/ANCHETĂ VIDEO/ O companie de avocatură din SUA, contractată să apere interesele Moldovagaz. Legăturile cu Iaralov

missing
15 апреля 2022, час 11:32

O companie de avocatură din New York, specializată în apărarea hakerilor ruși care au comis infracțiuni pe teritoriul SUA, a fost contractată, în mod misterios, pentru a apăra interesele R. Moldova și ale Moldovagaz în două dosare de rezonanță care țin de datorii istorice și pretenții de aproape o sută de milioane de dolari față de statul nostru. Biroul de avocați îl are în calitate de administrator pe un businessman cu afaceri în domeniul farmaceutic în R. Moldova. Numele acestuia, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, este legat de cel al lui Serghei Iaralov, cel mai apropiat sfetnic al lui Vlad Plahotniuc. Pentru serviciile de avocatură prestate pentru Moldovagaz și Guvernul R. Moldova, firmei i-au fost alocați în doar doi ani peste jumătate de milion de dolari. În această perioadă, avocații americani cu origini din spațiul ex-sovietic, au reușit să piardă în judecată procesele pe ambele cazuri administrate. 

În ianuarie 2017, Guvernul R. Moldova și întreprinderea Moldovagaz au fost obligate, în urma unei decizii a instanței de judecată din New York, să achite peste 27 de milioane de dolari unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice, dar cu beneficiari în Federația Rusă  - Gater Assets Ltd. Firma revendică o datorie de 9 milioane de dolari pentru furnizarea gazelor naturale rusești care datează de acum două decenii. La această sumă adăugându-se penalități și taxe de încă 18  milioane de dolari.

În mai puțin de o lună după această decizie a instanței americane, Moldovagaz în regim de urgență a contractat o companie de avocatură care să-i reprezinte interesele în instanțele din SUA. Biroul de avocați Bukh Law Firm PLLC a fost selectat în lipsa unui concurs și în lipsa unei experiențe în procese de judecată internaționale în domeniul energetic. Fondator al biroului este Arcadie Bukh, care se declară a fi printre cei mai  buni avocați vorbitori de limbă rusă din New York. Acesta este originar din Azerbaidjan și a migrat în SUA la începutul anilor 90. Bukh a reușit însă să se facă vestit în SUA prin apărarea hakerilor ruși care au comis infracțiuni pe teritoriul SUA. În portofoliul său de dosare se regăsesc și clienți cercetați penal în America pentru spionaj în interesul rușilor, dar și teroriști.

Surse demne de încredere au declarat pentru Cutia Neagră că firma de avocatură a fost selectată de Moldovagaz la recomandarea lui Serghei Iaralov, omul de încredere al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Pe atunci, Moldovagaz era condusă  de un alt acolit al lui Plahotniuc, Vasile Botnari, numit ulterior director al Serviciului de Informatii și Securitate. 

La firma din New York era angajat un apropiat al lui Iaralov, Grigoriy Groysman, originar din R. Moldova. Acesta este în acte și beneficiar al unei companii moldovenești importatoare de medicamente, „Medeferent Grup”, despre care oamenii de afaceri din domeniul farmaceutic spun că ar fi de fapt protejată de Serghei Iaralov.

Invitat în platoul „Cutia Neagră”, Evgheni Cuzmin, fost ofițer SIS, în prezent consilier al actualului președinte Moldovagaz, Vadim Ceban, a dezvăluit că a aflat că Groysman și Iaralov ar fi fost prieteni din copilărie.

„Moldovagaz a încheiat apoi contract cu o altă companie de avocatură, iar colegii mei au mers la New York, iar în drum, au intrat în oficiul Bukh Law. Colegul meu l-a întrebat pe Groysman daccă îl cunoaște pe Serghei Iaralov, la care domnul Groysman a spus că îi este prieten din copilărie, au locuit în aceeași curte și că el (Iaralov) a fost cel vcare a adus compania de avocatură la Moldovagaz”, a spus Cuzmin.

Potrivit lui Cuzmin, compania a oferit cel mai mic opreț, însă stabilit pentru un termen, iar contractul s-a prelungit și sumele s-au adăugat.

Timp de doi ani, Moldovagaz a achitat peste 400 de mii de dolari firmei Bukh Law pentru serviciile avocaților în dosarul cu Gater Assets. În mai 2019, când Moldovagaz a primit o nouă factură de plată, de aproape 58 de mii de dolari, a trimis o scrisoare firmei, prin care a cerut explicații vizavi de taxele prea mari. Moldovagaz a propus să fie modificat contractul, cu indicarea unor sume concrete pentru onorariul avocatilor până la pronunțarea deciziei pe dosar în primă instanță. De asemenea, a cerut calcule preliminare despre costul serviciilor juridice în cazul în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel și eventual la Curtea Supremă din SUA.

Firma a trimis un răspuns întreprinderii Moldovagaz, scrisoarea fiind semnată chiar de Grigoriy Groysman, în calitate de manager general al biroului de avocați din New York.

În pofida onorariilor colosale achitate de Moldovagaz, avocații firmei Bukh Law au pierdut procesul. Pe 1 noiembrie 2019, Tribunalul Districtual din New York i-a dat dreptate offshore-ului Gater Assets Limited. Iar R. Moldova urma să plătească deja 32 de milioane de dolari.

În instanța de Apel, întreprinderea Moldovagaz nu a mai mers cu avocații firmei Bukh Law și a selectat prin concurs internațional o altă firmă de avocatură americană „MoloLamken LLP”, iar în iunie 2021, R. Moldova a obținut o primă victorie. Curtea de Apel din SUA a casat hotărârea primei instanțe.

Nu am reușit să discutăm cu fostul director al Moldovagaz, Vasile Botnari, despre firma de avocatură din New York. Pe 1 aprilie, Botnari a primit 25 de zile de arest în izolatorul CNA, fiind cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.     

O experiență similară cu firma de avocatură a lui Arcadie Bukh, R. Moldova a avut-o și în renumitul dosar „Energoalians”, companie asociată cu numele lui Veaceslav Platon.

În decembrie 2018, Ministerul Justiției condus de Victoria Eftodi, decide să semneze cu biroul de avocatură Bukh Law din New York un contract de apărare a intereselor R. Moldova în dosarul cu Energoalians, care revendică o datorie de 58 de milioane de dolari de la statul nostru. La semnarea contractului, Guvernul Filip le-a achitat și un avans de 25 de mii de dolari pentru servicii. Pe parcursul anului 2019, Guvernul a mai aprobat două hotărâri pentru plata altor 100 de mii de dolari.

Și acest dosar a fost pierdut în primă instanță în SUA de avocații firmei Bukh Law. Pe 23 august 2019,   a emis o decizie în defavoarea R. Moldova, fiind recunoscută datoria către Energoalians de peste 58 de milioane de dolari. La fel ca și în dosarul cu offshore-ul Gater Assets, în ianuarie 2021, după ce statul și-a luat alți avocați,  Curtea de Apel din Columbia a casat decizia primei instanțe.

L-am contactat pe fondatorul casei de avocatură din SUA, Arcadie Bukh. Acesta  a refuzat să discute cu noi despre contractele cu Moldovagaz și Ministerul Justiției. A declarat că Guvernul nostru nu i-a plătit pentru o parte din servicii și intenționează să ceară în instanță achitarea datoriei.

„Pregătim acum o cerere de chemare în judecată (împotriva R. Moldova - n.r.) și nu aș vrea să comentez înainte. Sper că cererea va fi gata săptămâna aceasta. În America nu se obișnuiește ca cererile de chemare în judecată să fie comentate înainte de a fi depuse”, a declarat Arcadie Bukh, fondator Bukh Law Firm PLLC.  

Întrebat despre Iaralov, Bukh a ezitat să ne dea un răspuns. 

„Vă este cunoscut numele Serghei Iaralov? Eu sunt mai mult pe partea de cercetare. Eu…trebuie să mă uit….trebuie să mă uit”, a răspuns Bukh.

Ne întoarcem la Grigoriy Groysman, administratorul biroului de avocați Bukh Law  Firm PLLC,  despre care sursele noastre spun că ar fi un apropiat al lui Iaralov. Groysman este proprietarul din acte al companiei „Medeferent Grup”, importatoare de medicamente în R. Moldova. Firma a fost fondată în anul 2000. De-a lungul anilor, compania a câștigat numeroase licitații pentru livrări de medicamente. Pentru ultimii 6 ani, suma contractelor semnate cu statul depășește 300 de milioane de lei. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, doar  în primele 3 luni ale anului curent „Medeferent Grup”  a obținut contracte de peste 10 milioane de lei.

Pe de altă parte, în rapoartele financiare, compania a indicat ani la rând pierderi de milioane. Abia în 2020, a avut un profit de un milion de lei, deși venitul din vânzări a fost de 60 de milioane.

În 2020, „Medeferent” a semnat un contract gras cu statul pentru a livra instituțiilor medicale 100 de mii de teste pentru identificarea virusului COVID-19. Testele au costat 19 milioane de lei, bani împrumutați de Guvern  de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în cadrul unui proiect de susținere pe timp de pandemie.

Numele lui Groisman se regăseste într-un dosar de fraudă  judecat în instanțele din SUA. Din acte aflăm că acesta a avut rol de informator al autorităților americane  într-o operațiune. Grigore Groisman a mărturisit că a fost și el urmărit pentru fraudă în anii 2004-2005, dar a scăpat de dosarul penal după ce a acceptat să conlucreze cu oamenii legii și să-și toarne complicii.

Am contactat administratoarea Medeferent pentru a o ruga să ne facă legătura cu Grigore Groisman. După ce a discutat cu el, Alexia Caisîn ne-a comunicat că bărbatul nu vrea să discute cu noi despre activitatea biroului de avocați. De asemenea, nu a acceptat să ne vorbească nici despre legătura pe care ar avea-o cu Serghei Iaralov.

Administratoarea Medeferent a negat însă orice legătură între companie și fostul consilier al lui Vlad Plahotniuc. 

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

Попытки сдать в аренду коммерческие площади в аэропорту Кишинева снова не увенчались успехом
Попытки сдать в аренду коммерческие площади в аэропорту Кишинева снова не увенчались успехом
Неизвестный сообщил о минировании торгового центра в Кишиневе. Тревога оказалась ложной
Неизвестный сообщил о минировании торгового центра в Кишиневе. Тревога оказалась ложной
/ВИДЕО/ Равные шансы на победу? Политические аналитики оценили позиции кандидатов перед вторым туром выборов
/ВИДЕО/ Равные шансы на победу? Политические аналитики оценили позиции кандидатов перед вторым туром выборов
/ВИДЕО/ Трагическое происшествие в Бессарабке: мужчина упал в цистерну и погиб
/ВИДЕО/ Трагическое происшествие в Бессарабке: мужчина упал в цистерну и погиб
/ВИДЕО/ Пьяный водитель выпал из микроавтобуса: ему грозит тюремный срок или крупный штраф
/ВИДЕО/ Пьяный водитель выпал из микроавтобуса: ему грозит тюремный срок или крупный штраф

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

Обработаны 100% бюллетеней. Предварительные итоги выборов и референдума в Молдове
Обработаны 100% бюллетеней. Предварительные итоги выборов и референдума в Молдове
Предварительные итоги президентских выборов в Молдове: Санду и Стояногло выходят во второй тур (Обновлено)
Предварительные итоги президентских выборов в Молдове: Санду и Стояногло выходят во второй тур (Обновлено)
Юлия Навальная готова баллотироваться в президенты, если вернется в Россию
Юлия Навальная готова баллотироваться в президенты, если вернется в Россию
Майя Санду заявила о покупке 300 тысяч голосов организованной преступной группой
Майя Санду заявила о покупке 300 тысяч голосов организованной преступной группой
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.