Război în Ucraina, ziua 72: Atacuri la Azovstal, cereale blocate în Ucraina și precizări privind parada din Mariupol

Foto: Telegram/ V. Zelenski
06 мая 2022, час 18:07

​Zeci de ucraineni încă sunt blocați vineri, în cea de-a 72-a zi a războiului, în combinatul Azovstal din Mariupol care a fost zguduit în ultimele zile de explozii puternice, în timp ce forțele rusești. Autoritățile din Ucraina au anunțat că astăzi va avea loc o nouă încercare de a evacua civilii din uzina Azovstal, iar un convoi umanitar de autobuze ale ONU și Crucii Roșii se îndreaptă către uzina asediată.

UPDATE: Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza provocărilor la nivelul infrastructurii şi a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a declarat vineri un oficial al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, potrivit news.ro, care citează Reuters.

UPDATE: Rusia anunță că nu vor avea loc manifestații la Mariupol pe 9 mai, când se celeberază Ziua Victoriei, scrie BBC. Forțele ruse pretind că au preluat controlul asupra orașului încă de luna trecută, însă soldații ucraineni rezistă în continuare în combinatul siderurgic Azovstal.

„Va veni timpul când se va ține o mare celebrare și acolo”, a declarat vineri Dmitri Peskov

UPDATE: Regimentul ucrainean Azov, care apără imensul combinat siderurgic Azovstal unde s-au retras ultimii combatanţi ucraineni din Mariupol, a acuzat vineri, 6 mai, forţele militare ruse că au vizat una dintre maşinile sale ce participa la o operaţiune de evacuare de civili, ucigând un soldat.

"În timpul acordului de încetare a focului pe teritoriul uzinei Azovstal, o maşină a fost vizată de ruşi cu o rachetă ghidată antitanc. Această maşină se îndrepta spre civili pentru a-i evacua din uzină", a afirmat regimentul pe mesageria Telegram. "Un combatant a fost ucis şi alţi şase au fost răniţi", a adăugat el.

UPDATE: Severodoneţk este încercuit aproape în totalitate de forţele ruse

Severodoneţk, unul din oraşele importante din Donbas aflat încă sub control ucrainean, este „încercuit aproape în totalitate” de forţele ruse şi separatiştii proruşi din Donbas, care încearcă să preia controlul total, a transmis vineri primarul localităţii, Oleksandr Striuk, potrivit AFP.

Deşi o mare parte din cei 100.000 de locuitori ai oraşului au plecat, primarul îşi exprimă regretul că 15.000 dintre ei încă refuză să plece.

„Nu reuşim să convingem să plece decât zece persoane pe zi”, a spus el.

UPDATE: Liderii G7, grupul celor mai industrializate țări, se vor reuni duminică în format online, pentru a discuta despre războiul din Ucraina. La reuniune, va fi prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al guvernului german, relatează The Guardian.

UPDATE: Ministrul rus de Externe anunță că negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina stagnează, scrie TASS. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a declarat că declarațiile politicienilor ucraineni despre refuzul lor de a negocia cu Moscova nu fac decât să confirme importanța implementării sarcinilor de „demilitarizare și denazificare a Ucrainei”.

UPDATE:  Centrul pentru Combaterea Dezinformării din subordinea Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei a cerut ucrainenilor sa acorde o atenție deosebită alertelor de raid aerian din 8 și 9 mai din cauza riscului de bombardamente în masă.

UPDATE: Nicio sancţiune nu poate distruge voinţa poporului rus, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, la o ceremonie de depunere de flori la Moscova în memoria diplomaţilor ruşi ucişi în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

„Nici o pedeapsă (şi) nicio sancţiune nu pot distruge voinţa poporului nostru, voinţa conducerii noastre, hotărâte să apere adevărul istoric şi interesele legitime ale Rusiei şi să oprească ameninţările directe la adresa securităţii, culturii şi istoriei noastre, create chiar de-a lungul graniţelor noastre, ceea ce se întâmplă de ani de zile”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit TASS.

UPDATE: Schimbări ale Kremlinului la Herson. Primarul ales al Hersonului a fost demis și înlocuit cu unul desemnat de Moscova, după ce a refuzat să colaboreze cu forțele ruse. La scurt timp după aceea, s-a anunțat că grivna ucraineană va fi înlocuită cu rubla rusească, relatează NBC News.

UPDATE: Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Alexei Zaițev, informează Reuters.

Zaițev a precizat că folosirea de către Rusia a armelor nucleare nu se aplică în cazul așa-numitei „operațiuni militare speciale” din Ucraina - termenul pe care oficialii Moscovei îl folosesc pentru a numi actuala invazie a armatei ruse în Ucraina.

UPDATE: Pierderile suferite de către armata rusă până acum, potrivit ucrainenilor:

UPDATE: ​Procuratura Ucrainei i-a chemat la audieri pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, relatează agenția TASS.

Radio Svoboda notează că aceștia sunt chemați la audieri în calitate de suspecți într-un dosar privind încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei.

UPDATE: Combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută ucraineană din Mariupol este și vineri ținta unui asalt rusesc.

UPDATE: Comisia Europeană a propus modificări la planul său de a impune un embargo asupra petrolului rusesc, în încercarea de a convinge statele reticente, a declarat vineri o sursă UE pentru Reuters.

Propunerea modificată, care urmează să fie discutată de trimișii UE în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri începând cu 10:30 (ora României), ar include o tranziție de trei luni înainte de introducerea interdicției asupra serviciilor de transport maritim pentru transportul petrolului rusesc, în loc de o lună inițial.

UPDATE: Rușii au început să înlocuiască indicatoarele rutiere din Mariupol. Mai exact, mai multe semne rutiere au fost schimbate din limba ucraineană în limba rusă. Ministerul Transporturilor al auto-proclamatei Republici Populare Donețk a promis joi că vor continua lucrările de înlocuire a indicatoarelor rutiere în teritoriile „eliberate”, relatează CNN.

UPDATE: Departamentul american al Apărării a negat joi furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times, notează AFP. Totodată, Pentagonul a negat și informațiile precum că ar fi furnizat Ucrainei informații care au ajutat ucrainenii să țintească crucișătorul Moskva, scrie Adevărul.

UPDATE: Viktor Orban spune că Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei în forma sa actuală, care include un embargo asupra importurilor de țiței. Declarația a fost făcută vineri, 6 mai, de către Victor Orban, premierul de la Budapesta, la un post de radio, potrivit Reuters și Digi24.  

UPDATE: Institutul pentru Studiul Războiului spune că rușii au o decizie dificilă de luat în zona Harkov și că actualele contraatacuri ucrainene ar putea deveni o ofensivă mai amplă: potrivit ultimei evaluări, invazia rusă constă acum într-un efort principal și patru acțiuni de sprijin.

UPDATE: Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat vineri că rachetele sale au distrus un mare depozit de armament în orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei. De asemenea, oficialii ruși au spus că apărarea antiaeriană a doborât două avioane de război ucrainene – un Su-25 și un MiG-29 – în regiunea de est Lugansk, scrie Libertatea.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că bombardarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol „nu se oprește”, chiar dacă „civilii trebuie să fie scoși„. 

„Femei și mulți copii sunt încă acolo. Închipuiți-vă doar, mai mult de două luni de bombardamente constante, bombardamente, moarte constantă în jur”. a spus el în timpul discursului său de joi noaptea. 

Autoritățile ucrainene „fac totul pentru a găsi o soluție de salvare a eroilor noștri militari” care apără pe Mariupol, a adăugat Zelenski. 

Liderul de la Kiev susține că cea mai mare preocupare acum este să găsească soluții pentru siguranța oamenilor.

UPDATE: Între timp, purtătorul de cuvânt al Pentagonului susține că forțele ruse au făcut „un mic progres, în special în partea de nord a regiunii Donbas” a Ucrainei. Cu toate acestea John Kirby, susține că cest mic progres nu este progresul pe care SUA consideră că forțele ruse „se așteptau să-l facă în acest moment” în regiune, a adăugat Kirby, scrie Libertatea.

„În regiunea Donbas, am aprecia în continuare că ucrainenii opun o rezistență foarte puternică”, a spus el.

ONU şi mai multe ţări fac apel la încetarea războiului în Ucraina

„Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrităţii sale teritoriale şi a Cartei Naţiunilor Unite”, a repetat secretarul general al Organizaţiei, Antonio Guterres, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate organizată de Washington, scrie Digi24.

„Aceasta trebuie să înceteze pentru binele poporului ucrainean, al poporului rus şi al întregii lumi”, a adăugat el.

Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate, printre care China, Statele Unite, Irlanda, Franţa sau Mexic, au cerut „încetarea războiului”. Numai dialogul şi negocierea vor pune capăt luptelor”, a rezumat ambasadorul chinez Zhang Jun, criticând trimiterea de arme în Ucraina, în timp ce omologul său kenyan, Martin Kimani, a cerut o „mediere” a lui Antonio Guterres.

В Италии автобус упал с эстакады: погиб 21 человек, еще 15 пострадали
/ВИДЕО/ В Италии автобус упал с эстакады: погиб 21 человек, еще 15 пострадали
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
«Наше вино покоряет мир»: 7 и 8 октября в Молдове пройдет День вина
/ВИДЕО/ «Наше вино покоряет мир»: 7 и 8 октября в Молдове пройдет День вина
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Экс-редактора «Первого канала» Овсянникову заочно приговорили к 8,5 года колонии по делу о «военных фейках»
Экс-редактора «Первого канала» Овсянникову заочно приговорили к 8,5 года колонии по делу о «военных фейках»

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

  • Польша (1 553 707),
  • Германия (1 021 667),
  • Чехия (476 025),
  • Италия (173 231),
  • Испания (164 705),
  • Великобритания (152 200),
  • Болгария (148 451),
  • Франция (118 994),
  • Румыния (106 786),
  • Словакия (105 205),
  • Республика Молдова (102 103).
  •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

Тарнавский: "Молдова идет по пути евроинтеграции, не учитывая, что Гагаузия - это часть страны"
Тарнавский: "Молдова идет по пути евроинтеграции, не учитывая, что Гагаузия - это часть страны"
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
/ФОТО/ Всем привет из "Учительской": создатели сериала поделились эксклюзивными кадрами со съемок
Нагорный Карабах - всё. Подписан указ о ликвидации непризнанной республики
Нагорный Карабах - всё. Подписан указ о ликвидации непризнанной республики
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Осенняя премьера на TV8! "Императрица Ки" - история рабыни, пришедшей к вершине власти могущественной империи
Ссора закончилась трагедией: в Чадыр-Лунге 74-летний мужчина застрелил сына
Ссора закончилась трагедией: в Чадыр-Лунге 74-летний мужчина застрелил сына
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram