/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Contracte păguboase și conflicte de interese ascunse la bazele de odihnă moldovenești din Sergheevka

25 октября 2021, час 10:09

Săptămâna trecută v-am povestit la Cutia Neagră Plus cum a pierdut R. Moldova toate bazele de odihnă pe care le-a avut pe litoralul Mării Negre, în cunoscuta stațiune turistică Zatoka.  Astăzi, vă spunem ce acțiuni dubioase se petrec în jurul bazelor de odihnă din Sergheevka, care mai aparțin încă R. Moldova. Contracte de arendă păguboase, conflicte de interese ascunse și o continuă luptă a unor întreprinderi de stat pentru a menține pe linia de plutire obiective de turism  pe care nu le pot gestiona nici fizic, nici financiar.

După ce a eșuat la Zatoka încercarea noastră de a găsi măcar o bază de odihnă ce aparține  R. Moldova, ne-am pornit la Sergheevka. Încolo ne-au direcționat locuitorii pe care i-am întrebat despre proprietățile moldovenești. Doar 20 de kilometri este distanța dintre cele două localități și în jumătate de oră am scăpat de  aglomerația din Zatoka și ne-am pomenit la Sergheevca.

Am găsit cu ușurință prima bază de odihnă ce aparține R. Moldova – „Medic 2”. Are cea mai bună locație dintre toate obiectivele pe care le mai avem la Sergheevca, fiind situată aproape de liman. Despre faptul că R. Moldova are o tabără pentru copii  gestionată de Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu, în spațiul public s-a vorbit mai mult în vara anului 2019. Atunci, la „Medic-2” s-a produs o intoxicație în masă: 57 de copii și 3 angajați ai taberei au fost internați în spital. Universitatea de Medicină a emis atunci un comunicat de presă în care a anunțat că nu este responsabilă de activitatea taberei, deoarece aceasta era dată în locațiune, încă din anul 2008.

După intoxicația în masă, tabăra și-a sistat activitatea, iar contractul cu fostul administrator a fost reziliat. În această vară, „Medic-2” și-a redeschis porțile. Universitatea de Medicină a rămas să-și administreze singură proprietatea și să aducă lucrurile în ordine.

IVAN GORCEA, director „Medic-2”: „E mult de lucru. De la colegul care a fost au rămas datorii multe care le-a făcut artificial. A vrut ca baza să cadă și să o ia cu totul. Dar datorită administrației de la universitate s-au rezolvat întrebările, s-au achitat toate datoriile și în timpul de față ne ocupăm cu dezvoltarea. Iată vrem să punem niște căsuțe noi. Trebuie să deschidem ospătăria, că anul acesta nu lucrăm cu dânsa”.

Ivan Gorcea a acceptat să ne arate clădirea pe interior și a deschis ospătăria care stătea sub lacăt. Este imobilul ce necesită cele mai multe investiții, având nevoie nu doar de reparație, dar și de mobilier și tehnică nouă pentru bucătărie.

– Și ați găsit resurse financiare să renovați aici? Ați planificat deja? Aveți calcule, cam cât ar trebui să investiți aici? 

– Tare mult. Vom face un variant econom. Ca să faci mai mult trebuie să strici și să faci din nou, dar noi suntem mulțumiți de ce este, să o întreținem și să facem ceva frumos.

Tabăra „Medic-2” ocupă 5 hectare de teren și are în prezent doar căsuțe din lemn în care pot fi cazați 350 de copii. Stau aranjate frumos în rânduri, dosite de copacii care abundă teritoriul taberei. Deși au mai mult de 5 decenii, toate căsuțele din lemn sunt încă rezistente.

Am intrat în câteva dintre căsuțe, unde nu era cazat nimeni la moment. Totul era aranjat cu mare grijă, în așteptarea următorilor locatari.

Administrația planifică să construiască case noi și astfel să crească capacitatea taberei până la 500 de locuri. Pentru activitatea fizică a copiilor din tabără este folosit un teren sportiv în care nu s-a investit nimic încă din perioada sovietică. Câteva bare din metal, care țineau locul unor porți de fotbal, o plasă pentru volei, întinsă pe mijloc și trei bănci putrede din lemn, e tot ce am văzut pe stadion. Dar există planuri și pentru amenajarea unui teren sportiv modern, în parteneriat cu un club de baschet din Kiev, care 5 ani la rând aduce copii la Sergheevka pentru antrenamente combinate cu odihnă la mare. L-am întâlnit pe teritoriu pe antrenorul clubului, care ne-a povestit de ce au ales pentru cazare  tabăra „Medic-2”.

ANDREI MAZURKEVICI, antrenor clubul „Hijaki”: „Noi am căutat așa un loc și cu preț bun și cu condiții bune. Am găsit mijlocul de aur și ne-am oprit la așa bază. Noi suntem mulțumiți. Pe lângă faptul că suntem aici deja al cincilea an, noi aici vedem permanent o legătură reciprocă. Ei ne ajută. Vrem să construim un teren…. Vrem să avem aici toate condițiile, să venim permanent. Acum avem aici 60 de copii de diferite vârste”.

Pierderi de sute de mii de lei, în ultimii doi ani

Deși la „Medic-2” mai vin organizat grupuri mari de copii, activitatea taberei  a fost nerentabilă, cel puțin în ultimii doi ani. Potrivit rapoartelor financiare, consultate de Cutia Neagră, în 2019 pierderile au fost de 262 de mii de grivne, iar anul trecut, instituția a înregistrat pierderi de 688 de mii de grivne, peste 400 de mii de lei, la cursul valutar din acea perioadă.

Rectorul Universității de Medicină a trimis în vara anului trecut o scrisoare la APP în care s-a plâns că tabăra este nerentabilă, iar universitatea nu consideră oportune investițiile în dezvoltarea obiectivului din Sergheevka. Rectorul a cerut să transmită tabăra în gestiunea altei instituții. Atunci au apărut tentative clare de preluare a taberei de către fostul director, iar actualei administrații i s-a propus cu text deschis să o vândă, afirmă Emil Ceban:

„Am scris scrisori la Ministerul Sănătății, la ministra care era dna Dumbrăveanu și la Confederația Sindicatelor, la dl Budza și ne-au spus că foarte bine, noi știm ce trebuie să facem, noi avem așa foarte multe instituții, lăsați-le pe seama noastră. A trecut o lună-două, a venit o persoană din partea Confederației Naționale a Sindicatelor și ne-a propus să găsească persoană să vindem acest lot de pământ. Noi am scris scrisoare la APP și ne-am dat seama că acest lucru nu este legal. Și am hotărât să abandonăm toate relațiile cu persoana respectivă, cu Confederația Sindicatelor și să ne descurcăm singuri.

-Cine erau potențialii cumpărători?

– Nu știm. Fostul director a venit  și ne-a spus că avem datorii peste 20 de mii și o să pierdeți baza. Eu am o ofertă. Este omul, o să vină, o să plătească toate datoriile și o să gestioneze mai departe.

– Nu v-a zis nume?

– Nici nume, nimic. Dar se vorbea de un nepot de-al lui. Tot el să o ia”.

Cine a vrut să pună mâna pe „Medik-2”?

Fostul director al taberei, Ivan Sapronov, confirmă că i-a propus o tranzacție Universității de Medicină, dar susține că nu el era cumpărătorul, ci un demnitar din Odesa.

IVAN SAPRONOV,  ex-director „Medic-2”: „Era un om din Odesa. El a venit la mine, am făcut cunoștință, am aflat cine este el. Este din administrația Odesei. Și el a propus să o ia în arendă, să acopere toate datoriile, cu o ulterioară răscumpărare. Dar 30% să rămână Universității de Medicină. – Deci, nu dvs ați vrut să cumpărați? Nu. Pe cine ascultați? De unde să am eu bani. Eu am 65 de ani”.

Ba mai mult, acesta este bănuit de administrația universității că ar fi provocat intoxicația din 2019 de la „Medic-2” cu scopul de a închide tabăra și a o duce la faliment.

EMIL CEBAN, rector USMF: „Această problemă cu otrăvirea credem că a fost organizată de persoanele care au gestionat această bază de odihnă. Conducerea universității a pierdut din vizor acest segment și l-a lăsat pe dânsul să se descurce singur. Și s-au gândit la o schemă, în așa mod ca să apară situația respectivă, să închidă baza, universitatea să rămână cu datorii, să nu poată plăti și la un moment dat să ne ia acest pământ. Această persoană era și director, dar era și deputat în orașul Sergheevka”.

De cealaltă parte, Ivan Sapronov continuă șirul acuzațiilor și aruncă bănuieli la adresa fostului primar din Sergheevka, care ar fi ochit pământul valoros al taberei moldovenești.

IVAN SAPRONOV, ex-director „Medic-2”: „Acum încă sunt procese de judecată. Eu încă sunt cercetat. Se fac clarificări în acest dosar. Copiii s-au intoxicat cu apa care venea din conducta orășelului. Fostul primar voia acest pământ. Acolo pământul este amplasat comod, în mijloc. Sunt toate comunicațiile. Eu cât am putut am luptat cu ei”.

În această vară, Senatul Universității de Medicină a luat o decizie ce vizează tabăra din Sergheevca, care poate fi colac de salvare. Va da în sublocațiune o parte din terenul taberei, iar banii câștigați anual îi va investi în dezvoltarea obiectivului.

EMIL CEBAN, rector USMF: „Cinci hectare este foarte mult pământ. El nu este folosit. Acolo crește pădure. Noi vrem ca două hectare să le dăm la 2 agenți economici și 3 hectare să ni le lăsăm nouă. Pe acestea 3 hectare să consolidăm toate căsuțele care le avem noi, unde este ospătăria în partea de jos, să investim în fiecare an. La ședința din luna august, Senatul a susținut această decizie. O să încercăm să promovăm acest teritoriu, să facem facilități la angajații universității, studenții universității. Deja în luna iulie au fost 50 de studenți care au participat la maraton. Le-am asigurat condiții de cazare, mâncare, albituri noi și i-am dus pe studenți să vadă ce comoară are universitatea în Ucraina din anii 60”.

Acțiuni suspecte s-au produs în ultimii ani și la baza de odihnă „Parus”, care aparține R. Moldova. Cutia Neagră a descoperit mai multe conflicte de interese admise de foștii directori, care aveau în grijă bunul public.

Baza de odihnă „Parus” se află în gestiunea Institutului Național de Cercetări și Proiectări în Domeniul Urbanismului și Arhitecturii „Urbanproiect”. Acesta și-a înregistrat în Ucraina o întreprindere-fiică „Inecourbanproiect”, care să se ocupe  de administrarea Parus-ului.  În 2014, baza a fost dată în arendă companiei ucrainene „Renesans Travel”, pe un termen de 15 ani.

Potrivit documentelor consultate de Cutia Neagră, firma a fost înregistrată în 2011. În cele mai vechi date identificate în registrele ucrainene deschise, din 2017 compania și-a schimbat fondatorii. O femeie cu numele Olena Șportko deține o cotă-parte de 70% și Galina Gorcea – o altă cotă de 30%. Ultima este soția lui Ivan Gorcea, directorul de atunci al „Inecourbanproiect”.

„Renesans Travel” a primit dreptul să gestioneze un hectar de teren pe care se află baza „Parus” și 3 blocuri de cazare cu o suprafață totală de 2500 de metri pătrați. Dar până la expirarea termenului de locațiune, contractul cu firma „Renesans Travel” a fost reziliat.

Contract de arendă pentru 35 de ani

În 2017, a fost semnat un alt contract de chirie cu firma „Baby Rai”, care are aceeași adresă juridică ca și „Renesans Travel”, într-un apartament din Odesa, fondator fiind un bărbat cu numele Vladislav Șportko. Iar administratoare a firmei, aceeași Olena Șportko, coproprietara companiei „Renesans Travel”. De această dată, baza Parus este închiriată pentru 35 de ani, adică, până în anul 2052! Agentul economic urma să plătească anual o taxă de arendă de 200 de mii de grivne, echivalentul a 140 de mii de lei.

Dar banii nu ajungeau la Chișinău, în bugetul institutului „Urbanproiect”. Cum este posibil acest lucru a explicat fostul director interimar al „Urbanproiect”, la o ședință a Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, unde au avut loc audieri pe subiectul proprietății R. Moldova din Ucraina.

ION MORARU, ex-director interimar„Urbanproiect”: „Baza de odihnă Parus, Sergheevka, trei blocuri capitale de 2500 m.p. au fost date în arendă în 2017 pentru o sumă de 200 de mii de grivne anual. Banii aceștia se duc pentru întreprinderea-fiică pe teritoriul Ucrainei. La cererea mea de dare de seamă, până în prezent nu am nimic. S-a făcut o expertiză la clădirile date unde s-a constatat că sunt într-o stare foarte deplorabilă, unde sunt necesare investiții foarte mari. Nu știu din ce considerente pe 35 de ani că aceasta e viața unei clădiri. Eu am cerut evidența contabilă și nu mi s-a prezentat până la moment. Nu am nimic dări de seamă pe anii precedenți”.

L-am contactat pe fostul director al „Urbanproiect” Iurie Povar, care se afla la conducerea întreprinderii de stat în perioada în care a fost semnat contractul de locațiune cu firma „Baby Rai” pentru 35 de ani. Acesta a refuzat să ne acorde un interviu la cameră, dar ne-a oferit explicații la telefon.

IURIE POVAR, ex-director ÎS „Urbanproiect”: „Baza de odihnă la momentul respectiv era într-o stare  fizică foarte proastă. Noi fiind un institut de proiectări am determinat un șir de lucrări care trebuie să fie efectuate în mod de urgență… Am văzut că într-adevăr este necesară o perioadă de 30-35 de ani pentru a menține baza de odihnă. Au fost niște devize calculate, au fost un șir de lucrări care sunt anexă la contract și care trebuie obligatoriu să fie îndeplinite de arendaș. …Aici s-au făcut niște lucrări. Un bloc a fost reconstruit complet, blocul numărul unu. În blocul numărul doi s-a făcut o reparație capitală în blocurile sanitare. Au fost foarte mari probleme cu acoperișul, care au fost lichidate. – Dar e adevărat că „Inecourbanproiect” nu transfera plata asta de chirie în R. Moldova? – Da, într-o perioadă ajungeau, iar în altă perioadă nu ajungeau,  când se făceau lucrări de reparație masive”.

Nu ni s-a permis să filmăm în interiorul clădirilor la baza Parus, pentru a ne convinge dacă au fost realizate lucrările de reparație despre care vorbește Iurie Povar. Dar pe exterior, baza de odihnă arată prost. Chiar de la intrare ai impresia că timpul s-a oprit în loc, în perioada Uniunii Sovietice: o poartă din metal vopsită pentru a-i acoperi rugina și un gard cu foi de ardezie, multe dintre ele sparte. În ogradă, asfalt turnat cu zeci de ani în urmă, foișoare cu acoperișuri care stau să cadă, terenuri de joacă și de sport cu echipamente sovietice, iar clădirile – cu ferestre putrede și tencuială cojită pe fațade. Doar hainele întinse la balcoane mai trădau faptul că în interior sunt cazați turiști.

Conflicte de interese în jurul „Parus”-ului

Firma „Baby Rai”, care arendează în prezent Parus-ul a avut-o ca administratoare pe Olena Șportko până în noiembrie 2017. Dar la scurt timp după ce „Baby Rai” a semnat contractul de arendă pentru baza de odihnă moldovenească, administrator al firmei a fost numit Grigorii Povar, fiul lui Iurie Povar, directorul de atunci al „Urbanproiect”, care are în gestiune baza „Parus”. Grigorii Povar a condus compania un an de zile.

Mai târziu, și soția directorului „Urbanproiect”, Olga Povar, apărea în acte ca fiind persoană de contact a companiei „Baby Rai” și chiar responsabilă de licitațiile publice la care participă firma. Deși recunoaște că membrii familiei sale au activat în cadrul companiei „Baby Rai”, Iurie Povar neagă faptul că ar fi admis un conflict de interese.

IURIE POVAR, ex-director Urbanproiect: „În momentul când am observat că există conflictul de interese, imediat toți s-au retras de acolo. Asta eu pot să vă spun prompt. Și astăzi nu există nicio legătură între companii, mai ales „Baby Rai” pe care dvs ați numit-o și cu numele de familie ale noastră.

– Cât feciorul dvs a fost administrator la „Baby Rai”, dvs nu știați despre acest conflict? L-ați depistat peste un an sau cum?

– L-am depistat când l-am depistat. L-au invitat pe el să fie administrator. Eu am aflat că el e administrator și mi-am expus punctul de vedere și s-a retras din funcție. Da ce, dvs sunteți anchetator? Nu vă supărați vă rog, dvs sunteți un jurnalist, așa-i? Dacă aveți dovezi concrete, vizavi de  faptul că a fost un conflict de interese, cu atât mai mult că au trecut 3 ani de zile de când dânsul nu mai este director, nu știu cât este de actuală întrebarea dvs.

– Doamna Olga Povar figurează și acum în actele acestor două companii „Renesans Travel” și „Baby Rai” ca fiind persoană de contact și reprezentantă la licitațiile publice din partea companiilor.

– Da, bun. Și dacă este? Eu nu mai sunt director la „Urbanproiect” de un an și ceva”.

În vara anului trecut, s-au produs schimbări curioase în actele de proprietate ale firmei „Baby Rai”. O cotă parte de 30% din companie a ajuns tot la Galina Gorcea, soția lui Ivan Gorcea, fostul director al întreprinderii „Inecourbanproiect”, care de fapt avea misiunea să monitorizeze executarea contractului de arendă de către „Baby Rai”, fiind delegat de R. Moldova. Dar familia Gorcea avea relații cu chiriașii bazei „Parus” mult mai devreme. Încă în 2016, ambii feciori ai familiei au lucrat pentru compania „Renesans Travel”. Veniturile sunt indicate într-o declarație de avere depusă de Ivan Gorcea.  Fiul său Mihail chiar a ocupat o perioadă funcția de administrator al firmei „Renesans Travel”.

Fostul director al întreprinderii de stat „Urbanproiect”, Iurie Povar, a știut despre implicarea familiei Gorcea în afacere, dar nu a întreprins nimic.

„- În momentul în care dvs ați aflat, de exemplu, că compania-fiică „Inecourbanproiect”, dl Gorcea director, care trebuie să monitorizeze acest contract de arendă, are o cotă-parte în firma care  arendează, ce măsuri ați luat atunci? Ați reacționat cumva?

– Atunci nu am acționat deloc.

– De ce?

– Nu am acționat că e pe teritoriul altei țări. Cum eu pot să acționez?”

Cu Ivan Gorcea am discutat la Sergheevka, pe teritoriul taberei „Medic 2” pe care o administrează în prezent. Dar atunci nu știam că membrii familiei sale au avut legături cu baza „Parus” și companiile private care au închiriat-o. După informația apărută la documentare, l-am sunat să-l întrebăm despre conflictul de interese. După ce a auzit tema discuției, s-a arătat dispus să ne răspundă la întrebări, dar ne-a rugat să revenim a doua zi, motivând că este ocupat.

IVAN GORCEA, ex-director „Inecourbanproiect”: „Hai mâine la ora 11.00 ne sunăm și vorbim pe chestia asta. Bine?”

Ulterior, Ivan Gorcea s-a răzgândit și a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre.

IVAN GORCEA, ex-director „Inecourbanproiect”: „Astăzi tot nu pot vorbi. Ce pot eu să vă spun?…Dacă vă interesează ceva, să se intereseze Procuratura, altcineva. Dvs sunteți de la televiziune”.

La începutul anului curent, contractul de arendă a bazei Parus, semnat pentru 35 de ani, a fost anulat. S-a încheiat un nou contract de locațiune cu firma „Baby Rai”,de această dată pentru un singur an, cu posibilitatea de prelungire. Iar taxa de chirie a fost aproape dublată, de la 200 de mii de grivne la 360 de mii de grivne pe an, echivalentul a 217 mii lei.

La „Parus” nimeni nu a vrut să discute cu reporterul Cutiei Negre. O femeie, care s-a prezentat ca fiind administratoare, dar care a refuzat să ne spună numele său, a declarat că proprietarii firmei „Baby Rai” ar fi  în R. Moldova și le va transmite contactele noastre. Dacă vor accepta să facă declarații, ne vor suna. Ulterior, nimeni nu ne-a contactat.

După ce în 2017 a renunțat la gestiunea bazei Parus din Sergheevka, compania „Renesans Travel” nu a rămas fără activitate. În următorul an, în aprilie 2018, a luat în arendă un alt obiectiv care aparține R. Moldova – tabăra pentru copii „Avtodorojnik”, aflată la balanța Agenției Proprietății Publice.

Și aici a fost implicată Olga Povar, soția fostului director de la Urbanproiect. Aceasta a fost numită administratoare a întreprinderii fiice „Tabăra de însănătoșire pentru copii Avtodorojnik”, fondată pe teritoriul Ucrainei, special pentru a gestiona proprietatea R. Moldova.

În declarațiile de avere, depuse în ultimii 3 ani, Iurie Povar a indicat veniturile soției sale de la Avtodorojnik. Dar niciodată nu a scris în acte careva plăți încasate de la companiile private „Baby Rai” sau „Renesans Travel”, la care soția sa figura în calitate de persoană de contact.

IURIE POVAR, ex-director „Urbanproiect”: „La Avtodorojnik a ajuns administrator prin ordinul fondatorului care a fost la momentul respectiv Ministerul Transporturilor. După asta a fost APP-ul.

– Și iarăși, dumneaei reprezenta și interesele companiei „Renesans Travel”, care închiria această bază.

– Descurcați-vă vă rog în toată cronologia și toate datele astea. Eu pe toate canalele  mă lupt cu niște erori care sunt impuse”.

Tabăra pentru copii „Avtodorojnik” ocupă aproape 6 hectare de teren, are 4 blocuri pentru cazare, cu o suprafață totală de peste 5 mii de metri pătrați, o cantină și un punct medical. Imobilele, estimate la 1,5 milioane lei, au fost date în arendă companiei „Renesans Travel” în 2018, contractul de locațiune find reînoit anual.

Potrivit documentului, semnat în 2020, de care a făcut rost Cutia Neagră, firma „Renesans Travel” s-a obligat să achite pentru „Avtodorojnik” o taxă de 80 de mii de grivne pe lună, ceea ce ar însemna peste 600 de mii de lei pe an. Totodată, agentul economic urma să achite toate taxele pentru activitatea taberei: serviciile comunale și impozitele pentru bunurile imobile. Dar nu și-a onorat obligațiunile. La începutul anului curent, organele fiscale ucrainene au obținut câștig de cauză în prima instanță, la Judecătoria regiunii Odesa, pentru recuperarea unor datorii de la „Avtodorojnik” în valoare de peste 175 de mii de grivne, circa 107 mii lei, care constituiau impozitele neachitate pentru bunurile imobile. O sumă mult mai mare, aproape jumătate de milion de lei, Avtodorojnik-ul datorează autorităților locale din Sergheevka pentru arenda terenului de 6 hectare.

OLEG POLEANSKII, șeful Direcției Relații Funciare, Primăria Sergheevka: „Tabără pentru copii Avtodorojnik are circa 6 hectare de teren. În 2019 a fost obținută permisiunea pentru a realiza proiectul de amenajare a teritoriului, pentru a forma lotul de teren. Dar noi am ridicat actele din 2019 și am văzut că nimic nu s-a mișcat. Astăzi, ei au o datorie de 714 mii de grivne”.

„Avtodorpjnik”, vândut la licitație cu 1,9 milioane lei

Anul trecut, Agenția Proprietății Publice a decis să vândă Avtodorojnik-ul și l-a scos la licitație în decembrie 2020.

„Fosta tabără pentru copii „Avtodorojnik” a fost privatizată la finele anului trecut, fiind cumpărată la licitație cu aproape două milioane de lei. Din câte se vede, noul proprietar nu a făcut nicio schimbare aici. Teritoriul este abandonat, iar poarta încuiată”.

La solicitarea Cutiei Negre, APP a precizat că tabăra a fost cumpărată de o persoană fizică, cetățean al R. Moldova, care a plătit mai exact un milion și 920 de mii de lei, în bugetul de stat. Contractul de vânzare-cumpărare a taberei Avtodorojnik fiind semnat pe 30 martie 2021.

Chiar alături de Avtodorojnik este o altă bază de odihnă moldovenească – Automobilist, aflată în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor. Dar în loc să aducă bani în haznaua statului, aceasta sărăcește bugetul întreprinderii de stat. Deoarece baza nu activează, Administrația de Stat a Drumurilor a fost nevoită să contracteze serviciile unei companii de pază, care să monitorizeze non-stop teritoriul. Achită lunar pentru securitate câte 31 de mii de grivne. Într-un an, paza Automobilistului costă bugetul public peste 240 de mii de lei. Astfel, plătim mai mult pentru pază, într-un singur an, decât însăși valoarea bazei de odihnă. Potrivit APP, în 2020, valoarea de bilanț a bunurilor de pe teritoriul Automobilistului constituia doar 127 de mii de lei.

SERGIU BEJAN, director interimar ASD: „Dacă nu achităm paza, dacă nu achităm serviciile de curățenie, putem fi penalizați sau în genere poate fi furat sau adus la nimic acel bun  care-l avem acolo. Pentru noi este o povară în plus la toate problemele care le mai avem…Noi o să venim cu o propunere către APP ca să vedem cum procedăm mai departe. Una din variante ar fi să găsim un agent economic care să ia în chirie acest teritoriu și aceste obiective pentru a le dezvolta… Trebuie specialiștii în aceste probleme să vadă care ar fi eficacitatea economică a acestui bun pentru Administrația de Stat a Drumurilor și cum ne-am putea noi implica în dezvoltarea lui. Sau o să-l propunem APP-ului pentru reorganizare sau să fie transmis acest bun altei organizații, care este mai aproape de aceste activități decât Administrația de Stat a Drumurilor”.

Datorii imense, acumulate de chiriași față de ASD

Anterior, baza de odihnă „Automobilist”, aflată în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor a fost dată în arendă, dar chiriașii nu și-au onorat obligațiunile. Timp de 12 ani, toate bunurile bazei au fost folosite de compania ucraineană „Șans”. Firma a fost înregistrată în 1998, iar proprietari sunt ucrainenii Galina și Vasile Zavka, care dețin câte o cotă-parte de 50%.

„Șans” a luat în locațiune un bloc de cazare de aproape 800 de metri pătrați, câteva case mai mici, tot pentru cazare, ospătăria, o sală pentru biliard și lectură, un cinematograf de vară și câteva clădiri tehnice. Timp de 7 ani, firma a plătit pentru chirie câte 20 de mii de lei pe an. În 2015, taxa a fost majorată cu 7 mii de lei, iar din 2017, Administrația de Stat a Drumurilor a ridicat  taxa de locațiune la 100 de mii de lei pe an. De asemenea, agentul economic s-a obligat să achite toate serviciile comunale, impozitele prevăzute de legislația Ucrainei și să acopere cheltuielile pentru întreținerea obiectivului.

Deși a acceptat condițiile Administrației de Stat a Drumurilor, compania „Șans” nu a achitat taxa de arendă în totalitate, acumulând o datorie de 427 de mii de lei. Fiind somată prin scrisori să plătească, firma ucraineană a refuzat, motivând că a achitat impozitele pentru bunurile imobile – 433 de mii de grivne și a investit în reparația clădirilor închiriate, chiar dacă acestea erau obligațiile sale, conform contractului pe care l-a semnat.

Administrația de Stat a Drumurilor s-a adresat în judecată pentru a-și recupera datoria de la compania „Șans”, iar în martie 2021 a obținut câștig de cauză la Judecătoria Chișinău.

Totodată, întreprinderea de stat a cerut aplicarea sechestrului pe bunurile și conturile bancare ale firmei „Șans” până la recuperarea datoriei, dar solicitarea a fost respinsă. Judecătorii au motivat că sechestrul nu poate fi aplicat, deoarece pârâtul nu deține bunuri sau conturi deschise pe teritoriul Republicii Moldova. Firma nu are sediu în țara noastră și nici fondatorul ei nu este cetățean moldovean. Astfel, instanțele din R. Moldova nu au competența să examineze această „cauză cu elemente de extraneitate”.

SERGIU BEJAN, director interimar ASD: „Vă asigur un lucru. Noi nu o să dăm pași înapoi. În cazul în care noi avem câștigul judecății, vom merge până la capăt ca să recuperăm aceste datorii, pentru că ele justifică plata noastră pentru arendă, întreținere, pază. Nu vom lăsa baltă acest lucru”.

Am încercat să luăm legătura cu administratoarea și coproprietara firmei Șans, Galina Zavka, dar aceasta nu ne-a răspuns la telefon.

Reprezentanții Primăriei din Sergheevka ne-au spus că baza Automobilist a acumulat datorii și pentru folosirea terenului public, dar se duc negocieri cu autoritățile moldovenești pentru încheierea unui nou contract de arendă a pământului.

OLEG POLEANSKII, șeful Direcției Relații Funciare Primăria Sergheevka: „Mai este „Automobilist” a Administrației de Stat a Drumurilor a R. Moldova care tot are o datorie. Noi cu timpul ne înțelegem. Este dorință din partea Moldovei să încheie un contract de arendă, să folosească în continuare terenul. Acum noi ducem negocieri cu ei. Una dintre condiții este să plătească datoria precedentă pentru folosirea terenului și eu cred că Consiliul nu va fi împotrivă să avem relații de colaborare”. 

Perfectarea documentelor pentru baza Automobilist scoate iarăși bani din bugetul Administrației de Stat a Drumurilor. Fiecare deplasare la Sergheevka costă câteva mii de lei.

SERGIU BEJAN, director interimar ASD: „Noi aveam datorii pe care nu le putem plăti, deoarece nu avem încheiat contract. Nu avem un extras de drept de proprietar, un dublicat al acestui drept, care trebuie să fie eliberat de Primăria orașului Sergheevka. Chiar zilele astea trebuie să plece acolo o delegație de la ASD, ca să obțină acel dublicat de la primarul orașului Sergheevka….Am deja cheltuiți numai pe testele de Covid. În luna septembrie, în prezența mea, au fost deja 3 delegații. Două persoane câte 800 de lei, deja am, deplasarea, mijlocul de transport, traducere din ucraineană în română. Sunt cheltuieli suplimentare care până la urmă trebuie să se justifice cumva”. 

18 mii de dolari anual pentru chiria bazei „Poștei Moldovei”

Potrivit autorităților de la Chișinău, există în Sergheevka o singură bază de odihnă a R. Moldova care nu ar provoca probleme, fiind dată în arendă în baza unui contract avantajos. Este vorba despre baza de odihnă „Sveazist”, aflată în gestiunea întreprinderii de stat Poșta Moldovei. De 14 ani, obiectivul este arendat de compania „Jemciujina Cernomorie”, înregistrată pe numele Alei Vovcenko, soția fostului primar din Sergheevka, Igor Vovcenko.

Agenția Proprietății Publice susține că Poșta Moldovei a căutat pe parcursul anilor și alți agenți economici interesați de a prelua în locațiune baza de odihnă, dar doritori nu au fost identificați.

Nu ni s-a permis accesul pe teritoriul taberei Sveazist, din cauza condițiilor impuse de pandemia de coronavirus. Am filmat teritoriul doar cu drona de la înălțime. Tabăra se întinde pe un hectar și jumătate de teren, o bună parte fiind acoperit de copaci. Clădirea principală, unde sunt cazați copiii, are o suprafață de 2400 metri pătrați și stă frumos aliniată în paralel cu o alee ce duce spre limanul mării. Pe teritoriu mai sunt două imobile: ospătăria și clădirea paznicului, dar sunt dosite de copaci. Valoarea contabilă a bunurilor, potrivit APP,  ar fi de 1,2 milioane lei.

Până în 2019, agentul economic a plătit pentru chiria acestor imobile Poștei Moldovei câte 12 mii de dolari pe an, iar acum taxa este de 18 mii de dolari. Arendașul are o singură nemulțumire, că autoritățile de la Chișinău perfectează contractul de arendă doar pe termen scurt.

IGOR VOVCENKO, arendașul bazei „Sveazist”: „Noi de fiecare dată ne adresăm să ne dea obiectivul pentru o perioadă de 3-5 ani, ca să putem investi în acest obiectiv, să-l putem întreține în stare bună. Noi rugăm Moldova să ne dea pe o perioadă mai lungă acest obiectiv, dar din păcate, după legislația voastră, nu este posibil… Noi în fiecare an modernizăm, cumpărăm mobilă nouă, instalăm tehnică nouă, dar ne-am fi dorit să fie mai bine. Noi i-am acordat acestei tabere prima categorie. Dacă Moldova și-ar revedea legislația și ar acorda arenda pentru o perioadă mai lungă, precizez, doar chiriașilor decenți, atunci ar fi mult mai bine”.

Copiii care se odihnesc la Sveazist sunt doar din Ucraina, dar agentul economic ne dă asigurări că ar fi gata să organizeze și odihna copiilor moldoveni, dacă ar exista astfel de inițiative.

IGOR VOVCENKO arendașul bazei „Sveazist”: „Moldova demult nu mai aduce copiii săi. Este regretabil. Moldova ar trebui să-și aducă copiii la mare. Noi cu plăcere i-am primi, am încheia careva acorduri cu Moldova, careva contracte. Cu regret, Moldova nu trimite copii la Sergheevka”.

Dacă Agenția Proprietății Publice ar ajunge să scoată la privatizare baza de odihnă  Sveazist, actualii chiriași ar fi primii interesați să o cumpere, ne-a spus Igor Vovcenko.

La ședințele comisiilor parlamentare, unde anterior s-a discutat despre averea R. Moldova din Ucraina, conducerea Agenției Proprietății Publice a declarat că cea mai bună soluție pentru statul nostru ar fi să-și vândă toate bazele de odihnă din Ucraina, cât acestea nu au degradat total și mai pot aduce ceva bani în buget după privatizare.

 

 

СМИ: Задержаны три бывших президента Нагорного Карабаха
СМИ: Задержаны три бывших президента Нагорного Карабаха
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
В Италии автобус упал с эстакады: погиб 21 человек, еще 15 пострадали
/ВИДЕО/ В Италии автобус упал с эстакады: погиб 21 человек, еще 15 пострадали
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
«Наше вино покоряет мир»: 7 и 8 октября в Молдове пройдет День вина
/ВИДЕО/ «Наше вино покоряет мир»: 7 и 8 октября в Молдове пройдет День вина

04 октября 2023, час 21:58
Тарнавский: "Молдова идет по пути евроинтеграции, не учитывая, что Гагаузия - это часть страны"
Тарнавский: "Молдова идет по пути евроинтеграции, не учитывая, что Гагаузия - это часть страны"
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
Нагорный Карабах - всё. Подписан указ о ликвидации непризнанной республики
Нагорный Карабах - всё. Подписан указ о ликвидации непризнанной республики
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Ссора закончилась трагедией: в Чадыр-Лунге 74-летний мужчина застрелил сына
Ссора закончилась трагедией: в Чадыр-Лунге 74-летний мужчина застрелил сына
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram