/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Cât plătea firma afiliată lui Ilan Șor pentru arenda restaurantului din cadrul Ambasadei R. Moldova la Moscova

missing
23 martie 2021, ora 08:25

Restaurantul care activa pe teritoriul Ambasadei R. Moldova de la Moscova, administrat de o companie afiliată lui Ilan Șor, a fost închis. Agentul economic și-a luat toate bunurile, iar spațiile au fost sigilate. Într-o ediție anterioară „Cutia  Neagră” v-a prezentat o investigație care demonstra legătura administratoarei restaurantului cu Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, dar și neregulile care erau admise în local: se vindeau vinuri moldovenești fără timbre de acciz și nu se dădeau bonuri de casă clienților, astfel fiind admise evaziuni fiscale. Vinul era adus la Moscova și cu mașina pentru poșta diplomatică a ambasadei.

După ce oamenii legii au reținut la vamă un microbuz al Ambasadei R. Moldova de la Moscova, ticsit cu anabolizante și cutii cu vin pentru restaurantul „Moldova”, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a inițiat un audit la ambasadă. Instituia a refuzat să ne spună ce nereguli au fost identificate până la prezentarea unui raport de audit, dar au confirmat că au fost reziliate contractele cu toți agenții economici care închiriau spații în hotelul Casa de Oaspeți a ambasadei, inclusiv restaurantul „Moldova”.

EUGENIU REVENCO, secretar general MAEIE: „Am făcut o verificare și ni s-a comunicat că există riscuri suplimentare în legătură cu întreprinderile care închiriază spații la Casa de oaspeți a ambasadei și atunci am decis să nu prelungim niciun contract, cu niciunul din locatarii acestei Case de oaspeți. ..Această situație cu chiriașii era destul de incertă și noi prelungeam contractele din 3 in 3 luni, pe parcursul anului 2020. De aceea noi nu avem obstacole și nu sunt probleme cu foștii chiriași”.

Cutia Neagră a obținut informații din contractul de arendă al restaurantului. Compania „Constanta”, care are legături cu Ilan Șor, a semnat ultimul contract cu Ambasada de la Moscova pe 1 octombrie 2020 pentru 3 luni, care a expirat la finele anului și nu a mai fost prelungit. Lunar, restaurantul plătea ambasadei 3180 euro pentru chiria spațiului din Casa de oaspeți.

EUGENIU REVENCO, secretar general MAEIE: „Faptul că acest restaurant s-a gestionat într-o manieră care a trezit foarte multe întrebări, noi regretăm, dar cu certitudine că situația nu putea continua. Eu nu vă pot asigura de unde și cum și câtă producție cu acciză și fără acciză se vindea la Moscova. Este atribuția organelor de anchetă”.

Recent, într-o emisiune televizată, premierul interimar Aureliu Ciocoi a confirmat informația publicată anterior de Cutia Neagră că microbuzul ambasadei din Rusia ducea regulat vin pentru restaurant, prin contrabandă.

AURELIU CIOCOI, premier interimar: „Microbuzul ambasadei, care formal venea la Chișinău după poșta diplomatică, lua 1%, un mic sac poștal cu documente, restul  erau producte și vin pentru restaurant. Asta se făcea fără să cunoască Ministerul de Externe. Eu nu știu dacă asta se făcea cu acordul ambasadei noastre din Moscova. Dar faptul că microbuzul transporta într-o tură până la 300 kg de făină de porumb, pentru mămăligă în acest restaurant, plus cutii cu vin moldovenesc. Toate acestea se transportau sub umbrela poștei diplomatice, fără a fi achitate taxe vamale la intrare în Federația Rusă”.

Autoritățile R. Moldova caută în prezent soluții pentru ca Ambasada de la Moscova să poată administra singură Casa de Oaspeți și să nu mai dea în arendă spațiile unor agenți economici.

EUGENIU REVENCO, secretar general MAEIE: „Există mai multe formule asupra cărora nu pot acum să mă expun, nu vreau să merg mai înainte, fără a avea o înțelegere finală cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei, Există mai multe asociații moldovenești care ar putea avea reprezentanțe la Moscova. Putem exploata într-un regim mai restricționat, să fie gestionată de Ministerul de Externe, dar nu de un privat, care va fi destinat nu publicului general de la Moscova, dar pentru delegații oficiale care vin”.

Cutia Neagră a încercat să afle de la procurori cum a avansat lucrul pe dosarul microbuzului Ambasadei reținut cu anabolizante, dar șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a refuzat să ofere informații. Nu a vrut să spună dacă mai este cineva în arest și cine este principalul bănuit în dosar.

ION CARACUIAN, procuror-șef PCCOCS: „Se muncește zi de zi pentru a aduna cât mai multe probe, inclusiv așteptăm rezultatele expertizei pe substanțele care au fost depistate în acel microbuz. Acumulăm toate probele și atunci o să fie stabilit tot cercul de persoane. Atunci când o să am posibilitate să fac public o fac, v-am spus”.

Fostul ambasador al R. Moldova la Moscova Andrei Neguța a fost anterior eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram