/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Prognoze sumbre și flotă „fantomă” cu nave rusești. Zelenski cere repetat ajutor

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

28 martie 2024, ora 22:29

Ideea că Ucraina nu poate câștiga războiul este de fapt rezultatul unei campanii informaționale a Moscovei, care oferă o imagine a adevăratei strategii a Kremlinului și singura sa speranță reală de succes, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington. Autorii analizei spun că victoria Kievului este posibilă - și în interesul Occidentului - dacă aliații sfidează dezinformările Rusiei și își mobilizează resursele pentru un efort prelungit de susținere a Ucrainei.

UPDATE Ucraina și Polonia sunt aproape de a ajunge la un acord prin care să-și rezolve disputa privind schimburile comerciale cu produse agricole, spune premierul polonez Donald Tusk. Acesta l-a primit astăzi la Varșovia pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal. Oficialii au vorbit despre protestele fermierilor polonezi de la granița comună a celor două state, dezvoltarea comerțului și a infrastructurii, dar și despre armele pentru Ucraina. După întâlnirea bilaterală urma să aibă loc și o sesiune plenară a delegațiilor cele două țări. Polonia este un susținător ferm al Ucrainei și unul dintre principalii săi aliați în războiul declanșat de Rusia, însă relațiile dintre cele două state s-au înrăutățit pe fondul disputelor economice și a protestelor fermierilor polonezi. Agricultorii din Polonia și din alte state europene se plâng inclusiv pe importurile ieftine din Ucraina.

UPDATE Construcția liniilor și structurilor defensive continuă în toate zonele de front, spune ministerul ucrainean al apărării. „Soldații din trupele de geniu ale Forțelor de Sprijin ale Armatei sapă aproape non-stop tranșee, șanțuri, șanțuri antitanc, construiesc adăposturi și echipează alte fortificații”, se spune într-o postare pe Twitter.

UPDATE Guvernele Poloniei și Ucrainei se întâlnesc joi la Varșovia pentru discuții care speră să ajute la dezamorsarea situației privind importurile de cereale care a provocat proteste în masă ale fermierilor, însă un oficial polonez de rang înalt a declarat că este puțin probabil să se ajungă la un progres.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au spus că Rusia a atacat azi-noapte cu 3 rachete de croazieră X-22 și o rachetă anti-radar X-31P lansate de pe Marea Neagră, o rachetă antiaeriană ghidată S-300 (regiunea Donețk) și 28 de drone explozive lansate din regiunea rusă Kurrsk și din Capul Chauda din Crimeea. „26 de drone de atac Shahed 136/131 au fost distruse în regiunile Odesa, Harkov, Dnipro și Zaporojie”, a scris sursa citată pe Telegram, fără a preciza ce s-a întâmplat cu rachetele trase de ruși.

UPDATE Armata rusă a atacat cu drone regiunea Zaporojie, în noaptea de 28 martie. Șeful administrației militare regionale, Ivan Fedorov, a anunțat acest lucru la 01:58 . El a adăugat ulterior că soldații ruși au efectuat lovituri cu drone asupra caselor private și că două femei au fost rănite. Și la Harkov s-au auzit explozii.

Zaporojie

UPDATE Germania va transfera de urgență 10 mii de obuze în Ucraina. Acest lucru ar trebui să se întâmple în zilele următoare. Șeful centrului de situație ucrainean din cadrul Ministerului german al Apărării, generalul Christian Freuding, a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru DW . Obuzele vor fi luate din arsenalele Bundeswehr. Freuding a menționat că Germania a decis să furnizeze muniție Ucrainei în trei etape, iar această livrare va fi efectuată în prima dintre ele. În același timp, în a doua etapă, Germania a decis să susțină inițiativa Republicii Cehe de a cumpăra obuze pentru Ucraina. Berlinul va suporta costul achiziționării a 180 de mii de obuze - acestea ar trebui să fie transferate la Kiev în a doua jumătate a anului 2024.

UPDATE Republica Cehă a alocat bani suplimentari pentru achiziționarea de muniție pentru Ucraina. Potrivit publicației Ceske Noviny, premierul Petr Fiala nu a menționat suma. Potrivit acestuia, 20 de țări s-au alăturat inițiativei. Muniția va ajunge în Ucraina în câteva săptămâni sau luni, ceea ce afectează deja situația de pe câmpul de luptă. 

UPDATE Exodul corporațiilor din Rusia după invadarea Ucrainei în 2022 a costat companiile străine peste 107 miliarde de dolari în deprecieri și venituri pierdute, arată o analiză Reuters a bilanțurilor și rapoartelor companiilor. Volumul pierderilor a crescut cu o treime de la ultimul calcul din august anul trecut, ceea ce subliniază atât amploarea loviturii financiare încasate de mediul corporatist din cauza invaziei Moscovei, cât și pierderea bruscă de expertiză occidentală din economia Rusiei.

UPDATE Letonia expulzează un diplomat rus pentru discreditarea instituţiilor statului şi incitare la ură. La cererea Ministerului de Externe, diplomatul trebuie să părăsească Letonia înainte de 10 aprilie.

UPDATE Rusia este deranjată de modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din România. Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre sunt menite să pregătească aliații pentru o eventuală ciocnire cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova pentru RIA Novosti.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 762: Navă atacată, demitere-surpriză și amenințare pentru Rusia. Zelenski: „Putin e o fiară bolnavă”
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea - invitatul de astăzi al emisiunii „Новая неделя” de la TV8
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea - invitatul de astăzi al emisiunii „Новая неделя” de la TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul are vești proaste de pe front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul are vești proaste de pe front
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Clipe de coșmar pentru o femeie din Camenca: A căzut într-o fântână adâncă de 12 metri
/VIDEO/ Clipe de coșmar pentru o femeie din Camenca: A căzut într-o fântână adâncă de 12 metri

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 206: Hamas vrea încheierea războiului. Blinken merge din nou în Orientul Mijlociu

29 aprilie 2024, ora 13:16

Război în Israel, ziua 206. Președintele Palestinei susține că  SUA ar fi singura țară care poate împiedica atacul asupra Rafah. În replică,Washingtonul a transmis că Israelul a fost de acord să asculte viziunea SUA vizavi de această ofensivă, scrie Evz.ro. Președintele palestinian a menționat că orice atac i-ar putea determina pe palestinieni să fugă din Gaza. Autoritatea Palestiană nu este prezentă în Gaza, enclava fiind sub conducerea Hamas din anul 2007. âmbătă, ministrul de externe al Israelului a afirmat că Israelul ar putea opri operațiunile militare dacă ar fi încheiat un acord privind eliberarea ostaticilor.

UPDATE Rabinul-șef sefard Yitzhak Yosef a declarat că succesul Israelului în apărarea împotriva rachetelor lansate de Iran, Hezbollah și Hamas se datorează studenților de la yeshiva (seminare religioase), și nu forțelor de apărare israeliene (IDF), în timpul unui curs de sâmbătă seara, relatează Jerusalem Post.

UPDATE Israelul depune un efort concertat pentru a împiedica potențiale planuri ale Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare împotriva premierului Benjamin Netanyahu și a altor înalți oficiali israelieni, a declarat duminică o sursă guvernamentală israeliană pentru The Times of Israel. Consiliul Național de Securitate al Israelului conduce campania, potrivit sursei citate. Ministerul de Externe este, de asemenea, implicat. „Operăm acolo unde putem”, a declarat un diplomat israelian. Prima sursă a declarat că principalul punct central al temutei acuzații a CPI va fi acela că Israelul „a înfometat în mod deliberat palestinienii din Gaza”.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden "şi-a reiterat poziţia clară" privind o eventuală invazie a oraşului Rafah de la frontiera cu Gaza, a anunţat Casa Albă. Un comunicat emis de Casa Albă nu a oferit mai multe detalii despre această parte a conversaţiei. Washingtonul a declarat că nu ar putea susţine o operaţiune la Rafah fără un plan umanitar adecvat şi credibil. Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby, a declarat că Israelul a fost de acord să asculte preocupările şi gândurile SUA înainte de a lansa o invazie.

UPDATE Debarcaderul în construcţie în largul Fâşiei Gaza ar urma să permită în „două-trei săptămâni” să se transporte mai multe ajutoare umanitare către teritoriul palestinian bombardat şi asediat de Israel, a anunţat duminica aceasta Casa Albă, notează AFP. Dar acest transport pe mare nu va putea înlocui convoaiele terestre, a subliniat duminică purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby. Această facilitate „va permite cu siguranţă creşterea volumului de ajutor livrat”, dar „nimic nu poate înlocui rutele terestre şi camioanele care intră” în Fâşia Gaza, a declarat John Kirby într-un interviu pentru canalul ABC.

UPDATE Gruparea teroristă dorește încheierea conflictului și retragerea tuturor trupelor israeliene din Gaza. De cealaltă parte a baricadei, Israelul promite că Hamas va fi distrus, iar ostaticii vor fi eliberați. În timpului discursului de la Forumul Economic Mondial din Arabia Saudită, președintele palestianian a cerut Washintonului să intervină în acest sens. „Ceea ce se va întâmpla în următoarele câteva zile depinde de ceea ce Israelul va face cu operațiunea asupra Rafah, deoarece toți palestinienii din Gaza sunt adunați acolo. Cea mai mare catastrofă din istoria poporului palestinian poate să aibă loc atunci”, a explicat Abbas.

UPDATE Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem apel la Statele Unite să îi ceară Israelului să pună capăt operaţiunii de la Rafah, întrucât SUA sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”, a declarat Abbas la o reuniune a Forumului Economic Mondial consacrată consecinţelor economice ale războiului din Fâşia Gaza.

UPDATE Secretarul de stat Antony Blinken va merge miercuri în Israel şi Iordania, la o zi după participarea la un summit în Arabia Saudită consacrat rezolvării conflictului israeliano-palestinian, a anunţat duminică Departamentul de Stat american, scrie AFP. Acest turneu a fost anunţat după o discuţie telefonică între preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu privire la negocierile în curs pentru a opri ofensiva israeliană din Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, reţinuţi de la atacul din 7 octombrie.

UPDATE Mişcarea islamistă palestiniană Hamas va răspunde luni unei propuneri de armistiţiu în războiul cu Israelul din Gaza, aflată sub asediu şi ameninţată de foamete, relatează AFP. O reuniune tripartită urmează să aibă loc la Cairo, cu participarea Egiptului, a Qatarului şi a Hamas. Delegaţia Hamas va fi condusă de Khalil al-Hayya, membru al ramurii politice a mişcării pentru Fâşia Gaza, puternic implicat în negocieri, a declarat pentru AFP un înalt responsabil Hamas, sub acoperirea anonimatului.

/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea - invitatul de astăzi al emisiunii „Новая неделя” de la TV8
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea - invitatul de astăzi al emisiunii „Новая неделя” de la TV8
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram