investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Mașini de 40 milioane lei, cumpărate de autorități pe timp de criză: Lexus, Volvo și Toyota

27 апреля 2021, час 17:05

A trecut mai mult de un an de când R. Moldova luptă la greu cu pandemia de coronavirus și caută resurse financiare pentru a cumpăra echipamente medicale și de protecție, tone de dezinfectant, măști și vaccinuri, fiind ajutată în majoritatea cazurilor de partenerii externi. Pe de altă parte, autoritățile au cheltuit în această perioadă zeci de milioane de lei pentru achiziții de mașini. Cinci misiuni diplomatice și-au cumpărat anul trecut autoturisme de lux, iar unii președinți de raioane se plimbă astăzi cu mașini hybrid, de ultimă generație, prețul cărora depășește jumătate de milion de lei. Vedeți cum au explicat autoritățile aceste achiziții pe timp de criză.

Pe parcursul anului 2020 și în primele 3 luni ale anului curent, diverse instituțiile de stat de nivel național și local au cumpărat mașini în sumă de 40 de milioane de lei. Asta în pofida avertismentului dur lansat de fostul premier Ion Chicu, la început de pandemie, că Ministerul Finanțelor va respinge toate solicitările de achiziții de mașini, pentru că bugetul nu poate suporta astfel de cheltuieli.

ION CHICU, ex-premier al R. Moldova (17 aprilie 2020): „Eu remarc, din păcate, că sunt instituții care încă plasează contracte de procurare de automobile, mobilă și alte lucruri care nu sunt stringente în acest an.  Noi nu vom putea finanța asemenea cheltuieli și eu fac îndemn la toate autoritățile locale și centrale, vă rog să conștietizăm situația în care se află R. Moldova și mai mult de jumătate de glob. Nu putem cheltui bani pentru mașini, de aceea orice contract de acest gen, înaintat spre aprobare la trezorerie, va fi respins.

Ministerul Finanțelor a aprobat totuși în 2020 solicitarea de achiziție a 5 mașini noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova. Autoturismele au costat 3 milioane și jumătate de lei. Ministerul de Externe a precizat pentru Cutia Neagră că achizițiile au fost realizate în limita bugetului stabilit anterior, fără a fi alocați bani suplimentari.

Ambasada Republicii Moldova cu sediul la Paris, Franța și-a cumpărat o mașină de model „Volvo XC 90”  cu 853 de mii de lei. Ambasada din Turcia a ales un „Lexus E300h” de aproape 718 mii lei. Ambasada Moldovei din SUA a plătit 613 mii lei pentru o „Toyota Avalon XLE”. Iar două consulate nou-create la Nisa în Franța și la Barcelona în Spania au achiziționat o „Skoda Superb” de 671 mii lei și, respectiv, un „BMW-520i” de 718 mii lei.

EUGENIU REVENCO, secretar general MAEIE: „Comparativ, dacă luați suma de bani, în 2017-2018 noi cumpăram în jur de 13 milioane. De această dată noi am cumpărat în jur de 3 milioane. Este evident că noi am ținut cont de situația de pandemie, de constrângerile financiare care sunt și nu am mers pe un plan obișnuit de înnoire a parcului. Noi am schimbat mașinile vechi, care au un grad de uzură înaintat. – De ce ambasadele aleg mașini atât de scumpe? De exemplu, cazul de la Ankara cu Lexus. De ce s-a mizat pe o mașină atât de luxoasă? – Noi mergem pe versiuni mai modeste unde este posibil pentru funcționalitate. Dar mașina reprezentativă…da, noi ținem ca mașinile reprezentative să fie de aceste clase care sunt recomandate”.

Șase oferte la Ambasada din Franța

Cea mai scumpă mașină cumpărată anul trecut pentru diplomați a ajuns la Ambasada R. Moldova din Franța – un SUV de model „Volvo XC90”, care a costat peste 40 de mii de euro. Funcția de ambasador la Paris urmează să fie ocupată chiar de Eugeniu Revenco, care a fost desemnat încă în noiembrie 2020 printr-un decret semnat de Igor Dodon. Din funcția de secretar general al Ministerului de Externe acesta a aprobat achiziția mașinii pentru Ambasada din Franța, care va fi folosită chiar de el, atunci când va pleca în misiune. Demnitarul nu vede în asta un conflict de interese.

EUGENIU REVENCO, secretar general MAEIE: „– Dvs ați influențat cumva procesul de achiziție a mașinii pentru Ambasada din Paris în condițiile în care ați fost desemnat ambasador acolo și urmează să plecați în misiune? – Ar fi banal să vă spun că nu am avut nicio atribuție din moment ce aceasta este atribuția mea de serviciu nemijloci. La Paris noi am făcut economii. Noi nu am avut acolo șef de misiune doi ani de zile. Din contul acestor nevalorificări s-au făcut aceste achiziții.

Noua mașină de marca „Volvo” va înlocui un Mercedes aflat în garajul ambasadei din Paris din 2007. Acolo mai sunt două autoturisme din 2012 și 2014: un „Mercedes E-200” și un „Wolkswagen Caravelle”, care au costat peste un milion de lei. Surse din cadrul ministerului ne-au dezvăluit că se planifica inițial achiziția unei mașini mai ieftine pentru ambasada din Paris, care să fie utilizată pentru necesitățile curente, dar în final s-a cumpărat o mașină de lux pentru viitorul ambasador.

Potrivit unor documente, care au ajuns în posesia Cutiei Negre, la procedura de achiziții au fost înregistrate 6 oferte, iar două dintre ele au fost mai ieftine. O „Skoda Superb” putea fi cumpărată cu 30 de mii de euro, iar o „Toyota Rav 4” costa sub 40 de mii de euro. Dar de la Chișinău ar fi fost date indicații să fie cumpărată anume „Volvo”, spun sursele Cutiei Negre.

Mașini hybrid pentru două Consilii Raionale 

Și autoritățile locale din R. Moldova nu au renunțat la achiziții scumpe într-un an de criză pandemică. Nouă consilii raionale și 24 de primării din sate au cumpărat mașini în valoare de circa 7 milioane de lei. Aleșii locali au aceleași argumente: aveau mașini uzate, care necesitau multe investiții pentru reparații, iar achizițiile erau planificate și nu puteau renunța din cauza pandemiei.

Consiliile Raionale Ocnița și Nisporeni au astăzi în garaje mașini de ultimă generație, de tip hybrid, care au și baterii electrice.

imagine simbol

imagine simbol

Pentru autoturismul de model „Toyota Camry”, fabricat în 2019 și cumpărat în martie anul trecut, aleșii locali de la Ocnița au platit peste 590 de mii de lei. În februarie curent, și Consiliul Raional Nisporeni a achiziționat o mașină de același model, pentru care a plătit 550 de mii de lei. Este puțin mai ieftină pentru că are dotări tehnice mai simple. Mașina cumpărată de Consiliul Raionale Nisporeni nu este utilizată doar de președintele raionului, dar și de funcționarii consiliului  care o folosesc atunci când merg în teritoriu. O bună parte din zi, mașina stă parcată în garaj.

În bugetul pentru 2021, Consiliul Raional Nisporeni planificase doar 500 de mii de lei pentru achiziția mașinii și a fost nevoit să aprobe o nouă decizie prin care s-au alocat bani suplimentari. Proiectul a fost votat pe 4 februarie, în mare grabă, iar unii consilieri nici nu și-au dat seama pentru ce votează. Proiectul avea denumirea „Suplinirea Programului de activitate Exercitarea Guvernării”, care nu făcea nicio aluzie în titlu la achiziția mașinii.

Mărcuță: „Mașinile din 2017 sunt deja exploatate”  

Președintele raionului Nisporeni susține că au fost anunțate câteva licitații pentru achiziția mașinii și de fiecare dată a participat un singur agent economic cu o ofertă de peste 500 mii lei. Deși autoritatea planifica inițial să cheltuie 410 mii lei pentru autoturism, a fost nevoită să majoreze suma.

VASILE MĂRCUȚĂ, președinte CR Nisporeni: „Caietul de sarcini nu-l elaborez eu. Îl elaborează specialiștii care cunosc ce fel de mașini trebuie, să procurăm o mașină care să fie nu pentru un an-doi, dar mai mulți ani să ne deservească. În caietul de sarcini s-a pus termenul de garanție, s-au pus condiții ca să fie economie la combustibil. … Ca să exerciți o funcție de administrație trebuie să ai cu ce exercita. Nu poți pleca undeva, chiar să faci o înfrățire peste Prut că acum mă pregătesc să merg în România, fără ca să nu ai un transport. – Dar nu aveați nicio mașină bună? – Este mașină, dar ele sunt toate mai mult de 10 ani. – De ce? Am văzut că aveți mașini din 2017, din 2015? Din 2017 sunt mașini exploatate deja și nu aș putea să plec peste hotare cu dânsele”.

Deși Vasile Mărcuță afirmă că la aprobarea bugetului s-a votat în unanimitate pentru procurarea mașinii, consilierii din opoziție sunt de părere că achiziția nu era atât de stringentă și critică faptul că președintele și-a luat un autoturism de lux.

ION TERGUȚĂ, consilier Platforma DA în CR Nisporeni: „Bugetul se votează într-o singură ședință în două lecturi. Nu există niciun fel de dezbateri… Există o majoritate de 20 de mandate ale fostului Partid Democrat, acum Pro Moldova care votează fără nicio discuție toate subiectele. În situația asta în care țara numără fiecare bănuț pentru achiziții de vaccin în primul rând, alte accesorii medicale și medicamente cel puțin este de neînțeles când un șef de administrație locală își folosește banii din bugetul public pentru achiziția unor obiecte, trasport de care se poate lipsi. Nu este vorba doar despre achiziția mașinii care era absolut inutilă, dar și de reparația sediului Consiliului Raional care mai înghite vreo 600 de mii de lei”.

„Skoda Superb”  pentru CR Hâncești

O altă autoritate locală, Consiliul Raional Hâncești a procurat anul trecut o mașină de model „Skoda Superb” pentru care a plătit 450 de mii de lei, iar recent a mai cumpărat două autoturisme „Dacia Logan” pentru care a plătit alte 450 de mii de lei. Am mers la Hâncești pentru a-i solicita președintelui de raion un comentariu pe marginea noilor achiziții, dar nu l-am găsit la birou. La telefon ne-a spus că „Skoda Superb” nu este o mașină de lux.

IURIE LEVINSCHI, președinte CR Hâncești:

„ – De ce ați ales o mașină atât de scumpă?

– Dvs socotiți să este o mașină sumpă?

– Este o mașină destul de scumpă. Este o mașină de lux.

– Asta este cu cea mai simplă complectație. Ele sunt de la prețul ăsta, dar ajung și mult mai mult. Banii au fost planificați din buget. 

– Ați mai cumpărat în februarie și două mașini „Dacia”

– Hai că revin eu peste o oră și discutăm întrebarea asta.

Am revenit mai târziu cu un apel la alesul local. Iurie Levinschi  a precizat că banii pentru cele două „Dacia” au fost planificați în buget în decembrie 2020 și achiziția a fost aprobată de consilieri.

IURIE LEVINSCHI, președinte CR Hâncești: „La noi secția construcții are foarte mult de lucru și deplasări prin raion, practic nu avea automobil și eram nevoiți într-adevăr să procurăm, pentru că ultima mașină care a fost procurată în consiliu a fost, mi se pare că, în 2013. Restul erau de model sovietic „Niva”, „Jiguli”, care și la cheltuieli, la întreținere foarte mult era și plus consumul mare de combustibil.

16 mașini noi, achiziționate penru Birourile de Probațiune din raioane

O altă achiziție de mașini, tot în sumă de peste 3 milioane de lei a fost realizată anul trecut de Inspectoratul Național de Probațiune, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției. Unitățile de transport noi au fost repartizate la birourile din raioane, care aveau o mare necesitate și achiziția nu putea fi amânată din cauza pandemiei, a argumentat directorul instituției.

În aprilie 2020, Inspectoratul Național de Probațiune a cumpărat un lot de mașini în valoare de 3,2 milioane de lei. Au fost achiziționate 12 SUV-uri „Dacia Sandero” cu 224 mii de lei fiecare, un autoturism de model „Suzuki Vitara” și unul de model „Ford Ecosport”. Acestea au ajuns la Birourile de Probațiune din teritoriu, care aveau în dotare mașini de marca Vaz sau Lada, care se defectau des și nu mai puteau fi exploatate.

ANDREI IAVORSCHI, director Inspectoratul Național de Probațiune: „A fost examinată posibilitatea de a amâna procedurile respective, dar nu au fost găsite alte alternative, să înlocuiască mijloacele de transport din dotare cu altele care să facă față sistemului. De fapt noi vorbim despre o necesitate stringentă întrucât autoturismele care erau în dotare puneau în pericol viața și integritatea angajaților. Mai mult ca atât, din 2018 activitatea birourilor de probațiune s-a extins foarte mult, în așa fel încât intervențiile noastre au nevoie de unități de transport Inspectoratul are 38 de birouri teritoriale și marea majoritate sunt în zone rurale…Am avut extrem de multe probleme, în special în sezonul de primăvară-toamnă, dacă vorbim de noroi, de drumuri deteriorate și am fost nevoiți să luăm autoturisme cu o priză mai înaltă la sol”.

În februarie curent, Inspectoratul Național de Probațiune a mai făcut o  achiziție de mașini de 1,7 milioane lei. Câte 300 de mii de lei a plătit pentru două SUV-uri „Suzuki Vitara”, iar mai mult de un milion a costat un microbuz  cu 17 locuri de model „Ford Transit”. Cu acesta urmează a fi transportate din raioane persoanele care anterior au fost prinse în stare de ebrietate la volan și participă la programul de reeducare implementat de Inspectoratul de Probațiune.

ANDREI IAVORSCHI, director Inspectoratul Național de Probațiune: „Programul este destinat pentru grupuri de 11-12 subiecți, pe lângă consilierii de probațiune care trebuie să fie alături de ei la asistență și am fost nevoiți să achiziționăm un mijloc de transport care să asigure acest lucru. Când am făcut evaluarea de a lua în locațiune o unitate de transport, noi depășeam cu mult cheltuielile și atunci a fost luată decizia de a lua un autoturism care să asigure transportarea în grup a beneficiarilor. –  Dar o mașină la mâna a doua? – Din păcate, potrivit legislației, noi nu avem dreptul să achiziționăm autoturisme second hand”.  

Un autoturism mai deosebit a fost cumpărat pentru Direcția Monitorizare Electronică. Inspectorii se deplasează des în teritoriu și SUV-ul face față drumurilor de prin sate, mai ales pe timp de iarnă sau pe glod. Mașina a costat aproximativ 15 mii de euro.

imagine simbol

Și în 2019 Inspectoratul Național de Probațiune a cumpărat 19 mașini „Suzuki Vitara”, cheltuind 4 milioane și jumătate de lei. Directorul instituției afirmă că investiția a meritat, deoarece s-au redus aproape în jumătate cheltuielile pentru carburanți. Mașinile sovietice consumau mult în comparație cu cele noi. S-au exclus și cheltuielile mari pentru reparația unităților de transport.

Jumătate de milion de lei pentru mașina Curții Constituționale 

Recent și Curtea Constituțională și-a cumpărat o mașină nouă „Skoda Superb” care a costat peste jumătate de milion de lei. Pentru achiziția mașinii în bugetul instituției pentru anul 2020, fuseseră planificate 800 de mii de lei, dar achiziția a fost amânată pentru anul curent din cauza pandemiei. Între timp, suma pentru mașină a fost micșorată.

 

imagine simbol

Curtea Constituțională a desfășurat licitația pentru procurarea autoturismului în februarie curent. La concurs a participat doar o companie care a propus o „Skoda Superb”, fabricată în 2021, în valoare de 540 de mii de lei. La licitația organizată de Înalta Curte cu un an în urmă fusese aleasă o mașină de același model, dar costa cu aproape o sută de mii de lei mai mult, pentru că avea dotări tehnice suplimentare. Atunci, din cauza pandemiei, contractul semnat cu dealerul auto a fost reziliat. Curtea Constituțională a revenit totuși la achiziție în februarie 2021.

Într-un răspuns trimis la solicitarea Cutiei Negre, Curtea Constituțională a precizat că mașina încă nu a fost livrată în garajul insituției și a argumentat necesitatea achiziției: „Va fi înlocuit un automobil de model „Skoda Superb”, fabricat în 2007, care este în dotarea Curții Constituționale din anul 2011, având aproximativ 200 de mii de km la bord. Remarcăm că la momentul obținerii acestui automobil de către Curte, el deja avea câțiva ani de exploatare și necesită anual multiple investiții în reparații curente. Din aceste considerente s-a impus necesitatea achiziționării unui automobil care să corespundă standardelor de securitate. Comparativ cu planul pentru anul trecut, când pentru achiziționarea automobilului erau bugetați 615 mii lei, în anul 2021 a fost bugetată o sumă mai mică – 538 mii lei. Automobilul de model „Skoda Superb”, propus conform caietului de sarcini, este dotat cu opțiuni minime standarde. Curtea Constituțională nu dispune actualmente de acest bun, contractul fiind la faza de executare”.

În garajul Curții Constituționale mai este o „Skoda Superb” cumpărată în 2018 cu 472 de mii de lei.

În opinia Tatianei Savva, directoarea programului „Anticorupție și Integritate” a Centrului analitic „Expert-Group”, cea mai mare vină în achiziția mașinilor de lux o poartă Guvernul, care nu a aprobat prevederi legale care să interzică acest lucru, mai ales pe timp de criză.

TATIANA SAVVA, directoare Program Anticorupție „Expert-Grup”: „Procurarea automobilelor de serviciu e o problemă  clasică la noi care nu se rezolvă de foarte mult timp. Este nevoie ca Ministerul Finanțelor să vină odată și-odată, împreună cu cei de la Cancelaria de Stat, cu niște standarde foarte clare despre ce fel de automobile putem cumpăra noi în condițiile R. Moldova, iar argumentarea cumpărării acestor autmobile să fie și mai argumentată în cadrul proiectelor bugetare anuale.Însă în condiții de criză, eu sunt uimită că Ministerul Finanțelor nu a stopat achizițiile care nu sunt esențiale.Noi cred că ne dăm seama că pe bunul simț nu se operează în sectorul public. Se operează pe reguli foarte clare și pe instrucțiuni la fel de clare”.

 

 

 

/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
/ВИДЕО/ "Европа - это мы". Горное сокровище: гостевой дом Hanul Teilor открыли при поддержке ЕС
/ВИДЕО/ "Европа - это мы". Горное сокровище: гостевой дом Hanul Teilor открыли при поддержке ЕС
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских

27 июля 2024, час 05:15

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram