Usatîi a spus:

Am putut să lansăm aceste licitații. În bugetul de stat sunt prevăzute 100 de milioane de lei. Este suficient pentru a lansa licitațiile. În sistemul M-tender nu este prevăzută sursa”.

Ministrul a concretizat că R. Moldova nu va primi din start cele 500 de milioane de dolari promise de Rusia, pentru că nu este necesitate.

„Se discută de creditul de 500 de milioane, dar asta nu înseamnă că le debursăm din primul an. Nu avem nevoie. Atunci se calculează dobânda și toate plățile necesare. Preconizăm aproape de 200 de milioane pentru anul curent, dar și aici tranșat. Este o procedură mai îndelungată, în câte tranșe noi vedem acest lucru”, a explicat ministrul Economiei.

Referindu-se la acuzația adusă în moțiune, precum că licitațiile nu au fost anunțate în Jurnalul European, Anatol Usatîi a declarat că a trimis o scrisoare autorităților europene care au răspuns că nu pot fi publicate, dacă lucrările de reabilitate a drumurilor nu sunt finanțate în cadrul unor proiecte susținute financiar de instituții europene.

„Se poate de constatat că revoluția infrastructurii nu s-a realizat și în așa format nu este lucru”, a declarat deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov.

„Partidul Democrat nu va susține această inițiativă populistă. Să vă întoarceți mai rapid la muncă și să puneți în aplicare proiectele”, l-a îndemnat deputatul Pavel Filip pe ministrul Economiei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram