Milioanele confiscate de procurori de la Partidul Șor, în urma perchezițiilor, ar putea ajunge în bugetul de stat. Totuși, potrivit legii, banii vor putea fi transferați pe conturile Ministerului Finanțelor doar în cazul în care se va demonstra proveniența dubioasă a acestora și doar atunci când va exista o decizie irevocabilă de judecată în dosarul finanțării ilegale a partidului Șor. Până atunci, sumele figurează ca probe la proces. Faptul că procurorii au anunțat că au confiscat peste 4 milioane de lei, în timp ce, Ilan Șor susținea că erau peste 5 milioane de lei, demonstrează că membrii partidului Șor se fură între ei, crede președintele Parlamentului.
Igor Grosu nu crede că și suma de peste 321 de mii de lei, ridicată de procurori, în urma perchezițiilor de săptămâna trecută, la sediul Central al Partidului Șor, ar aparține angajaților, așa cum a declarat deputata, Reghina Apostolova.
Întrebată de finanțarea partidului Șor, Reghina Apostolova s-a eschivat să ne dea un răspuns clar.
În urma perchezițiilor, din 20 octombrie, la sediile partidului Șor, dar și acasă la membrii formațiunii, au fost găsite circa 20 de pungi pline cu bani.
Procurorii au numărat 4 milioane 200 de mii de lei și 4000 de dolari și susțin că erau sume pentru a plăti participanții la proteste.
La finalul procesului de judecată, în cazul în care, procurorii vor demonstra originea ilegală, numerarul confiscat ar urma să ajungă în bugetul de stat. Așa prevede legea, spun deputații:
"Din câte cunosc eu, sunt bani luați, inclusiv din buzunarele angajaților partidului. Nu cred că v-ar plăcea acest lucru nici dumneavoastră. De aceea, cred că organele de drept trebuie să respecte toate procedurile legale".
Dosarul pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost inițiat în luna iulie.
Procurorii susțin că pe conturile partidului ar fi ajuns bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care, de cele mai dese ori, erau folosiți drept onorarii pentru artiști, salarii pentru membrii de partid și organizarea de proteste.
Banii ajungeau în țară sub formă de transferuri, inclusiv în criptovalută, din Dubai, Viena sau Monaco.