/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Poziția României privind alianța PSRM-PDM. Țara vecină nu crede că în Republica Moldova există perspectiva unei schimbări de fond

missing
16 martie 2020, ora 20:53

După crearea unei coaliții parlamentare la Chișinău dintre Partidul Socialiștilor și cel Dmocrat, România nu crede că în țara noastră există perspective reale de a fi făcute reforme durabile, care să ducă la avansarea Republicii Moldova în parcursul european, se menționează într-o declarație la acest subiect a reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe al României.

„Raportat la aceste evoluții politice, poziția României față de situația din R. Moldova rămâne în coordonatele de până în prezent, astfel cum a fost aceasta prezentată în declarația Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din 12 noiembrie 2019.

MAE apreciază că, în ultimele patru luni, în R. Moldova nu s-au înregistrat evoluții care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării parcursului european. MAE consideră că îndoielile în privința angajamentului autentic din partea autorităților de la Chișinău în sensul reformelor necesare se mențin și în actuala conjunctură politică, neexistând argumente care să deschidă perspectivele unor schimbări de fond ca urmare a formării noii coaliții guvernamentale de la Chișinău”, se menționează în comunicatul MAE-ului de la București.

România rămâne pe poziția de a condiționa sprijinul acordat țării noastre, inclusiv sprijinul financiar, de reformele care se vor face în Republica Moldova.

„În consecință, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european. În același timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, așa cum a acționat deja, inclusiv foarte recent în contextul crizei generate de epidemia de Covid19, precum și realizarea proiectelor bilaterale strategice.

România va continua să acorde o atenție deosebită modului în care Republica Moldova va aplica strict Parteneriatul Strategic bilateral privind integrarea europeană și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE – singura opțiune viabilă pentru reformarea profundă a instituțiilor din R. Moldova, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi”, se mai spune în comunicat.

PD și PSRM au anunțat azi despre crearea unei coaliții în Legislativ. În urma semnării de către aceștia a unui acord de colaborare, au fost schimbate cinci portofolii în Guvernul Chicu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram