
Moldova gândește
De ce moare râul Bîc? Epopeea râului Bâc, care trece prin 17 localități, durează de foarte mulți ani. În tot acest timp, mirosul și poluarea se menține la aceleași cote și creează un adevărat dezastru ecologic. Cea mai gravă poluare are loc în municipiul Chișinău. /Cât de sigure sunt podurile din țară și capitală? Multe dintre aceste construcții trebuie reparate, dar autoritățile publice locale invocă veșnicul motiv: nu sunt bani pentru astfel de lucrări, însă sute de milioane de lei sunt puse la bătaie, în acest an, de Administrația de Stat a Drumurilor pentru reparația podurilor.

Moldova gândește
Cât durează generozitatea politicienilor? În ultimii ani, fundațiile de caritate, create de lideri politici sau de persoane apropiate lor, au intrat în con de umbră, deși cândva se întreceau în acțiuni de binefacere. Celebra fundație „Edelweiss”, a lui Vladimir Plahotniuc, a donat zeci de milioane de lei, iar ultima acțiune de caritate a fost în luna iunie, 2019, exact în luna în care Plahotniuc a fugit din Republica Moldova. /Anul a început cu o explozie a cazurilor de accidente, în care au avut de suferit pietonii. În unele situații, victimele au plătit cu viața, iar șoferii vor plăti cu libertatea. Doar în municipiul Chișinău, în primele două luni ale anului, cazurile de tamponare au crescut cu aproape 40 la sută, față de perioada similară a anului trecut.

Moldova gândește
Vladimir avea cinci ani când un taximetrist l-a lovit pe el și pe bunica lui, în timp ce traversau pe o trecere de pietoni. Din băiețelul vesel și veșnic pus pe șotii a devenit un copil țintuit la pat. Faptul că a supraviețuit acelei lovituri cumplite e o minune. Taximetristul, deși a fost găsit vinovat, nu a plătit un leu pentru tratamentul lui Vladimir. Ba mai mult. A fugit din țară, după ce a aflat sentința. În lipsa lui, Biroul Național de Asigurări Auto a plătit o parte din cheltuieli, din Fondul Victimelor Străzii. Este vorba de un milion de lei, fiind despăgubirea record pe care a achitat-o vreodată biroul. /Acum 11 ani, opinia publică a fost zguduită de un caz cutremurător. În localitatea Morenii Noi din raionul Ungheni, un accident a curmat viața a 13 oameni, iar alți 37 au fost răniți sau au rămas schilodiți pentru toată viața. Toți erau pasagerii unui autocar, ce făcea o cursă clandestină. Cei rămași în viață și succesorii persoanelor decedate au atacat firma auto în judecată. După atâta timp, familiilor victimelor încă nu li s-a făcut dreptate.

Moldova gândește
Cu un război sângeros la hotar, ce durează aproape un an de zile, în Republica Moldova a început să se discute tot mai des despre starea adăposturilor civile - subiect dat uitării după destrămarea Uniunii Sovietice. Câte sunt la număr? Unde și în ce stare se află? / După mai bine de trei decenii de la prăbușirea Uniunii Sovietice, moment care a culminat cu independența Republicii Moldova, țara noastră încă mai păstrează urme ale acelor vremuri. / Prin unele localități din țară găsim o altă categorie de exponate ale acelor vremuri. Tancurile sovietice, instalate pe post de monument. Sunt șapte la număr.