social

/VIDEO/ Cozi imense după...sare. Rafturile s-au golit rapid, deși prețul aproape că s-a dublat

09 марта 2022, час 21:19
Делиться:

Oamenii din Chișinău și suburbii au dat, astăzi, năvală în piața centrală din capitală, pentru a cumpăra... sare. Cei mai mulți au făcut-o de teama unor zvonuri că nu va mai fi sare, așa că unii au cumpărat pentru o perioadă mai îndelungată. Rafturile s-au golit rapid, chiar dacă prețul aproape că s-a dublat peste noapte, ajungând la 12 lei kilogramul. Deși s-au arătat nemulțumiți de această scumpire, cumpărătorii au stat la cozi imense, pentru a se aproviziona. De partea cealaltă, Ministerul Economiei îndeamnă lumea la calm și declară că nu există motive de îngrijorare, deoarece țara noastră dispune de rezerve suficiente. 

Speriați de unele zvonuri că nu va fi sare, astăzi, oamenii au format cozi imense ca să-și facă rezerve. Unii, pe care i-am surprins că procurau cantități mai mari, ne-au spus că se aprovizionează, pentru că au auzit că vă dispărea de pe rafturile magazinelor. Pensionarii, însă, erau foarte indignați de faptul că prețul s-a dublat, acesta fiind unul din puținele produse care nu s-a scumpit până acum. 

„ - Pentru ce ați cumpărat atât de multă sare? 
- Pentru ca să punem în mâncare. Se aude că nu va fi sare deloc și cumpărăm ca să facem rezerve, să avem. Fără sare nu putem trăi. ”

„ Eu, săptămâna trecută am luat cu 5 lei, dar chiar de la 5 lei la 12 lei, este bătaie de joc. Este vreun control undeva?” 

„Sarea costa 6 lei și acum - 12 lei. Se poate așa ceva? Ce fac ei cu oamenii iștia? Ia uitați-vă ce rând!” 

Deși oamenii s-au revoltat, vânzătorii nu le-au putut da nicio explicație în legătură cu dublarea prețului la sare. 

„Nu o aduce acum din Ucraina! Eu înțeleg, dacă o aducea acum din Ucraina, dar ea stă undeva și acum se îmbogățesc ei...” 

„ - Ați procurat sare? 
- Da. 
- Câte kilograme ați cumpărat? 2 kg, dar e 12 lei kilogramul, când era 5 lei. 
- Dar vânzătorii au explicat de ce? 
- Nu au explicat nimic, așa s-a făcut rând și gata.”

Am întrebat și unii vânzători, dacă mai au în stoc sare și dacă au o explicație pentru dublarea prețului, însă nu ne-au oferit niciun comentariu.

„- Este justificată creșterea prețului? - Mă auziți bine sau nu înțelegeți? 44 de lei...”

„ - Aveți sare în vânzare în vânzare? 
- Am răspuns o dată că nu dau interviuri.”

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a declarat că nu există motive de îngrijorare, doarece țara noastră dispune de rezerve suficiente de sare. Cât despre scumpirea acesteia, el spune că este justificată de situația din regiune. 

„- Deja există importuri de sare și din alte țări, respectiv acestea se vor amplifica pentru a suplini eventuale lipse de importuri din partea ucraineană. - Și cum se explică faptul că de unele magazine au rafturile goale, când vine vorba de sare? - Am fost și eu la magazine, nu am văzut rafturi goale. Eu sunt sigur că lucrul acesta, dacă se întâmplă, este temporar. Prețurile sunt în creștere, noi, respectiv, susținem păturile vulnerabile.” 

Potrivit datelor statistice, anul trecut, Ucraina se afla pe poziția a patra în topul țărilor din care Țara noastră importa cele mai multe mărfuri, mai exact, 9 la sută din totalul importului în Republica Moldova.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram