Război în Ucraina, ziua 265: Atac masiv cu 100 de rachete, după un plan de pace cu 10 puncte. Polonia ar putea activa art. 4 NATO

missing
15 ноября 2022, час 23:37

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 265. Forțele armate rusești au lansat un nou atac masiv cu rachete asupra Kievului și a altor localități din Ucraina, iar două explozii s-au produs și pe teritoriul Poloniei, care este membru NATO Asta după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat în discursul său la summitul G20 că este timpul să fie oprit războiul prin intermediul unui plan de pace din 10 puncte propus de Kiev.

Totodată, Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a subliniat, într-o discuție cu omologul său american, generalul Mark Milley, că Ucraina nu va accepta negocieri, acorduri sau decizii de compromis. Pe de altă parte, Rusia a lansat un nou atac cu rachete de croazieră.

UPDATE Președintele Poloniei a avut o discuție la telefon cu președintele SUA, iar ulterior l-a telefonat pe liderul de la Kiev. Totodată, președintele polonez a anunțat o ședință  a Consiliului Securității Naționale pentru data de 16 noiembrie, ora 12:00.

UPDATE Un grup de experţi militari polonezi a venit la fața locului pentru a identifica rachetă și a investiga consecințele exploziei.

UPDATE Polonia ia în calcul opțiunea de activare a Articolul 4 al NATO, după exploziile celor două rachete pe teritoriul său. Potrivit Tratatului, Articolul 4 prevede: întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.@@Sistemul decizional al Alianţei Nord-Atlantice include activarea formatului de consultări, în baza Articolului 4, pe fondul apariţiei unei situaţii de criză care ar putea afecta spaţiul nord-atlantic.

UPDATE Ministrul chinez de Externe Wang Yi a lăudat atitudinea ”raţională” şi ”responsabilă” a Rusiei faţă de războiul nuclear în timpul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov la summitul G20, relatează „The Guardian”, potrivit News.ro.

UPDATE Uniunea Europeană este alături de Polonia, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe Twitter, după informaţiile legate de o explozie în apropierea graniţei ucrainene, care ar putea să aibă legătură cu rachetele ruseşti. „Ţin legătura cu autorităţile poloneze, membri ai Consiliului European şi alţi aliaţi”, a scris el pe Twitter, scrie Rador.

UPDATE Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea şi sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a contactat marţi autorităţile poloneze după apariţia informaţiilor despre două rachete ruseşti care ar fi lovit Polonia şi "se menţine la curent în legătură cu situaţia", a declarat marţi seară Palatul Elysee pentru AFP.Preşedintele francez "explorează posibilitatea unei discuţii mâine dimineaţă la nivel de lideri","având în vedere prezenţa tuturor partenerilor noştri importanţi europeni şi a partenerilor noştri aliaţi importanţi la (summitul) G20" care desfăşoară în aceste zile în Bali, Indonezia, conform sursei citate.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA a calificat drept "incredibil de îngrijorătoare" informaţia potrivit căreia rachete ruseşti ar fi lovit Polonia, relatează Reuters.

UPDATE Ucraina înregistrează anumite succese în acest moment, dar este departe de a putea spune că va câștiga războiul cu Rusia. Mai mult, Rusia va fi mereu o amenințare pentru această țară, spune analistul de politică externă, Ștefan Popescu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială transmisă live de Gândul.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a catalogat drept provocatoare afirmațiile presei și oficialilor din Polonia despre posibila prăbușire a unor rachete rusești în Polonia, declarând că nu au existat lovituri ale armatei ruse în apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia, potrivit agenției TASS.  

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți, în discursul său zilnic, că rachetele rusești au lovit Polonia, afirmând că „teroarea nu se limitează la granițele noastre naționale” , scrie CNN.

UPDATE Președintele român Klaus Iohannis a reacționat, marți seară, după ce două rachete rusești au căzut în Polonia, ucigâng doi oameni. "România este în deplină solidaritate cu prietenul și aliatul nostru Polonia în urma știrilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri. Suntem NATO",

UPDATE Președintele PSD și al Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, a catalogat marți seară, la România TV, ca fiind un incident „foarte grav” lovirea unui sat din Polonia, țară membră NATO, de către două rachete rusești.„Este foarte grav, e atacat un stat membru NATO.

UPDATE Ministerul de Externe al Estoniei a postat un mesaj de îngrijorare și solidaritate pe Twitter, scriind: „Ultimele știri din Polonia sunt foarte îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu alți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia.

UPDATE Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a venit cu o reacție după ce mai multe localități din țara noastră au rămas fără lumină, fapt cauzat de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Potrivit Șefului Legislativului, „din cauza unor ambiții greu de înțeles, au de suferit milioane de ucraineni și zeci de mii de moldoveni”. În acest context, Republica Moldova cere Federației Ruse să oprească atacurile.

UPDATE După ce două rachete rusești au lovit teritoriul polonez, la granița cu Ucraina, o dronă NATO a fost ridicată pentru a supraveghea zona.

UPDATE Budapesta va trimite la Kiev un generator electric şi două suflante cu aer cald, a anunţat marţi primarul capitalei ungare, Gergely Karacsony. Ungaria a refuzat încă de la începutul războiului să se implice în susținerea militară a Ucrainei, refuzând chiar și tranzitul de armament pe teritoriul său, notează Digi24.

UPDATE Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a reacționat pe Twitter în chestiunea rachetelor rusești care ar fi căzut în Polonia. „Condoleanțe fraților noștri polonezi. Regimul rusesc criminal a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, scrie ministrul.

UPDATE Mariusz Gierszewski, reporterul postului polonez ZET Radio, care a scris inițial că rachete rusești rătăcite au lovit Polonia, a postat pe Twitter o actualizare potrivit căreia rămășițele unei rachete doborâte au lovit probabil estul Poloniei. Gierszewski a scris pe Twitter: „Sursele mele din cadrul serviciilor spun că ceea ce a lovit Przewowo este cel mai probabil rămășițele unei rachete doborâte de către Forțele Armate ale Ucrainei”, notează Știripesurse.

UPDATE SUA cunosc relatările potrivit cărora două rachete rusești au lovit în interiorul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, dar nu dețin în prezent informații care să coroboreze aceste rapoarte, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului.

UPDATE Operatorul ceh de oleoducte MERO nu a observat până în prezent întreruperi în fluxul de petrol prin conducta Drujba, care pompează țiței rusesc prin Ucraina, a declarat marți o purtătoare de cuvânt, potrivit AFP.

UPDATE Premierul Ungariei Viktor Orban a convocat marți Consiliul de Apărare, după ce presa poloneză a relatat că două rachete au lovit orașul Przewodow, aflat la doar opt kilometri de Ucraina, omorând doi oameni. „În semn de răspuns la încetarea livrării de petrol prin oleoductul Drujba și la rachetele care au lovit teritoriul Poloniei, Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare al Ungariei la ora 20.00 (ora locală)”, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovavs, pe contul său de Twitter.

UPDATE Două rachete rătăcite au căzut în orașul polonez Przewodów, de pe partea poloneză a graniței cu Ucraina. Acestea au lovit uscătoarele de cereale. Doi cetățeni polonezi au murit în timpul atacului. La fața locului se află poliția locală, procuratura și unități ale armatei poloneze.

UPDATE Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak l-a acuzat, marți, pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că blochează încheierea păcii în Ucraina, după ce Lavrov a spus că administraţia de la Kiev este cea care amână soluționarea conflictului.

UPDATE Luni seară, în emisiunea din prime-time de la Russia-1, Soloviov a readus în discuția cu invitații săi tema coaliției militare internaționale al cărei scop este să distrugă Rusia și nevoia de a se apăra cu orice preț.

"Să ne imaginăm ororile unui teribil atac nuclear tactic. Zone prin care Ucraina este alimentată cu armament occidental ar fi contaminate. Sau imaginați-vă că dacă America va continua să livreze armament vor fi lovituri asupra unui aeroport din Polonia sau asupra bazelor din România. Nu vreau să spun că se va întâmpla, nu înseamnă că vom folosi armamentul nuclear. Este doar o incertitudine constructiva. Ei bine, noi avem aceste arme, iar teama lor cea mai mare este că le vom folosi," a afirmat Soloviov, notează Realitatea.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a susținut marţi în cadrul summitului G20, organizat în insula Bali (Indonezia), că este inevitabil ca Rusia să recunoască retragerea trupelor sale din Ucraina ca fiind unica soluție pentru încheierea conflictului.

UPDATE Rusia a tras circa 100 de rachete asupra Ucrainei marţi, lovind mai multe infrastructuri energetice esenţiale în diferite regiuni, a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, informează AFP, potrivit Agerpres."

UPDATE Statele Unite și aliații săi instigă popoarele și împing lumea către un război global, refuzând să condamne glorificarea rasismului și nazismului, a declarat Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, după cum relatează TASS, scrie Rador.

UPDATE Câțiva protestatari au întrerupt, marți, un eveniment găzduit de delegația rusă la summitul climatic COP27 din Egipt, criticându-i pe delegații ruși pentru războiul din Ucraina și folosirea combustibililor fosili, înainte să fie escortați afară de personalul de securitate, transmite Reuters.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a publicat marţi o listă cu premiile în bani pe care le vor primi soldaţii ruşi care în conflictul din Ucraina reuşesc să distrugă arme ale trupelor ucrainene sau să neutralizeze mari efective ale acestora, recompense cuprinse între 50.000 şi 300.000 de ruble (între 800 şi 5.000 de euro), relatează agenţia EFE preluată de Agerpres.

UPDATE NATO a anunțat astăzi că primele lansatoare de rachete Himars au ajuns în România. Forțele aeriene regale britanice au transportat periculoasele lansatoare la baza Kogălniceanu ca parte a unui exercițiu militar al NATO care să demonstreze cât de rapid poate Alianța Nord Atlantică să protejeze sud estul României dar și flancul estic al NATO. În România, NATO a testat, în premieră, viteza cu care Forțele terestre pot disloca și instala acolo unde este nevoie sistemele de rachete HIMARS, care au capacitatea de a lovi ținte aflate până la 300 de kilometri distanță.

UPDATE Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a convocat de urgență o reuniune a comisiei pentru afaceri de securitate națională și apărare, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, transmite Reuters. Asta după ce presa a scris că rachete rusești au căzut în Polonia, care este țară NATO. Doi oameni au murit.

 

UPDATE Peste 20.000 de luptători ceceni au luptat în Ucraina de la începutul operațiunii militare speciale a Rusiei, iar 9.000 dintre ei se află în prezent în prima linie, a declarat marți șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov, notează Agerpres.

UPDATE Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a părăsit, marţi, insula indoneziană Bali, la finalul primei zile a summitului G20, şi a fost înlocuit de ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov, care acum, în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, va fi oficialul cu rangul cel mai înalt care va reprezenta Moscova la întâlnirea cu liderii celor mai puternice economii mondiale.

UPDATE Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, aflat în vizită la Kiev, a fost nevoit să se adăpostească într-un buncăr după ce au început să sune alarmele antiaeriene înaintea atacurilor cu rachete lansate de ruși, conform CNN. Oficialul olandez, care a ajuns marți dimineață la Kiev, a spus pentru CNN că este important să fim atenți la „ceea ce face Rusia, nu la ceea ce spune”, afirmând că atacurile de astăzi arată din nou că Vladimir Putin „este dispus să recurgă la metode criminale”. „Nu poate exista decât un singur răspuns la asta: trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, să livrăm arme și ajutor umanitar”, a adăugat oficialul olandez, notează Realitatea.

UPDATE Atacul cu rachete rusesc de marți asupra Ucrainei a fost poate cel mai mare din timpul războiului. Potrivit presei ucrainene, care citează atașatul de presă al Forțelor Aeriene ucrainene, rușii au tras aproximativ 100 de rachete.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că au fost înregistrate 85 de explozii ale rachetelor de croazieră și a avertizat că ar putea urma alte 20 de lovituri. Oficialul i-a îndemnat pe cetățeni să aibă grijă și să fie la adăpost. „Ceea ce vrea duşmanul este clar. El nu îşi va atinge obiectivul", a declarat Zelenski

UPDATE "Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara", anunță ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spînu.

UPDATE Primarul din Jîtomir anunță că orașul a rămas în întregime fără curent electric, după atacul masiv cu rachete de croazieră lansat de armata lui Vladimir Putin.

UPDATE Atât Rusia, cât şi Ucraina au torturat prizonieri de război în timpul conflictului care se prelungeşte deja de nouă luni, a comunicat marţi Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), citând printre exemple utilizarea şocurilor electrice şi nuditatea forţată, potrivit Reuters, notează Cotidianul.

UPDATE Premierul Regatului Unit al Marii Britanii, Rishi Sunak, l-a confruntat pe ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, la summitul G20, spunându-i să „se retragă din Ucraina și să pună capăt războiului barbar”.

UPDATE Mai multe explozii au fost auzite în centrul capitalei ucrainene și degajări de fum au fost raportate. Conform primarului Kievului, două clădiri rezidențiale din cartierul central Pecherskyi sunt printre ținte. “Atac asupra capitalei. Potrivit informațiilor preliminare, două clădiri rezidențiale au fost lovite în districtul Pecersk. Mai multe rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, deasupra Kievului. Medicii și echipele de salvare se află acum la locul exploziilor”, a declarat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

UPDATE Kremlinul a transmis marți că va face „tot ce este posibil" pentru a împiedica Occidentul să confiște rezervele sale internaționale sau să le „jefuiască" pentru a plăti reparații către Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE Miniştrii apărării din Germania şi Spania şi-au anunţat, marţi, proiectele de formare a mii de militari ucraineni în cadrul programului UE pentru susţinerea ripostei Kievului împotriva Rusiei.

UPDATE Conform CNN, care citează mai multe persoane familiarizate cu situația, serviciile americane au informații conform cărora Rusia a stabilit ca retragerea din Herson să fie anunțată numai după ce alegerile parțiale din SUA au avut loc. Acest lucru arată că Rusia este în continuare direct interesată să influențeze peisajul politic din Statele Unite. Informațiile care sugerează că Moscova a vrut să evite să ofere Administrației Biden și Congresului știri pozitive înainte de alegeri se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care indică că Rusia crede că Statele Unite conduse de republicani nu vor fi la fel de deschise să sprijine Ucraina, scrie Biziday.

UPDATE Administrația rusă a anunţat marţi că s-a retras din oraşul ucrainean Nova Kahovka şi acuză armata Kievului de bombardarea acestui oraş situat în sudul Ucrainei, în apropiere de un baraj hidroelectric considerat strategic, relatează AFP, conform News.ro.

UPDATE Presa din Ucraina notează că fragmentele unei rachete au căzut peste un bloc de locuit cu 5 etaje. Deocamdată, nu au fost anunțate eventuale victime. Alte explozii, la fel au fost auzite, iar autoritățile anunță că 4 rachete au fost doborâte.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia a reușit la timp şi ferm să pună capăt încercărilor de a exercita influență asupra suveranităţii statului rus, anunţă Agenţia de presă RIA NovostiI, potrivit Rador.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, marți, într-o sesiune a liderilor G 20, că cea mai bună modalitate de a asigura o redresare a economiei globale ar fi încheierea războiului Rusiei din Ucraina.

UPDATE Guvernul Ungariei consideră că acuzaţiile legate de folosirea narativei ruseşti cu privire la sancţiunile UE sunt scandaloase, şi le respinge cu fermitate, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Bruxelles, transmite Hirado.hu.

UPDATE Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov denunţă marţi, în marja summitului G20, în Indonezia, drept ”nerealiste” condiţiile ucrainene în vederea unei deschideri a unor negocieri de pace, care să pună capăt Războiului rus în Ucraina. "Toate problemele provin din partea ucraineană, care refuză categoric negocieri şi avansează revendicări manifest nerealiste şi neadecvate situaţiei" din teren, a declarat Serghei Lavrov.

UPDATE O alertă aeriană a fost lansată pentru toate regiunile din Ucraina, în afară de cele anexate de Rusia. Ulterior, au fost anunțate explozii în regiunea Kiev, fiind activate și forțele de apărare antiaeriană.

UPDATE Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, susține că Occidentul vrea să captureze Rusia și de aceea e gata să trimită și alți soldați ceceni să lupte în Ucraina. Într-un mesaj pe canalul lui de Telegram, care are peste 3 milioane de urmăritori, Kadîrov a anunțat numărul militarilor din republica pe care o conduce care sunt acum pe front.

UPDATE Întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping, la summitul de la Bali, transmite Rusiei mesajul că există bipolarism în lume și că bipolarismul se concentrează în jurul SUA și Chinei, a spus la Digi24 politologul Cristian Pîrvulescu. Potrivit acestuia, Rusia lipsește din ecuație, iar Vladimir Putin nu ar fi putut în niciun fel să îndure o asemenea umilință acolo.

UPDATE Generalul în rezervă Eugen Bădălan, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române spune că Putin a început să dea semnale de autoretragere. „Putin va fi înlăturat de la putere de către oamenii din jurul lui. Mai devreme sau mai târziu se va întâmpla. Putin nu va fi înlăturat din cauza războiului, va fi lichidat politic. Putin deja a început să dea semnale de autoretragere, pentru că altfel nu se explică refuzul de a participa la G20 și de a-și trimite Ministrul de Externe acolo. Înlăturarea lui Putin va fi dramatică pentru ruși. Rusia rămâne Rusia cu aceleași obiective și cu aceleași apucături, de la Petru cel Mare până la Putin”, a spus Gen. Eugen Bădălan, notează Gândul.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a caracterizat discursul susţinut de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, de la summitul G20 drept o performanță care depășește normele de conduită și decență.

UPDATE Hackerii cu legături cu armata rusă s-au aflat foarte probabil în spatele atacurilor ransomware de luna trecută asupra organizaţiilor de transport şi logistică din Ucraina şi Polonia, a declarat Microsoft. Dezvăluirea va stârni îngrijorări la Washington şi în capitalele europene că aliaţii care sprijină Ucraina s-ar putea confrunta cu ameninţări cibernetice mai mari din partea Moscovei. Polonia este membră NATO şi un canal cheie pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei, potrivit ZF.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Naţiunile Unite l-au informat despre promisiunile scrise ale SUA şi UE de a elimina obstacolele din calea exportului de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

UPDATE Pe rețelele sociale a fost publicată o fotografie în care este devoalată o armă aflată în dotarea armatei ucrainene, de fabricație chinezească, dar originile ei sunt total necunoscute, notează Adevărul.

UPDATE Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Dmitri Fedotkin, un fost oficial al companiei aeriene Aeroflot suspectat că a transmis secrete agenției britanice MI6, la închisoare pentru înaltă trădare, anunță Interfax.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite ruşilor care au dublă cetăţenie să se înroleze în forţele armate ale ţării, relatează Moscow Times, citat de Sky News. Decretul modificat înseamnă acum că cei cu statut de rezidenţă permanentă în ţări străine pot fi înrolaţi în armată. Anterior, cetăţenii cu dublă cetăţenie erau scutiţi de recrutare, scrie ZF.

UPDATE Guvernul Ucrainei dorește să construiască o industrie militară care să producă arme cât mai sofisticate, compatibile cu cele ale statelor NATO, spune ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. ”Încercăm să fim ca Israelul – mai independenți în anii ce vin”, a spus Reznikov, la finalul săptămânii trecute, sugerând ca Ucraina dorește să copieze modelul industriei militare israeliene, notează Cotidianul.

UPDATE ​China s-a opus excluderii Rusiei din G20 și din organizații internaționale, a declarat ministrul chinez de Externe Wang Yi, în timp ce deschidea o întâlnire bilaterală cu omologul său rus Serghei Lavrov la summitul G20 din Indonezia, potrivit TASS, notează HotNews.

UPDATE Succesul Ucrainei de a alunga trupele rusești din orașul-cheie Herson din sudul Ucrainei poate fi atribuit în mare parte armelor HIMARS furnizate de Statele Unite, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă evaluare a sa.

UPDATE Premierul englez Rishi Sunak afirmă că Rusia trebuie „să iasă din Ucraina şi să pună capăt războiului barbar”, în timp ce îi confruntă pe oficialii preşedintelui rus Vladimir Putin, la Summit-ul G20, notează Mediafax.

UPDATE Ambasadorul Rusiei în Polon, Serghei Andreev, a calificat de „absurdă” decizia guvernului polonez de a construi un gard la granița cu exclava rusă Kaliningrad, ca răspuns la invazia Ucrainei, care a început la sfârșitul lunii februarie, potrivit Newsweek.

UPDATE Generalului britanic Richard Shirreff, fost comandant adjunct al forțelor NATO, susține că pierderea Hersonului reprezintă o ”mare umilință” pentru președintele rus Vladimir Putin, scrie publicația Novaya Gazeta Europa, într-o amplă analiză.

UPDATE Forțele ruse au pierdut peste 82.000 de soldați, precum și 2.860 de tancuri, 1.850 de sisteme de artilerie și 208 sisteme de apărare aeriană în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Șeful FIFA a transmis o pledoarie marți pentru o încetare a focului în războiul din Ucraina pe timpul Cupei Mondiale, cerând tuturor părților să folosească turneul ca un „declanșator pozitiv” pentru a lucra către o rezolvare, transmite Reuters.

UPDATE Armata ucraineană a postat pe rețelele de socializare un videoclip în care se văd hainele și armele lăsate de mai mulți soldați ruși care au ales să traverseze Niprul înot, cel mai probabil pentru a nu rămâne în partea eliberată de ucraineni a regiunii Herson.

UPDATE Generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane în Europa, vorbește pe pagina sa de Twitter de o zi de „mândrie”, anunțând că Rusia a impus „în sfârșit” sancțiuni împotriva sa ca parte a unui nou val de penalități impuse de Moscova împotriva a 200 de cetățeni americani, potrivit HotNews.

UPDATE Marile economii din cadrul G20 constată repercusiunile negative ale ”Războiului din Ucraina” purtat de Rusia, într-un proiect al unui ”comunicat comun”. În acest document se arată că ”majoritatea membrilor condamnă ferm” acest conflict armat. În cazul în care este adoptat de către şefii de stat şi de guverne din G20, el oficializează cuvântul ”război” – respins pentru moment de către Moscova, care vorbeşte despre o ”operaţiune militară specială”.

UPDATE În ultimii ani, Rusia şi-a sporit agresivitatea, retorica distructivă şi ameninţările hibride, cu scopul de a schimba frontierele şi de a reconfigura arhitectura de securitate în funcţie de propriile interese, spune premierul Nicolae Ciucă la „Euro-Atlantic Resilience Forum - Black Sea Perspectives”.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marți că declarația lui Zelenski potrivit căreia nu va exista un acord "Minsk 3" pentru a pune capăt luptelor din Ucraina confirmă faptul că Kievul nu este interesat să poarte discuții de pace cu Moscova, scrie BBC, notează Digi24.

UPDATE „Împreună cu președintele Xi Jinping, facem apel la respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei. Consecințele acestui conflict depășesc granițele europene: le vom depăși printr-o strânsă coordonare între Franța și China”, a spus Emmaneul Macron.

UPDATE Primul tren a sosit în gara din Nikolaev, după începerea războiului. Potrivit presei ucrainene, garnitura feroviară a adus 50 de călători, inclusiv muncitori ai căilor ferate, jurnaliști și voluntari.

UPDATE Moscova este mai interesată de utilizarea gazului ca armă, chiar dacă acest lucru înseamnă distrugerea, nu comercializarea lui ca răspuns la sancţiunile occidentale contra Rusiei după invadarea Ucrainei, a acuzat marţi, 15 noiembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul primei sesiuni a summitului G20 găzduit de Indonezia, transmite DPA și Agerpres. ”Vedem că Rusia îşi arde gazul mai degrabă decât îl vinde”, a subliniat Von der Leyen. Astfel, potrivit şefei executivului comunitar, comportamentul Rusiei ”creează penurie pe pieţele energetice mondiale şi cauzează explozia preţurilor”.

UPDATE Ukrinform a prezentat planul în 10 puncte pe care președintele ucrainean îl are pentru restabilirea păcii în țara sa, potrivit Adevărul:

1) Securitate nucleară - Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul AIEA şi al personalului ucrainean;

2) Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca şi din porturile din Nikolaev şi Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor ţărilor să se alăture iniţiativei Grain From Ukraine - asistenţă alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;

3) Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor şi a nevoilor de reconstrucţie şi pentru a preveni distrugerea lor în continuare. Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a preţului la resursele energetice ruseşti.

4) Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula "toţi pentru toţi";

5) Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;

6) Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor. Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă.

7) Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;

8) Ecocid, nevoia de protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei;

9) Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.

10) Stabilirea sfârşitului războiului. "Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului", a spus Zelenski.

UPDATE Presa de propaganda din Rusia susține că ”cetăţeni ai multor puteri mondiale au vrut să vină în Ucraina pentru a lupta împotriva naţionalismului, dar acest lucru a fost interzis de legile ruse. Acum situația s-a schimbat”, conform, Pravda.ru.

UPDATE Financial Times a obținut un draft al comunicatului care va fi emis de G20, la finalul summitului din Bali, Indonezia. În mesajul de final, a cărui autenticitate a fost confirmată de două dintre delegații, se arată: “Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina și au subliniat că provoacă suferințe umane imense și accentuează vulnerabilitățile existente la nivelul economiei globale”.

Discuțiile referitoare la război și la folosirea repetată a amenințărilor nucleare de către Moscova arată o anxietate în creștere în rândul tuturor statelor din G20, nu doar a celor occidentale care au condamnat Rusia încă din prima zi a invaziei lansate în Ucraina.

“Folosirea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibilă. Rezolvarea pașnică a conflictelor, eforturile de abordare a crizelor, precum și diplomația și dialogul sunt vitale. Era de astăzi nu trebuie să fie a războiului”, se arată în mesajul final al liderilor, potrivit Biziday.

UPDATE Operatorul naţional ucrainean de energie Ukrenergo a afirmat luni că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea trupelor sale din oraş şi de pe malul drept al râului Nipru, săptămâna trecută, informează AFP.

UPDATE Două nave cu dispozitivele de identificare închise s-au apropiat de locul unde au avut loc scurgerile de gaze din Nord Stream 2 la doar câteva zile înainte ca gazoductele să fie parțial distruse în urma unor explozii subacvatice, potrivit unei firme care a analizat date obținute prin satelit, informează Insider.

UPDATE Mii de civili ucraineni din Donbas au fost forțați să se înroleze în armata rusă.  'Bărbați de toate vârstele' au fost 'adunați' și forțați să se înroleze în armata rusă la Melitopol. Rusia a trimis 1.500 de avize de recrutare în zonele locuite în principal de tătarii din Crimeea, anunță ibtimes.com.

UPDATE Statele Unite consideră că trupele ruse au efectuat o retragere relativ ordonată din orașul Herson, din sudul Ucrainei, a declarat luni un înalt oficial militar american, în contrast cu alte retrageri mai haotice din țară.

UPDATE Statele Unite ale Americii au anunţat, luni, noi sancţiuni care vizează o reţea transnaţională care a încearcat să procure tehnologie pentru a sprijini războiul Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian şi CNN.

UPDATE Un drapel uriaș al Ucrainei a fost arborat la Herson, după eliberarea orașului. Presa din țara vecină anunță că flamura este vizibilă inclusiv de pe malul stâng, care rămâne sub ocupație rusească.

UPDATE Publicația RTL Nieuws a dezvăluit faptul că există legături ascunse între Țările de Jos (Olanda) și Rusia, de când Vladimir Putin a inițiat invazia din Ucraina. Guvernul lui Mark Rutte a emis 91 de derogări de la sancțiunile impuse de Occident, iar acum s-a comunicat că nave ale Moscovei blocate în portul Rotterdam, încărcate cu îngrășăminte, au fost trimise în state din Africa, după ce ONU a acordat permisiunea, potrivit Ziare.com.

UPDATE Alexandr Kovaliov, membru al parlamentului Ucrainei, a anunțat luni că un cetățean american a fost eliberat din detenție, după intrarea armatei ucrainene în Herson. „Odată cu eliberarea Hersonului, unul dintre prizonieri a fost eliberat, un cetățean american Suedi Murekezi. Acesta apărase independența țării noastre, pentru care a fost arestat”, a precizat Alexandr Kovaliov, notează Libertatea.

UPDATE De ani de zile, președintele rus Vladimir Putin s-a întors asupra unor decizii și a mințit în privința altora, fiind foarte greu de distins între tacticile sale ocolitoare și ficțiunea pură, înarmându-se cu această combinație toxică pentru a-și șantaja, dezbina și dezorienta inamicii, scrie Politico.

UPDATE Președintele Zelenski a anunțat, într-o adresă video adresată participanților la summitul G20, a oferit Rusiei un schimb de prizonieri conform formulei „totul pentru toți”. 

UPDATE Guvernul canadian a anunţat luni că îşi dublează ajutorul militar pentru Ucraina, care a depăşit deja pragul de un miliard de dolari canadieni (729 de milioane de euro), informează AFP.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat virtual la summitul G20 din Bali că este „convins că acum este momentul în care războiul distructiv rus trebuie şi poate fi oprit”. Zelenski a mai afirmat că nu va exista Minsk 3, o referire la două acorduri anterioare eşuate pentru a pune capăt invaziei ruse din 2014 şi războiul care a urmat în estul Ucrainei, notează Mediafax.

UPDATE Bloggerii militari ruși au profitat de vizita făcută de Zelenski luni în Herson pentru a critica armata rusă mai dur decât au făcut-o în timpul retragerii peste Nipru, remarcă Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

UPDATE Trupele rusești își întăresc pozițiile de pe malul estic al Niprului, a transmis Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei, potrivit Kyiv Independent. Potrivit sursei citate, forțele rusești se regrupează și continuă să instaleze linii defensive pe malul estic al fluviului Nipru, în sudul Ucrainei, după ce s-au retras de pe malul vestic la 11 noiembrie.

UPDATE Rusia a distrus toată infrastructura critică din orașul Herson, preluat săptămâna trecută de armata ucraineană de la forțele Moscovei, a declarat luni seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

UPDATE Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat marţi construirea a cinci fregate de război suplimentare "în faţa ameninţării tot mai mari a Rusiei", conform unui comunicat al Downing Street.

UPDATE Președintele ucrainean a spus luni, în cursul vizitei sale în Herson, că eliberarea orașului marchează „începutul sfârșitului războiului”, dar că Ucraina mai are un „drum lung și dificil” de parcurs.

UPDATE Rusia s-ar putea confrunta cu o lipsă acută de rachete de croazieră, iar această problemă nu poate fi rezolvată atât de simplu - consideră Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, scrie Korespondent, citat de Rador.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ajuns în această dimineaţă la summitul G20, unde a fost întâmpinat de preşedintele indonezian Joko Widodo, transmite BBC. Preşedintele indonezian şi preşedinte al G20 a deschis oficial summitul G20 de marţi spunând liderilor mondiali, în discursul său de deschidere, că războiul din Ucraina "trebuie să ia sfârşit".

UPDATE Guvernul zambian a cerut autorităţilor ruse să explice modul în care un cetăţean zambian, care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoare la Moscova ar fi fost recrutat pentru a lupta în Ucraina, unde a şi murit între timp, scrie Mediafax.

UPDATE Țările occidentale încearcă să creeze un temei juridic pentru furtul bunurilor rusești confiscate ilegal, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, comentând rezoluția adoptat[ de Adunarea Generală a ONU privind despăgubirile de război datorate de ruși Kievului. "Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție de recomandare privind despăgubirile Rusiei pentru Ucraina. Concluzii: anglo-saxonii încearcă în mod clar să adune o bază legală pentru furtul activelor rusești confiscate ilegal", a scris Medvedev pe Telegram, notează Știripesurse.

UPDATE Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie neobligatorie în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile, de natură umană şi materială, cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE Rusia și-a retras trupele din orașul Herson, din sudul Ucrainei, dar în urma lor autoritățile ucrainene și localnicii vorbesc despre ororile și distrugerile provocate de cele aproximativ 8 luni de ocupație. Presa locală a relatat, că înainte de retragere, rușii au distrus turnul de televiziune și alimentarea cu energie electrică, relatează Reuters.

UPDATE În mesajul său zilnic în care îi încurajează pe ucraineni, Volodimir Zelenski a promis că „pacea pentru Ucraina este tot mai aproape” şi a subliniat că obiectivul este eliberarea întregului teritoriu ocupat de ruşi, inclusiv Crimeea. Totodată, în timpul discursului său de noapte, preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut că, potrivit datelor oficiale, trupele ruse au deportat aproximativ 11.000 de copii ucraineni în Rusia. Zelenski a mai afirmat că este posibil ca cifra să fie mult mai mare.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 264: Mașină-capcană și vizita lui Zelenski la Herson. Șeful NATO: Următoarele luni vor fi dificile
Război în Ucraina, ziua 263: Camioane cu morți, iar Dughin face aluzie la uciderea lui Putin. Sak: "Războiul e departe de final"

Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00-până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.