Sărbătorile de iarnă se apropie. În pepinierele Agenției „Moldsilva” sunt pregătiți pentru vânzare peste 48.000 de brazi. Prețurile pentru molizii și pinii de 1-1,5 metri variază între 50 și 200 de lei, iar pentru un brad mai înalt de până la 5 metri, cetățenii pot scoate din buzunare chiar și 2.070 de lei. Pentru pomii de Crăciun cu înălțimea de peste 5 metri, se vor adăuga costuri suplimentare de 100-150 de lei pentru fiecare metru linear. Crenguțele vor fi disponibile la prețuri cuprinse între 8 și 40 de lei.
Cetățenii interesați se pot deja adresa Întreprinderilor Silvice teritoriale din cadrul Agenției „Moldsilva”. Informațiile privind disponibilitatea stocurilor și prețurile pot fi găsite pe pagina web www.silvicultura.md, inclusiv datele de contact ale întreprinderilor silvice.
Din totalul de pomi, 43.017 vor fi din specia molid, în timp ce 5.280 vor fi pini. Clienții pot achiziționa și crenguțe (verticele) de pin și molid, fiinf disponibile 7.520 de bucăți.
Cele mai mari cantităţi de pomi de Crăciun pot fi găsite la întreprinderile Străşeni, Iargara, Hînceşti, Călăraşi, Nisporeni, Edineţ, Glodeni, etc.
În acelaşi timp, pepinierele silvice, din cadrul unor întreprinderi teritoriale, propun cetăţenilor să achiziţioneze pomi de Crăciun cu balot de pământ, iar în acest caz, suplimentar la preţurile stipulate, urmează a fi achitată o sumă de la 36 la 408 lei, în funcţie de mărimea balotului.
Agenţia „Moldsilva” reaminteşte că pentru excluderea unor cazuri nedorite şi a ilegalităţilor, în această perioadă va fi intensificată paza și protecția pădurilor. Colaboratorii întreprinderilor silvice, în comun cu titularii Inspectoratului pentru Protecția Mediului și cei ai Inspectoratelor de Poliție din teritoriu, vor organiza controale inopinate în fondul forestier.
Tăierile ilicite ale arborilor de rășinoase, inclusiv molid şi pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, se pedepsesc cu amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 15.000 la 25.000 de lei, sau muncă neremunerată în folosul comunității, conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.
Agenţia „Moldsilva” mai informează că responsabilitatea exclusivă pentru pomii de Crăciun, din fondul forestier al statului, ţine de comercializarea acestora de la pepinierele silvice şi depozitele întreprinderilor. Agenţii economici, prezenţi în spaţiile publice, îşi desfăşoară activitatea pe cont propriu şi nu au nici o afiliere cu întreprinderile silvice din cadrul Agenţiei „Moldsilva”.