/ANCHETĂ VIDEO/ O companie de avocatură din SUA, contractată să apere interesele Moldovagaz. Legăturile cu Iaralov

15 апреля 2022, час 11:32

O companie de avocatură din New York, specializată în apărarea hakerilor ruși care au comis infracțiuni pe teritoriul SUA, a fost contractată, în mod misterios, pentru a apăra interesele R. Moldova și ale Moldovagaz în două dosare de rezonanță care țin de datorii istorice și pretenții de aproape o sută de milioane de dolari față de statul nostru. Biroul de avocați îl are în calitate de administrator pe un businessman cu afaceri în domeniul farmaceutic în R. Moldova. Numele acestuia, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, este legat de cel al lui Serghei Iaralov, cel mai apropiat sfetnic al lui Vlad Plahotniuc. Pentru serviciile de avocatură prestate pentru Moldovagaz și Guvernul R. Moldova, firmei i-au fost alocați în doar doi ani peste jumătate de milion de dolari. În această perioadă, avocații americani cu origini din spațiul ex-sovietic, au reușit să piardă în judecată procesele pe ambele cazuri administrate. 

În ianuarie 2017, Guvernul R. Moldova și întreprinderea Moldovagaz au fost obligate, în urma unei decizii a instanței de judecată din New York, să achite peste 27 de milioane de dolari unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice, dar cu beneficiari în Federația Rusă  - Gater Assets Ltd. Firma revendică o datorie de 9 milioane de dolari pentru furnizarea gazelor naturale rusești care datează de acum două decenii. La această sumă adăugându-se penalități și taxe de încă 18  milioane de dolari.

În mai puțin de o lună după această decizie a instanței americane, Moldovagaz în regim de urgență a contractat o companie de avocatură care să-i reprezinte interesele în instanțele din SUA. Biroul de avocați Bukh Law Firm PLLC a fost selectat în lipsa unui concurs și în lipsa unei experiențe în procese de judecată internaționale în domeniul energetic. Fondator al biroului este Arcadie Bukh, care se declară a fi printre cei mai  buni avocați vorbitori de limbă rusă din New York. Acesta este originar din Azerbaidjan și a migrat în SUA la începutul anilor 90. Bukh a reușit însă să se facă vestit în SUA prin apărarea hakerilor ruși care au comis infracțiuni pe teritoriul SUA. În portofoliul său de dosare se regăsesc și clienți cercetați penal în America pentru spionaj în interesul rușilor, dar și teroriști.

Surse demne de încredere au declarat pentru Cutia Neagră că firma de avocatură a fost selectată de Moldovagaz la recomandarea lui Serghei Iaralov, omul de încredere al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Pe atunci, Moldovagaz era condusă  de un alt acolit al lui Plahotniuc, Vasile Botnari, numit ulterior director al Serviciului de Informatii și Securitate. 

La firma din New York era angajat un apropiat al lui Iaralov, Grigoriy Groysman, originar din R. Moldova. Acesta este în acte și beneficiar al unei companii moldovenești importatoare de medicamente, „Medeferent Grup”, despre care oamenii de afaceri din domeniul farmaceutic spun că ar fi de fapt protejată de Serghei Iaralov.

Invitat în platoul „Cutia Neagră”, Evgheni Cuzmin, fost ofițer SIS, în prezent consilier al actualului președinte Moldovagaz, Vadim Ceban, a dezvăluit că a aflat că Groysman și Iaralov ar fi fost prieteni din copilărie.

„Moldovagaz a încheiat apoi contract cu o altă companie de avocatură, iar colegii mei au mers la New York, iar în drum, au intrat în oficiul Bukh Law. Colegul meu l-a întrebat pe Groysman daccă îl cunoaște pe Serghei Iaralov, la care domnul Groysman a spus că îi este prieten din copilărie, au locuit în aceeași curte și că el (Iaralov) a fost cel vcare a adus compania de avocatură la Moldovagaz”, a spus Cuzmin.

Potrivit lui Cuzmin, compania a oferit cel mai mic opreț, însă stabilit pentru un termen, iar contractul s-a prelungit și sumele s-au adăugat.

Timp de doi ani, Moldovagaz a achitat peste 400 de mii de dolari firmei Bukh Law pentru serviciile avocaților în dosarul cu Gater Assets. În mai 2019, când Moldovagaz a primit o nouă factură de plată, de aproape 58 de mii de dolari, a trimis o scrisoare firmei, prin care a cerut explicații vizavi de taxele prea mari. Moldovagaz a propus să fie modificat contractul, cu indicarea unor sume concrete pentru onorariul avocatilor până la pronunțarea deciziei pe dosar în primă instanță. De asemenea, a cerut calcule preliminare despre costul serviciilor juridice în cazul în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel și eventual la Curtea Supremă din SUA.

Firma a trimis un răspuns întreprinderii Moldovagaz, scrisoarea fiind semnată chiar de Grigoriy Groysman, în calitate de manager general al biroului de avocați din New York.

În pofida onorariilor colosale achitate de Moldovagaz, avocații firmei Bukh Law au pierdut procesul. Pe 1 noiembrie 2019, Tribunalul Districtual din New York i-a dat dreptate offshore-ului Gater Assets Limited. Iar R. Moldova urma să plătească deja 32 de milioane de dolari.

În instanța de Apel, întreprinderea Moldovagaz nu a mai mers cu avocații firmei Bukh Law și a selectat prin concurs internațional o altă firmă de avocatură americană „MoloLamken LLP”, iar în iunie 2021, R. Moldova a obținut o primă victorie. Curtea de Apel din SUA a casat hotărârea primei instanțe.

Nu am reușit să discutăm cu fostul director al Moldovagaz, Vasile Botnari, despre firma de avocatură din New York. Pe 1 aprilie, Botnari a primit 25 de zile de arest în izolatorul CNA, fiind cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.     

O experiență similară cu firma de avocatură a lui Arcadie Bukh, R. Moldova a avut-o și în renumitul dosar „Energoalians”, companie asociată cu numele lui Veaceslav Platon.

În decembrie 2018, Ministerul Justiției condus de Victoria Eftodi, decide să semneze cu biroul de avocatură Bukh Law din New York un contract de apărare a intereselor R. Moldova în dosarul cu Energoalians, care revendică o datorie de 58 de milioane de dolari de la statul nostru. La semnarea contractului, Guvernul Filip le-a achitat și un avans de 25 de mii de dolari pentru servicii. Pe parcursul anului 2019, Guvernul a mai aprobat două hotărâri pentru plata altor 100 de mii de dolari.

Și acest dosar a fost pierdut în primă instanță în SUA de avocații firmei Bukh Law. Pe 23 august 2019,   a emis o decizie în defavoarea R. Moldova, fiind recunoscută datoria către Energoalians de peste 58 de milioane de dolari. La fel ca și în dosarul cu offshore-ul Gater Assets, în ianuarie 2021, după ce statul și-a luat alți avocați,  Curtea de Apel din Columbia a casat decizia primei instanțe.

L-am contactat pe fondatorul casei de avocatură din SUA, Arcadie Bukh. Acesta  a refuzat să discute cu noi despre contractele cu Moldovagaz și Ministerul Justiției. A declarat că Guvernul nostru nu i-a plătit pentru o parte din servicii și intenționează să ceară în instanță achitarea datoriei.

„Pregătim acum o cerere de chemare în judecată (împotriva R. Moldova - n.r.) și nu aș vrea să comentez înainte. Sper că cererea va fi gata săptămâna aceasta. În America nu se obișnuiește ca cererile de chemare în judecată să fie comentate înainte de a fi depuse”, a declarat Arcadie Bukh, fondator Bukh Law Firm PLLC.  

Întrebat despre Iaralov, Bukh a ezitat să ne dea un răspuns. 

„Vă este cunoscut numele Serghei Iaralov? Eu sunt mai mult pe partea de cercetare. Eu…trebuie să mă uit….trebuie să mă uit”, a răspuns Bukh.

Ne întoarcem la Grigoriy Groysman, administratorul biroului de avocați Bukh Law  Firm PLLC,  despre care sursele noastre spun că ar fi un apropiat al lui Iaralov. Groysman este proprietarul din acte al companiei „Medeferent Grup”, importatoare de medicamente în R. Moldova. Firma a fost fondată în anul 2000. De-a lungul anilor, compania a câștigat numeroase licitații pentru livrări de medicamente. Pentru ultimii 6 ani, suma contractelor semnate cu statul depășește 300 de milioane de lei. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, doar  în primele 3 luni ale anului curent „Medeferent Grup”  a obținut contracte de peste 10 milioane de lei.

Pe de altă parte, în rapoartele financiare, compania a indicat ani la rând pierderi de milioane. Abia în 2020, a avut un profit de un milion de lei, deși venitul din vânzări a fost de 60 de milioane.

În 2020, „Medeferent” a semnat un contract gras cu statul pentru a livra instituțiilor medicale 100 de mii de teste pentru identificarea virusului COVID-19. Testele au costat 19 milioane de lei, bani împrumutați de Guvern  de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în cadrul unui proiect de susținere pe timp de pandemie.

Numele lui Groisman se regăseste într-un dosar de fraudă  judecat în instanțele din SUA. Din acte aflăm că acesta a avut rol de informator al autorităților americane  într-o operațiune. Grigore Groisman a mărturisit că a fost și el urmărit pentru fraudă în anii 2004-2005, dar a scăpat de dosarul penal după ce a acceptat să conlucreze cu oamenii legii și să-și toarne complicii.

Am contactat administratoarea Medeferent pentru a o ruga să ne facă legătura cu Grigore Groisman. După ce a discutat cu el, Alexia Caisîn ne-a comunicat că bărbatul nu vrea să discute cu noi despre activitatea biroului de avocați. De asemenea, nu a acceptat să ne vorbească nici despre legătura pe care ar avea-o cu Serghei Iaralov.

Administratoarea Medeferent a negat însă orice legătură între companie și fostul consilier al lui Vlad Plahotniuc. 

"Готовятся усилить наши бригады". Зеленский подтвердил прибытие первой партии танков Abrams в Украину
"Готовятся усилить наши бригады". Зеленский подтвердил прибытие первой партии танков Abrams в Украину
Мошенники пытаются использовать дизайн сайта TV8 для кражи банковских данных: как сообщить о фейке?
Мошенники пытаются использовать дизайн сайта TV8 для кражи банковских данных: как сообщить о фейке?
"Она соизмерима с обязанностями". Глава "Молдовагаз" отказался назвать свою зарплату
"Она соизмерима с обязанностями". Глава "Молдовагаз" отказался назвать свою зарплату
Девочек, подозреваемых в убийстве пенсионерки в Теленештском районе, заключили под стражу
Девочек, подозреваемых в убийстве пенсионерки в Теленештском районе, заключили под стражу
“Это не означает отказ”. Санду прокомментировала возможность вступления Молдовы в ЕС без приднестровского региона
“Это не означает отказ”. Санду прокомментировала возможность вступления Молдовы в ЕС без приднестровского региона

Правительство выделит на содержание и ремонт дорог в 2023 году около 1,4 млрд леев

22 февраля 2023, час 14:32

Кабинет министров утвердил бюджет на содержание и строительство дорог как национального так и местного значения. Эта сумма составит примерно 1,4 млрд леев. Об этом сообщили на заседании Совета дорожного фонда.

“Средства будут направлены на содержание и ремонт инженерных сооружений и дорог общего пользования протяженностью 5 951 км”, — уточнила министр инфраструктуры Лилия Дабижа.

Из этих средств 828 млн. леев планируется использовать для работ по техническому обслуживанию национальных дорог общего пользования, а 534 млн. леев пойдут на содержание мостов, выполнение проектно-оценочных работ, закупку оборудования и т. д.

«Очень важно обеспечить эффективное использование финансовых средств, выделяемых на строительство и содержание дорог. За работами необходимо тщательно следить, чтобы граждане пользовались качественными дорогами», — сказал премьер-министр Дорин Речан.

В прошлом году правительство выделило в дорожный фонд 1,81 млрд леев, из которых освоено 1,63 млрд леев.

Жители Дурлешт жалуются на ремонт дороги
Василой подал в суд на МВД: он не согласен с обвинениями по делу о стрельбе в аэропорту
Василой подал в суд на МВД: он не согласен с обвинениями по делу о стрельбе в аэропорту
Мошенники пытаются использовать дизайн сайта TV8 для кражи банковских данных: как сообщить о фейке?
Мошенники пытаются использовать дизайн сайта TV8 для кражи банковских данных: как сообщить о фейке?
Представлены результаты обысков по делу о незаконном финансировании партий и отмывании денег
Представлены результаты обысков по делу о незаконном финансировании партий и отмывании денег
30 дней одиночной камеры для Нестеровского: Какой приговор вынесли Лозован?
30 дней одиночной камеры для Нестеровского: Какой приговор вынесли Лозован?
Скандал в ВСМ: Юлиан Мунтян намерен подать в отставку
/ВИДЕО/ Скандал в ВСМ: Юлиан Мунтян намерен подать в отставку
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram